Guvernul a modificat Legea revoluţionarilor, fără să elimine condiţia noului certificat

Guvernul a aprobat o ordonanţă care modifică Legea revoluţionarilor, în sensul că îi repune în plată pe răniţii fără grad de invaliditate şi reţinuţii la Revoluţia din 1989, ale căror indemnizaţii au fost sistate dintr-o eroare, dar fără să intervină asupra condiţiei de obţinere a noului certificat.

Urmărește
8455 afișări
Imaginea articolului Guvernul a modificat Legea revoluţionarilor, fără să elimine condiţia noului certificat

Guvernul discută modificarea Legii revoluţionarilor, dar care nu elimină condiţia noului certificat

Proiectul de ordonanţă a fost pregătit pentru şedinţa de miercuri, au declarat, miercuri dimineaţa, surse oficiale.

Contactat de MEDIAFAX, preşedintele Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, Adrian Sanda, iniţiatorul ordonanţei, a precizat că actul normativ reglementează problema răniţilor fără grad de invaliditate şi a reţinuţilor, nu şi cea a noului certificat contestat de către o parte dintre revoluţionari.

"Este mai mult o rectificare ce nu a fost acceptată de Consiliul Legislativ să fie reglementată printr-o simplă erată. A fost o eroare materială, provocată de un «copy-paste», prin care răniţii fără grad de invaliditate şi reţinuţii, care au primit indemnizaţii până la 31 decembrie 2014, erau acum lăsaţi în afară", a spus Sanda.

La începutul anului, Secretariatul a transmis un comunicat în care a precizat că, dintr-o regretabilă eroare de redactare a OU 95/2014, pentru beneficiarii Legii 341/2004 privind recunoştinţa pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987, care au calitatea de rănit, fără grad de invaliditate, cât şi pentru cei care au calitatea de reţinut a fost omisă plata indemnizaţiei de 1,10, motiv pentru care, în cel mai scurt timp, va fi iniţiată procedura de îndreptare a acestei erori.

La finalul şedinţei de guvern, Executivul a transmis un comunicat în care anunţă că a modificat Legea recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Romane din decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987, prin reintroducerea în plată, începând cu luna ianuarie 2015, a persoanelor care au calitatea de “Luptător rănit fără grad de invalididate” şi de “Luptător reţinut”, aducandu-se astfel corecturile necesare Ordonanţei de Urgenţă nr.95/2014.

În acelaşi timp, Guvernul precizează că ordonanţa aprobată stabileşte că, începand cu anul 2016, toate categorii de persoane vizate de Legea recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Romane din decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 vor beneficia de o indemnizaţie reparatorie lunară în coeficient de 1,10, calculată pe baza coeficienţilor de multiplicare aplicaţi caştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferentă anului pentru care se face plata.

"Indemnizaţiile se vor acorda în baza certificatului de revoluţionar şi a unei adeverinţe tipizate eliberată şi transmisă de Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în perioada 1945-1989 direct instituţiilor care fac plata acestor drepturi. Aceste prevederi sunt necesare pentru clarificarea situaţiei evidenţei Caselor de Pensii, în vederea acordării indemnizaţiilor. Indemnizaţiile prevăzute de prezenta lege se calculează persoanelor care au titlul de „Luptător cu Rol Determinant” începând cu 1 ianuarie 2015, după emiterea noilor tipuri de certificate şi transmiterea adeverinţelor tipizate", se arată în comunicat.

Guvernul mai precizează că, în anul 2015, copiii eroilor martiri, indiferent de varstă, dacă nu sunt încadraţi în nicio formă de învăţămant ori nu realizează venituri din motive neimputabile lor beneficiază de o indemnizaţie lunară reparatorie în sumă de 2020 lei, iar Luptătorii cu Rol Determinant beneficiază de o indemnizaţie lunară de gratitudine în cuantum de 2020 de lei.

Pentru persoanele care au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987, pentru soţul şi urmaşii acestora, în cazul în care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, plata indemnizaţiei se menţine la nivelul lunii decembrie 2014, respectiv 2020 lei, pană la obţinerea certificatelor şi transmiterea adeverinţelor tipizate către casele teritoriale de pensii.

"După adoptarea de către Guvern a acestei ordonanţe, vor fi elaborate norme metodologice de aplicare a Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Romane din decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987, cu completările şi modificările ulterioare. Aceste norme de aplicare vor conţine informaţii referitoare la modelul de cerere care va trebui completată de către luptătorii cu merite deosebite pentru a fi încadraţi în noua categorie de Luptători cu Rol Determinant, modalitatea şi termenul de depunere a acestei cereri, precum şi alte clarificări", mai precizează Guvernul.

Luni, sute de revoluţionari au reluat protestele în Piaţa Victoriei, solicitând Guvernului retragerea ordonanţei de urgenţă prin care ei sunt obligaţi să obţină noi certificate prin care să ateste că au avut "un rol determinant" la Revoluţie.

Revoluţionarii spuneau, săptămâna trecută, că sunt nemulţumiţi că nu au primit un răspuns de la premier şi că vor continua protestul la sediul Guvernului şi greva foamei, până când va fi retrasă OUG privind obligativitatea obţinerii de noi certificate.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, spunea că ordonanţa conţine "aberaţii" şi "erori materiale", "erori impardonabile", adăugând că va solicita eliminarea acestor prevederi din actul normativ.

Liviu Pop a susţinut anterior că retragerea OUG nu poate fi operabilă, însă, în Parlament, pe traseul legislativ, se vor putea face eventuale corecturi.

Sute de revoluţionari au protestat şi săptămâna trecută în Piaţa Victoriei. În urma acestui protest, premierul Victor Ponta a cerut Corpului de control să verifice activitatea Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari începând din 1990, în principal modul în care au fost acordate certificate de revoluţionar, au declarat surse din Guvern.

Potrivit OUG nr. 95 din 29 decembrie 2014, revoluţionarii care, în decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist, vor fi obligaţi să obţină noi certificate prin care să ateste că au avut "un rol determinant" la Revoluţie, pentru a obţine indemnizaţii.

Pentru aceasta, Guvernul a introdus un nou titlu de revoluţionar, cel de "Luptător cu Rol Determinant".

Acest nou titlu, care stă şi la baza condiţiilor de acordare şi care va fi atribuit sub sancţiune penală pentru date false, este definit acum de Guvern ca fiind acordat celor care, în perioada 14 - 22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, dar "doar în localităţile" în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului Nicolae Ceauşescu.

Revoluţionarii dezaprobă afirmaţia potrivit căreia plecarea cuplului Ceauşescu din data de 22 decembrie 1989 ar fi constituit sfârşitul Revoluţiei.

La jumătatea lunii decembrie, agenţia MEDIAFAX a anunţat că Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, să amâne pentru următorii doi ani, până în 2017, plata indemnizaţiilor reparatorii la care au dreptul revoluţionarii care, în decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist, precum şi copiii eroilor-martiri.

Ulterior, la solicitarea MEDIAFAX, ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a declarat că Guvernul va trimite rapid o erată către Monitorul Oficial, pentru a corecta acel articol. El a arătat însă că, într-una din următoarele şedinţe de guvern, va fi emisă şi o ordonanţă care va stabili "cum se face plata în 2015", fără alte detalii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici