Guvernul vrea suspendarea contribuţiilor la Pilonul II în perioada iulie-decembrie/ UPDATE Ministrul Muncii: Este o soluţie a Comisiei de Prognoză. Nu suntem de acord cu ea

Programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie - 31 decembrie contribuţiile aferente acestuia vor fi suspendate. Ulterior, într-o intervenţie televizată, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a transmis că suspendarea contribuţiilor este o soluţie propusă de Comisia de Prognoză, dar guvernul nu este de acord cu ea.

Urmărește
17504 afișări
Imaginea articolului Guvernul vrea suspendarea contribuţiilor la Pilonul II în perioada iulie-decembrie/ UPDATE Ministrul Muncii: Este o soluţie a Comisiei de Prognoză. Nu suntem de acord cu ea

Guvernul vrea suspendarea contribuţiilor la Pilonul II în perioada iulie-decembrie/ UPDATE Ministrul Muncii: Este o soluţie a Comisiei de Prognoză. Nu suntem de acord cu ea

"Este o soluţie a Comisiei de Prognoză, nu s-a transpus într-o OUG, nici nu se va transpune. Nu suntem de acord cu ea. Infirm categoric. Nu se va întâmpla pentru că trebuie să ajungă la Ministerul Muncii", a explicat Olguţa Vasilescu, la Antena 3.

Reacţia ministrului Muncii vine după ce programul legislativ al Guvernului pe 2018 se menţionează că după 1 iulie contribuţiile CAS (respectiv contribuţiile de asigurări sociale aferente pensiei) „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuţiilor în perioada 1.07 - 31.12.2018”. În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se direcţionează automat 3,7% către Pilonul II.

O altă prevedere a proiectului citat este că se va stabili o „contribuţie a angajatului în suma fixă de 84 de lei în primul an”, contribuţie care „creşte anual până la 125 de lei în anul 5” şi va fi „dedusă din impozitul pe venit”.

Totodată, va exista şi o contribuţie a angajatorului „egală cu a angajatului şi dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei (50, 25, 10 angajaţi)”, se mai arată în documentul guvernamental.

Propunerea vine în condiţiile în care, începând din ianuarie 2018, contribuţiile de asigurări sociale (atât cele pentru pensii, cât şi cele pentru sănătate şi şomaj) au fost transferate integral de la angajator în sarcina angajatului. Angajatorul se mai ocupă, în continuare, doar de formalităţile contabile de reţinere şi plată a CAS, având de achitat doar o contribuţie la fondul de garantare a creanţelor salariale, de 0,25% din fondul propriu de salarii al companiei.

Ultimele referiri la Pilonil II de pensii au stârnit o serie de controverse, pentru că neoficial s-a spus că acest sistem ori va fi „desfiinţat”, ori ar urma să nu mai primească - de la Pilonul I - contribuţiile stabilite prin lege. Aceste contribuţii au scăzut de la 5,1% în 2017 la 3,7% în 2018, în condiţiile în care pentru 2018 erau prevăzute să crească la 6%. Iată că în noul program legislativ este prevăzută suspendarea acestor contribuţii în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018.

Olguţa Vasilescu: Legea pensiilor va fi gata până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat, dumincă seara, că legea pensiilor va fi gata până la finalul acestei sesiuni parlamentare, urmând ca în luna iulie actul normativ să intre în dezbatere publică.

Întrebată care este termenul limită până când legea pensiilor va fi gata, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu a spus: "La sfârşitul acestei sesiuni parlamentare şi cred că în luna iulie va putea intra în dezbatere".

De asemenea, demnitarul a precizat că încă se fac calcule şi simulări referitoare la această lege.

"Legea pensiilor este în lucru, în sensul că, la ora actuală, facem evaluarea pe această lege. Facem calcule cât mai exacte. Se lucrează din luna octombrie a anului trecut. Am avut întâlniri cu mediul universitar, cu foşti miniştrii ai Muncii care cunosc foarte bine legislaţia de pensii şi le-am solicitat şi dumnealor să şi spună punctul de vedere", a mai explicat Olguţa Vasilescu, la Antena 3.

Programul legislativ al Guvernului: Încasările din impozitele pe pensii vor alimenta bugetele locale

Programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele un „proiect de lege pentru aprobarea Codului finanţelor publice locale”, care prevede includerea impozitului din pensii ca sursă de venituri la bugetele locale.

Proiectul prevede „îmbunătăţirea sistemului de echilibrare a bugetelor locale prin creşterea cotelor defalcate din impozitul pe venit de la 71,5% la 100% şi a masei impozabile, prin includerea impozitului din pensii”.

Venitul din pensii este impozabil, în prezent, numai pentru sumele care depăşesc 2.000 de lei, în sensul că - spre exemplu - la o pensie de 2.500 de lei se impozitează, cu 10%, numai suma de 500 de lei, adică partea din pensie care depăşeşte 2.000 de lei. Aceste încasări, care acum constituie venituri la bugetul general, vor constitui, potrivit documentului citat, venituri la bugetele locale.

Iniţiatorul proiectului va fi - potrivit Programului Legislativ - Ministerul Dezvoltării Regionale, iar ca termen de lansare este prevăzută luna iunie 2018.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici