Guvernul României, obligat de Curtea de Apel Cluj-Napoca să termine Programul Hădăreni

Guvernul României este obligat, printr-o hotărâre a Curţii de Apel Cluj-Napoca, să termine investiţiile în satul mureşean Hădăreni, stabilite în 2005 pentru perioada 2006 - 2008, conform angajamentului luat faţă de CEDO, după conflictul din 1993 din localitate în care şi-au pierdut viaţa trei romi.

Urmărește
270 afișări
Imaginea articolului Guvernul României, obligat de Curtea de Apel Cluj-Napoca să termine Programul Hădăreni

Guvernul României, obligat de Curtea de Apel Cluj-Napoca să termine Programul Hădăreni (Imagine: Vakarcs Lorand/Mediafax Foto)

Curtea de Apel Cluj-Napoca a decis, vineri, că Guvernul României nu şi-a respectat angajamentele legate de comunitatea de romi din Hădăreni asumate faţă de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), informează Romani CRISS.

CEDO a judecat plângerea mai multor membri ai comunităţii rome din localitate după conflictul interetnic din 1993. În urma angajamentelor luate în faţa CEDO, Guvernul a emis Hotărârea nr. 523/2006 pentru aprobarea Programului de dezvoltare comunitară în localitatea Hădăreni, judeţul Mureş, pentru perioada 2006-2008, mai multe din investiţiile prevăzute nefiind făcute nici până în prezent.

Romani CRISS şi Centrul European pentru Drepturile Romilor (ERRC) au sprijinit membrii comunităţii sa aducă acest caz în faţa instanţelor. Peste 100 de persoane au reclamat Guvernul României pentru neimplementarea HG 523/2006.

Prin hotărârea de vineri, care nu este definitivă, Curtea de apel Cluj-Napoca "obligă pârâtul să ducă la îndeplinire parte din obligaţiile asumate prin programul adoptat prin HG 523/2006 rămase neimplementate respectiv: reconstruirea celor trei case, hală obiectiv economic, dispensar medical, angajarea unui consilier pe problemele romilor şi a unui mediator şcolar".

Instanţa a mai dispus ca Guvernul să plătească fiecăruia dintre cei 103 reclamanţi 1.500 de euro daune morale.

Prefectul de Mureş, Corneliu Grosu, spunea în aprilie anul trecut că România a fost din nou "urecheată" întrucât s-au realizat "foarte puţine lucruri" din angajamentele luate de Guvern în urma hotărârii CEDO din 2005 privind cazul Hădăreni, el considerând că până la sfârşitul anului va fi rezolvată situaţia.

În 2008 Agenţia Naţională pentru Romi (ANR) susţinea că Programul Hădăreni va fi terminat până la 15 decembrie sau, în situaţii excepţionale, până la începutul anului viitor.

Conflictul din localitatea mureşeană Hădăreni a izbucnit în seara zilei de 20 septembrie 1993. Un tânăr de 25 de ani de origine română, C. Cheţan, tatăl unei fetiţe de trei ani, a fost chemat să intervină în apărarea tatălui său, care intrase într-o ceartă aprinsă cu trei romi din localitate - G. Gheţan şi fraţii Lăcătuş - Lăcătuş Rîpa Lupian şi Lăcătuş Aurel Pardailian. La un moment dat, Rîpa Lupian Lăcătuş. l-a înjunghiat cu un cuţit în piept pe C. Cheţan, care a decedat la scurt timp.

Poliţia din localitate a încercat să intervină, însă fraţii Lăcătuş au refuzat să se predea autorităţilor. Ei s-au ascuns într-o casă din sat şi au ameninţat că vor ucide câteva persoane dacă nu sunt lăsaţi în pace.

O mulţime de săteni români şi maghiari revoltaţi au înconjurat casa în care romii se refugiaseră. Câteva persoane au început să arunce cu pietre pentru a-i determina să iasă şi să se predea. Două persoane din mulţime au aprins o bucată de hârtie şi au aruncat-o în interiorul casei, care a început să ardă, iar Lăcătuş Rîpa Lupian a ieşit. Oamenii adunaţi în jurul casei au început să-l lovească pe acesta, conflictul amplificându-se.

În urma conflictului dintre români şi etnicii romi, trei romi au murit, 14 locuinţe au fost incendiate, iar alte patru au fost distruse parţial.

Autorităţile române au despăgubit 25 de romi pentru daunele suferite în timpul conflictului.

Romii din Hădăreni au făcut plângeri la CEDO, parte din ei ajungând la o soluţionare amiabilă (înţelegere) cu statul român în 5 iulie 2005, iar ceilalţi obţinând plata de daune pentru încălcarea unor drepturi, o săptămână mai târziu. Valoarea tuturor despăgubirilor dispuse de instanţa europeană şi acordate de statul român se ridică la 500.000 de euro.

Romii din Hădăreni, asistaţi de Romani Criss, au mai depus, în 2007, o plângere la CEDO, reclamând încălcarea dreptului lor la proprietate şi la un proces echitabil în cauza privind executarea silită a românilor care i-au agresat. Ei susţineau că deciziile Judecătoriei Luduş şi Tribunalului Mureş, favorabile românilor din Hădăreni care au făcut contestaţie la executarea silită demarată în august 2005 de romi (în baza unei sentinţe definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din mai 2005 - n.r.) le-au încălcat celor din urmă dreptul la proprietate.

De asemenea, plângerea romilor mai viza şi încălcarea dreptului lor la un proces echitabil, date fiind numeroasele termene în care judecarea cauzei a fost amânată, mai ales la Judecătoria Luduş. Instanţa a admis, la sfârşitul lunii aprilie a anului 2006, contestaţia la executare formulată de românii din Hădăreni, ca urmare a faptului că executorul judecătoresc Eugen Hurubă a pus sechestru pe casele lor, în 10 august 2005, iar Tribunalul Mureş a menţinut această decizie în ianuarie 2007.

Sechestrul asigurator a fost pus de executorul judecătoresc Eugen Hurubă pe casele mai multor români din Hădăreni în 10 august 2005, în baza unei sentinţe definitive a Curţii de Apel Târgu Mureş din februarie 2004, confirmată şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în mai 2005. Această sentinţă acorda romilor victime ale incendierii din septembrie 1993, constituite în părţi civile, despăgubiri materiale în valoare totală de 130.000 de lei şi daune morale în valoare totală de 58.000 de lei, care să fie plătite în solidar de familiile românilor găsiţi vinovaţi.

Împotriva acestei acţiuni de punere a sechestrului, românii au formulat contestaţie la executare, cu atât mai mult cu cât una dintre familii plătise partea ce îi revenea din despăgubiri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici