- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul s-a angajat în faţa FMI să reducă cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB, prin concedieri
Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI pentru acordarea tranşelor III şi IV din împrumut să reducă în 2010 cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB prin disponibilizări din sectorul public, o economie similară urmând să fie obţinută prin diminuarea plăţilor cu orele suplimentare şi prime.
Premierul Emil Boc (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
Angajamentul de a reduce în continuare cheltuielile de personal a fost inclus în scrisoarea de intenţie la acordul cu FMI, obţinută de MEDIAFAX.
"Bugetul pe anul 2010 îşi propune să realizeze un deficit fiscal de 5,9% din PIB. Aceasta presupune o ajustare de 2% din PIB în termeni structurali. După cum se anticipa în septembrie, majoritatea măsurilor menite să ducă la acest deficit vor fi pe partea de cheltuieli (aproximativ 80% din ajustarea totală faţă de proiecţia de bază)", se arată în document.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Guvernul se angajează să introducă măsuri de reducere în continuare a cheltuielilor cu salariile, inclusiv o îngheţare a tuturor salariilor cu excepţia salariilor minime (pentru a realiza o economie de 0,3% din PIB), o continuare a politicii de înlocuire doar a unui angajat din 7 care părăsesc sistemul şi reducerea plăţii orelor suplimentare şi a primelor (0,2% din PIB), însoţite de modificări structurale de reducere a numărului de salariaţi în sectorul public (0,2% din PIB).
Economiile rezultate din aplicarea legii pensiilor, datorită unei baze mai mari de contribuţii, unui control mai bun al revendicărilor frauduloase de pensii de invaliditate şi a unui număr mai mic de pensionări anticipate, ar trebui să se situeze, în estimarea Guvernului, la 0,1% din PIB.
Documentul relevă totodată că se aşteaptă ca o îngheţare a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, a pensiilor (cu excepţia pensiei sociale minime) şi a anumitor transferuri, precum şi unele reduceri ale cheltuielilor cu bunurile şi serviciile urmare a reorganizării agenţiilor de stat să conducă la economisirea a încă 1,1% din PIB.
Pe partea de venituri, un impozit pe cifra de afaceri a distribuitorilor de medicamente (0,1% din PIB) şi rambursarea împrumuturilor nete acordate vor contribui cu 0,6% din PIB sub formă de venituri suplimentare.
"În cazul în care aceste măsuri nu generează consolidarea prevăzută, suntem de acord să implementăm măsuri suplimentare menite să acopere orice eventuală diferenţă anticipată. Pentru a completa consolidarea fiscală, suntem ferm hotărâţi să îmbunătăţim modul de gestionare a datoriei publice în 2010", afirmă Guvernul în scrisoarea transmisă FMI.
Executivul promite totodată că va lucra la îmbunătăţirea profilului de maturitate al datoriei publice şi va crea un tampon (buffer) financiar în prima jumătate a anului, pentru a evita presiunile financiare sezoniere.
Criteriile specifice de politică economică incluse în document prevăd reducerea nominală a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile comparativ cu anul 2009, reducerea cheltuielilor cu salariile în sectorul public până la 8,7% din PIB în 2010, cu îngheţarea salariilor nominale la nivelul de la sfârşitul anului trecut (cu excepţia angajaţilor care primesc salariul minim), precum şi îngheţarea nominală a pensiilor, cu excepţia pensiilor minime care pot fi indexate cu inflaţia.
"În cazul în care măsurile preconizate nu generează consolidarea fiscală estimată, vor fi aplicate măsuri suplimentare", este anunţat în document.
Guvernul a garantat totodată adoptarea de către Parlament a Legii responsabilităţii fiscale până la sfârşitul lunii martie, astfel încât Consiliul Fiscal să fie integral operaţional până la finele lunii aprilie, introducerea până la sfârşitul lunii martie a unui sistem eficace de supraveghere a companiilor de stat monitorizate, adoptarea în Parlament înainte de sfârşitul lunii iunie a legislaţiei privind îmbunătăţirea controlului asupra cheltuielilor autorităţilor locale.
Această legislaţie va stabili pentru administraţia locală norme de cost pentru cheltuielile cu bunurile şi serviciile, precum şi pentru costurile de personal, va interzice transferul de resurse de la cheltuieli de capital către cheltuieli curente şi va întări controlul autorităţilor centrale asupra celor locale prin introducerea unui control ex-ante al cheltuielilor.
Până la sfârşitul lunii mai vor fi adoptate măsuri concrete de "suprimare" a blocajelor şi întârzierilor, pentru accelerarea procesului de absorbţie a fondurilor structurale UE, Guvernul urmând să elaboreze un raport până în februarie 2011 cu progresele înregistrate în absorbţia fondurilor UE, iar până la sfârşitul lunii iunie va fi adoptat un acord multianual de performanţă între Ministerul Transporturilor şi agenţii, care să includă obiective de investiţii şi resursele preconizate.
"Acordul de performanţă va trebui să stabilească un cadru clar de asumare a răspunderii şi să reducă interferenţele politice, precum şi schimbările frecvente de priorităţi", se arată în document.
Executivul va iniţia şi o "analiză funcţională" a administraţiei publice realizată în două etape, cu câte 6 ministere sau alte instituţii guvernamentale, şi va adopta cadrul bugetar pe termen mediu pentru perioada 2011-2013 înainte de sfârşitul lunii mai. A doua etapă a analizei va fi iniţiată înainte de jumătatea lunii octombrie şi trebuie finalizată până la sfârşitul lunii martie 2011.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36