- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul va închide magazinele duty-free
Guvernul va sista eliberarea de autorizaţii de funcţionare pentru magazine duty-free, iar termenul de valabilitate a actualelor avize va fi limitat la cinci ani de la data eliberării, dar fără ca după acest interval să mai fie eliberate noi autorizaţii, conform proiectului de combatere a evaziunii.
Guvernul va închide magazinele duty-free (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Autorizaţiile de funcţionare emise pentru magazinele dutyfree/duty-free diplomatic îşi încetează valabilitatea în termen de 5 ani de la data eliberării, fără posibilitatea continuării activităţii de comercializare mărfuri în regim duty-free prin emiterea de noi autorizaţii. De la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, Ministerul Finanţelor nu mai eliberează autorizaţii de funcţionare a magazinelor duty-free/duty-free diplomatic", se arată în proiectul ordonanţei de urgenţă privind combaterea evaziunii fiscale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Guvernul justifică intenţia de a sista activitatea magazinelor duty-free arătând că din constatările Autorităţii Naţionale a Vămilor, Gărzii Financiare, Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră a rezultat că o cantitate însemnată din produse care au făcut obiectul traficului ilicit în cursul anului 2009 a provenit din magazinele autorizate să comercializeze mărfuri în regim duty-free.
Datele Ministerului de Interne şi ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, rezultate în urma controalelor efectuate în anul 2009, relevă că 93% dintre bonurile fiscale de achiziţie de ţigarete s-au întocmit în fals, că peste 40% din confiscările de ţigarete provin din magazinele duty-free, că aportul operatorilor economici din domeniul duty-free la bugetul de stat este nesemnificativ, în sensul că aceştia înregistrează pierderi sau profituri nesemnificative, iar funcţionarea magazinelor duty-free nu are justificare economică, deoarece unele societăţi comerciale declară pierderi contabile între 700.000 şi 8,2 milioane lei, ceea ce are drept consecinţă neplata impozitului anual pe profit.
"Circuitul comercial este conceput în aşa fel încât să se sustragă profitul realizat de la impozitare, sursele de aprovizionare fiind plasate în ţări care fac imposibile verificările, precum China, India, Dubai, Egipt. În fapt, acivitatea magazinelor duty-free este aproape în întregime dedicată comercializării prezumtive de ţigarete unor presoane care călătoresc în Ucraina, Moldova şi Serbia, ţări unde preţul ţigărilor este inferior celui practicat legal în România, respectiv 0,4-0,8 euro/pachet faţă de 1,2-1,7 euro/pachet", se arată în document.
O sursă importantă pentru piaţa neagră a ţigaretelor, aşa cum relevă Garda Financiară, o constituie contrabanda pe frontiera terestră, la graniţa cu Ucraina şi Moldova, precum şi în portul Constanţa.
Până la desfiinţarea acestui tip de magazine, Guvernul va introduce limite cantitative la produsele de tutun şi alcool care pot fi vândute unei singure persoane prin magazinele duty-free, pentru consum de uz personal şi fără accize.
La începutul acestui an, ministrul Finanţelor a emis un ordin care obliga comercianţii de mărfuri în regim duty-free să lichideze stocurile de băuturi spirtoase şi produse din tutun în termen de 45 zile, termen la finalul căruia comerţul cu aceste mărfuri urma să fie interzis, exceptate fiind doar anumite produse, precum berea, bijuteriile şi alimentele.
Ordinul a fost însă suspendat în instanţă după ce unul dintre firmele din domeniu a contestat interdicţia.
Conform OU 104/2002, mărfurile provenite din import care se vând în valută, în regim duty-free, prin magazinele autorizate situate în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat terestre, navale şi în aeroporturi internaţionale sunt scutite de la plata taxelor vamale. Acelaşi regim este aplicat mărfurilor vândute la bordul aeronavelor care efectuează curse în trafic extern de pasageri, precum şi mărfurilor distribuite în mod gratuit pasagerilor şi membrilor echipajului acestor aeronave.
Deoarece sunt plasate în regim de antrepozit de TVA, bunurile comercializate prin magazinele duty-free beneficiază de scutirea specială de TVA şi accize.
La 1 ianuarie 2007, data aderării României la UE, magazinele duty-free din punctele de trecere a frontierei de stat terestre cu state intracomunitare şi-au încetat activitatea, continuând să funcţioneze cele aflate la graniţa cu statele noncomunitare.
În prezent funcţionează un număr de 50 magazine duty-free autorizate, dintre care 45 situate în 12 puncte de frontieră.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO