Guvernul nu ia în calcul o OUG pentru directiva UE vizând prezumţia de nevinovăţie, chiar dacă a fost depăşit termenul

Deputatul PSD, Florin Iordache, a afirmat, că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu ia în calcul emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru implementarea directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie în Codul penal, deşi termenul de adoptare a fost pe 1 aprilie.

Urmărește
394 afișări
Imaginea articolului Guvernul nu ia în calcul o OUG pentru directiva UE vizând prezumţia de nevinovăţie, chiar dacă a fost depăşit termenul

Guvernul nu ia în calcul o OUG pentru directiva UE vizând prezumţia de nevinovăţie, chiar dacă a fost depăşit termenul

"Din ce ştiu eu, nu (emiterea unei OUG - n.r.). Tocmai de aceea discutăm în Parlament. Ministerul Justiţiei putea să dea o ordonanţă, dar, din informaţiile mele, Ministerul Justiţiei nu ia în calcul emiterea unei ordonanţe de urgenţă. De aceea am decis să începem şi dezbaterile. Deja a trecut o lună. Directiva europeană care priveşte prezumţia de nevinovăţie trebuia să fie adoptată până la 1 aprilie. Iată suntem aproape de 1 mai şi noi invităm şi Ministerul Justiţiei, dar şi asociaţiile profesionale, CSM, ÎCCJ, Parchetul General, deci toţi cei care sunt doritori să îşi exprime propriile opinii. Pot veni şi pot face propuneri astfel încât, printr-o dezbatere transparentă în Parlament, Codul penal, codul de procedură penală şi codul de procedură civilă să fie în concordanţă atât cu directivele europene, dar şi cu deciziile CCR", a declarat Iordache, după şedinţa comisiei speciale înca care membrii forului legislativ au decis, prin consens, reluarea dezbaterii pe legislaţia penală pe 2 mai, ora 12.00.

Pe 19 decembrie 2017, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că, dacă România nu transpune Directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie în termen, riscă o procedură de infrigement, precizând însă că speră ca Parlamentul să adopte proiectul de lege.

"Directivele trebuie transpuse la termen şi corect. Din păcate, uneori, nu se realizează acest proces. Dacă nu transpunem la termen, intrăm în procedură de infrigement. Cu privire la această directivă, există riscul pentru că termenul este aprilie 2018", a declarat, marţi, Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a precizat că au fost cazuri în care Executivul a adoptat ordonanţe de urgenţă pentru a transpune o directivă europeană la termen şi a evita infrigementul. Ulterior, procedura adoptării unei ordonanţe de urgenţă a fost criticată la Curtea Constituţională, magistraţii CCR luând hotărârea, potrivit lui Toader, că se justifică urgenţa adoptării unei ordonanţe de urgenţă pentru a transpune directiva respectivă la termen.

Tudorel Toader a mai spus că el speră, totuşi, ca Parlamentul să dea drumul proiectului de lege, acesta să fie ulterior promulgat, astfel încât să fie evitată procedura de infrigement.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici