- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul propune creşterea salariilor mici până la 850 lei, dar vor permanentizarea reducerii cu 25%
Reprezentanţii Guvernului propun creşterea salariilor mici până la 850 de lei, dar vor să permanentizeze reducerea cu 25% din iunie, prin noua lege a salarizării, a declarat, vineri, la finalul întâlnirii de la Ministerul Muncii, vicepreşedintele Federaţiei "Sanitas", Adrian Bârea.
Guvernul propune creşterea salariilor mici până la 850 lei, dar vor permanentizarea reducerii cu 25% (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)
Potrivit liderului sindical, salariile de până în 600 de lei ar putea ajunge la 810, 840 sau, o altă variantă a coaliţiei, la 850 de lei.
Totodată, pe lângă această posibilă creştere a salariilor mici, care de fapt nu înseamnă decât o recuperare parţială a veniturilor de dinainte de reducerea cu 25 de procente, Guvernul intenţionează să perpetueze reducerea şi în 2011, prin noua lege a salarizării unitare.
Bârea a precizat că dacă în noua lege ar fi luate în considerare salariile din iunie 2010, acest lucru ar însemna o creştere cu 33 la sută faţă de actualul nivel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Metrorex propune majorarea tarifelor de călătorie începând cu 1 ianuarie 2025
-
11 oferte depuse pentru construirea unui drum de mare viteză pe litoral
-
O nouă prelevare de organe la Spitalul Nicolae Oblu Iaşi. Inima şi plămânii, în Elveţia şi Grecia
De asemenea, liderul sindical a mai spus că Ministerul Justiţiei şi Consiliul Legislativ, cărora sindicatele le-au cerut avizul privind constituţionalitatea folosirii ca bază în lege a salariilor reduse cu 25 la sută, au anunţat că nu pot emite o opinie oficială în acest stadiu al discuţiilor.
Reprezentanţii Consiliului Legislativ au precizat că se pot exprima pe lege nu pe proiect, a afirmat Bârea.
Sindicatele susţin că este inacceptabil să se pornească în noua lege cu salariul diminuat, având în vedere că reprezentanţii Curţii Constituţionale au spus că această măsură este limitată la şase luni.
Liderii sindicatelor s-au întâlnit şi miercuri, la Ministerul Muncii, cu ministrul Ioan Botiş, ei anunţând atunci că aşteaptă până vineri expertiza Ministerului Justiţiei şi a Consiliului Legislativ privind baza din Legea unitară de salarizare.
Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, declara atunci că, în opinia sindicaliştilor, este neconstituţional ca în noua lege să se ia în calcul salariile diminuate cu 25 la sută.
Bogdan Hossu preciza că, dacă se va decide că este neconstituţional să se aplice ca bază de calcul salariile reduse cu 25 la sută, bugetarii revin la salariile din iunie 2010 şi vor fi îngheţate în 2011 la acest nivel, dacă nu se schimbă structura bugetului de stat.
Hossu adăuga că statul ar mai trebui să disponibilizeze încă 15.000 de bugetari. Potrivit raportărilor, au fost deja date afară aproximativ 55.000 de persoane din sistemul public.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:47
Un gigant auto vrea să dea afară zeci de mii de oameni în maxim cinci ani
-
astăzi, 17:22
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1035. Rusia încearcă să stabilească un punct de sprijin pe malul vestic al Niprului, fără intenţia de a ataca Hersonul / SUA intenţionează să impună mai multe sancţiuni asupra energiei ruse până la sfârşitul anului