- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.12.2012, 16:30)
- Alexandru Moise
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul sesizează DNA pentru nereguli la autostrăzile Nădlac-Arad şi Orăştie-Sibiu
Guvernul va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) ca urmare a neregulilor constatate în atribuirea contractelor de lucrări la autostrăzile Nădlac-Arad şi Orăştie-Sibiu, a anunţat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Dan Vlădescu.
Urmărește
978 afișări
Guvernul sesizează DNA pentru nereguli la autostrăzile Nădlac-Arad şi Orăştie-Sibiu (Imagine: Shutterstock)
Neregulile au fost constatate în urma unui control efectuat la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) în perioada august-octombrie 2012 şi a vizat procedurile de atribuire a unor contracte de proiectare şi execuţie la tronsoanele de autostradă Orăştie-Sibiu şi Nădlac-Arad, precum şi la Drumurile Naţionale 24 şi 24B din judeţul Vaslui.
"În urma controlului efectuat, au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 200.000 lei şi au fost constatate foarte multe nereguli care au generat atribuirea de contracte de achiziţie publică în mod defectuos, fapt pentru care vom sesiza în perioada imediat următoare - sper ca până la sfârşitul următoarei săptămâni - atât DNA, cât şi Consiliul Concurenţei, pentru că există suspiciuni de fraudă, pe de-o parte, dar şi suspiciuni de înţelegeri anticoncurenţiale din partea operatorilor economici care au fost implicaţi", a anunţat preşedintele ANRMAP, Dan Lucian Vlădescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Potrivit acestuia, principalele nereguli constatate se referă la impunerea în documentaţia de atribuire a unor cerinţe minime de calificare restrictive, la impunerea altor criterii de calificare decât cele prevăzute de lege şi la încălcarea transparenţei necesară în cazul achiziţiilor publice.
Vlădescu a declarat că acest raport prezintă şi ceea ce a generat atribuirea contractului pentru lotul 1 al autostrăzii Nădlac-Arad către societatea Romstrade.
"Au fost depuse 7 oferte de către şapte operatori economici principali, iar din acestea 6 au fost respinse fiind considerate inacceptabile sau neconforme. Ceea ce este şi mai interesant, pentru aceeaşi procedură de atribuire nu au fost înregistrate contestaţii pe rolul Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, lucru cel puţin bizar având în vedere miza acestor proceduri de atribuire", a spus preşedintele ANRMAP.
El a mai precizat că fiecare dintre cele 6 societăţi respinse la procedura Nădlac-Arad au primit contracte pentru autostrada Orăştie-Sibiu.
Întrebat de jurnalişti dacă raportul a identificat printre persoanele vinovate de situaţia creată pe fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu (PDL), şeful ANRMAP a precizat că organele de urmărire penală sunt cele care vor stabili vinovaţii.
"Organele de urmărire penală vor stabili care sunt persoanele responsabile cu tot ceea ce s-a întâmplat la CNANDR cu cele trei proiecte", a spus Vlădescu.
Şeful ANRMAP a mai fost întrebat dacă Guvernul a făcut vreo plângere penală împotriva omului de afaceri Nelu Iordache, patronul companiei Romstrade, implicat în lucrările la un tronson al autostrăzii Nădlac-Arad, sau a fostului ministrul Anca Boagiu, având în vedere că premierul Victor Ponta a declarat anterior că omul de afaceri ar fi fost "ajutat" să încalce legea, Vlădescu precizând însă că nu are cunoştinţă de o asemenea plângere.
"Ştiu că în momentul de faţă nu există o asemenea plângere formulată de Guvern sau de Ministerul Transporturilor, nici împotriva companiei Romstrade, nici împotriva doamnei Boagiu. Ceea ce pot să confirm este faptul că acest raport de control realizat de ANRMAP, coroborat cu raportul întocmit de Departamentul de Luptă Anti-Fraudă, arată, din punctul meu de vedere cel puţin, suficientă tărie pentru a putea crede sau pentru a avea convingerea că niciunul dintre cele trei tronsoane de care discutăm nu putea fi atribuit companiilor respective fără un ajutor din partea unor oameni din sistem. Acum, dacă aceste persoane sunt fostul ministru al Transporturilor, directorul de la CNANDR sau simpli funcţionari de la CNANDR, acestea sunt chestiuni pe care vor trebui să le lămurească organele de urmărire penală", a conchis Vlădescu.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a reziliat recent contractul pentru construirea primului tronson al autostrăzii Nădlac-Arad, motivul principal fiind întârzierea lucrărilor.
CNADNR a anunţat totodată va relua în ianuarie licitaţia pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac-Arad, după rezilierea contractului cu asocierea condusă de compania Romstrade, deţinută de omul de afaceri Nelu Iordache, şi estimează că al doilea tronson va fi finalizat la termen, respectiv în aprilie 2013.
Omul de afaceri Nelu Iordache a fost reţinut sâmbătă de DNA într-un dosar în care este cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad, delapidare, fals în înscrisuri şi spălare de bani, şi a fost arestat preventiv, duminică, pentru 29 de zile de Tribunalul Bucureşti.
Construcţia autostrăzii Nădlac-Arad a fost împărţită în două loturi, pe o distanţă totală de aproape 39 kilometri. Primul a fost adjudecat de asocierea româno-portugheză Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct, pentru 115,8 milioane euro, iar lotul al doilea a revenit companiei germane Alpine Bau, valoarea contractului fiind de 124,45 milioane euro.
În urmă cu trei săptămâni, Guvernul a prezentat concluziile unui raport al Corpului de Control al premierului din care rezulta că lucrările de construcţie de drumuri naţionale şi autostrăzile sunt întârziate deoarece firmele de construcţii nu dispun de personal şi utilaje suficiente, pe măsura contractelor, şi lucrează în acelaşi timp pe mai multe şantiere.
Verificările au fost derulate la CNADNR, pentru identificarea cauzelor care au determinat întârzieri în execuţia lucrărilor de infrastructură rutieră aflate în derulare, perioada verificată fiind 1 ianuarie 2007-31 august 2012.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 03:00
-
astăzi, 02:44
Bihor. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I: Kelemen Hunor a câştigat judeţul