Guvernul vrea să adopte o OUG de scutire de la plată a unor sume pentru personal neclerical, considerate ilegale de Curtea de Conturi

Guvernul vrea să adopte o ordonanţă prin care să exonereze 473 de persoane reprezentând personal auxiliar al cultelor religioase de la returnarea unor sume considerate necuvenite de Curtea de Conturi, stabilind totodată ca de la apariţia actului normativ plăţile în aceste cazuri să fie sistate.

Urmărește
664 afișări
Imaginea articolului Guvernul vrea să adopte o OUG de scutire de la plată a unor sume pentru personal neclerical, considerate ilegale de Curtea de Conturi

Guvernul vrea să adopte o OUG de scutire de la plată a unor sume pentru personal neclerical, considerate ilegale de Curtea de Conturi (Imagine: Shutterstock)

Curtea de Conturi a descoperit mari prejudicii rezultate din sumele plătite de primării personalului neclerical, în completarea salariului, şi a cerut recuperarea banilor cu majorări de întârziere, dar Guvernul va decide că banii au fost acordaţi legal, iar beneficiarii vor fi exoneraţi de la plată. Este vorba despre personal neclerical aferent unui număr de şase culte religioase, atât din unităţi de cult, cât şi din unităţi de învăţământ teologic acreditate.

Aceste măsuri sunt prevăzute într-o ordonanţă de urgenţă pregătită de Guvern şi obţinută de MEDIAFAX.

În baza unei ordonanţe din 2001, de la bugetele locale este acordat, la cerere, un sprijin financiar pentru 18.951 persoane din categoria personalului neclerical angajat în unităţile ce aparţin cultelor religioase din România. Sprijinul a fost reglementat legal sub formă de contribuţie lunară la nivelul salariului minim brut pe economie, dar în 2010, în contextul crizei economice, acest indicator a fost înlocuit cu valoarea de referinţă de 600 lei, fără să fie modificată direct ordonanţa din 2001, dar cu menţiunea că sunt abrogate "orice alte dispoziţii contrare".

În proiectul de ordonanţă redactat acum de Guvern se arată că, urmare a "reglementărilor neclare", Curtea de Conturi, în controalele efectuate la mai multe unităţi administrativ-teritoriale, a stabilit prejudicii foarte mari pe anii 2011-2014, la care se adaugă majorările de întârziere până la data recuperării prejudiciului. În plus, pentru recuperarea prejudiciului stabilit de Curtea de Conturi, instituţiile publice au blocat acordarea sumelor cuvenite personalului neclerical pentru lunile octombrie-decembrie 2014.

"Astfel, în această perioadă, prin blocarea sumelor care urmează a fi transferate la unităţile de cult pentru sprijinul financiar al personalului neclerical de către instituţiile publice cărora li s-au emis dispoziţii de recuperare de către instituţii publice cu atribuţii de control, un număr de 473 persoane nu vor mai primi salariile pentru lunile octombrie, noiembrie si decembrie. Considerăm că neplata salariilor, în condiţiile în care cultele religioase recunoscute nu le pot acoperi din fonduri proprii, creează probleme sociale determinate de prevederile legale diferite de acordare a contribuţiilor pentru personalul neclerical", se arată în document.

Considerând că neluarea de urgenţă a măsurilor pentru exonerarea la plată a personalului neclerical are efecte negative în ceea ce priveşte nivelul de trai al acestei categorii de personal, Guvernul va decide exonerarea de la plată, de către instituţiile publice care trebuiau să asigure finanţarea, a sumelor reprezentând contribuţii pentru personalul neclerical acordate în anii 2011-2014, care trebuie să fie restituite la cererea Curţii de Conturi şi va hotărî că banii au fost acordaţi legal.

"Sprijinul financiar pentru personalul neclerical acordat de la bugetele locale, în temeriul prevederilor Ordonanţei 82/2001, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se consideră a fi acordat în conformitate cu prevederile legale în vigoare", se arată în actul normativ.

În acelaşi timp, la data intrării în vigoare a ordonanţei, va înceta plata sumelor reprezentând contribuţii pentru personalul neclerical, pentru care Curtea de Conturi a constatat că au fost acordate cu crearea de prejudicii, ordonatorii principali de credite având obligaţia să recalculeze contribuţiile prin eliminarea din cuantumul acestora a drepturilor constatate că sunt necuvenite.

La sfârşitul lunii iulie, printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a modificat Ordonanţa 82/2001 privind sprijinul financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor recunoscute de stat. La acel moment, Executivul a definit personalul neclerical ca fiind personalul auxiliar al unui cult religios, în această categorie fiind inclusă şi categoria de cântăreţ bisericesc sau de cantor, aceştia beneficiind de sprijin de la bugetul de stat şi de la bugetele locale. Gândul relata că actul normativ viza aproximativ 19.000 de cântăreţi bisericeşti cărora le fusese sistată plata salariilor ca urmare a controalelor Curţii de Conturi care constatase că plăţile au fost ilegale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici