- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.06.2014, 15:26)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Hackerul Guccifer, condamnat la şapte ani de închisoare cu executare
Tribunalul Bucureşti l-a condamnat vineri pe hackerul Marcel Lazăr Lehel, cunoscut sub numele de Guccifer, la şapte ani de închisoare cu executare, pentru că a spart conturile de e-mail ale directorului SRI George Maior, ale europarlamentarului Corina Creţu şi ale unor vedete.
Urmărește
3383 afișări
Hackerul Guccifer (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Marcel Lazăr Lehel a fost condamnat la câte trei ani de închisoare pentru spargerea conturilor de e-mail ale directorului SRI George Maior şi ale europarlamentarului Corina Creţu.
Instanţa a dispus contopirea pedepselor şi aplicarea unui spor de pedeapsă de un an, astfel încât hackerul Guccifer a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare în acest dosar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Totodată, instanţa a constatat că Marcel Lazăr Lehel a mai fost condamnat, în 8 februarie 2012, de Judecătoria Sectorului 3, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru spargerea conturilor de e-mail ale unor vedete.
Astfel, instanţa a adăugat pedeapsa de trei ani la condamnarea din dosarul privind spargerea conturilor de e-mail a cu executare le lui George Maior şi Corinei Creţu, hackerul urmând să execute o pedeapsă de şapte ani de închisoare, dacă decizia rămâne definitivă. Tribunalul Bucureşti a precizat că decizia din 2012 a Judecătoriei Sectorului 3 este definitivă întrucât nu a fost contestată.
De asemenea, instanţa i-a interzis lui Lehel mai multe drepturi, pe o durată de trei ani după executarea pedepsei principale.
Prin decizia de vineri, Tribunalul Bucureşti a menţinut măsura arestării preventive a lui Marcel Lazăr Lehel, acesta fiind încarcerat din 22 ianuarie. Instanţa a mai dispus confiscarea de la Lehel a unui laptop.
Judecătorul a luat act că George Cristian Maior şi Corina Creţu nu s-au constituit părţi civile.
Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
Hackerul Marcel Lazăr Lehel a recunoscut, la ultimul termen de judecată, că a spart conturile de e-mail ale directorului SRI, George Maior, ale europarlamentarului Corina Creţu şi ale unor vedete, el fiind judecat prin procedura simplificată.
"Am recunoscut şi recunosc toate faptele de care sunt acuzat. Solicit judecarea cauzei pe baza probelor administrate pe parcursul urmăririi penale. Regret faptele săvârşite. (...) Pe parcursul acestui proces, procurorii DIICOT spuneau că aş fi pericol la siguranţa naţională. Aş spune că este vorba despre trei conturi de e-mail particulare care au fost preluate de mine fără să existe un prejudiciu material sau vătămare corporală. Probabil, toată lumea a avut într-o zi contul spart. Eu, personal, am avut cinci conturi sparte şi nu m-am dus la DIICOT. Faptele nu sunt nici pe departe atât de grave. Sunt trei conturi personale, nicidecum de serviciu ", a spus Guccifer, în faţa instanţei, la termenul din 26 mai.
În 18 martie, hackerul Marcel Lazăr Lehel a fost trimis în judecată pentru infracţiuni informatice, fiind acuzat că a spart conturile de e-mail şi Facebook ale mai multor vedete şi căsuţele poştale electronice ale directorului SRI, George Maior.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpatului "L.M.L, alias «Guccifer»", în stare de arest preventiv, pentru acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, în scopul obţinerii de date informatice, restricţionarea accesului la date informatice, transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic şi violarea secretului corespondenţei, se arăta într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.
"În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, inculpatul L.M.L (Marcel Lazăr Lehel, n.r.) a accesat, în mod repetat şi fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică, după care a schimbat parolele de autentificare, restricţionând astfel accesul utilizatorilor de drept la datele informatice aflate în poşta electronică", preciza DIICOT.
Hackerul ar fi transferat neautorizat, în sistemul său informatic, datele aflate în conturile de e-mail compromise, iar apoi ar fi divulgat conţinutul corespondenţei către public, "acţiuni frauduloase săvârşite în scopul lezării intimităţii în mediul on-line şi denigrării imaginii publice ale persoanelor în cauză".
Marcel Lazăr Lehel a fost prins în 22 ianuarie, de procurorii DIICOT, în urma unei percheziţii la locuinţa acestuia din judeţul Arad. Bărbatul a fost arestat preventiv în 23 ianuarie, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 5.
Anchetatorii arătau atunci că hackerul ar fi spart căsuţele de poştă electronică de Yahoo şi Gmail ale şefului SRI George Maior, după care i-ar fi trimis acestuia, pe adresa de email de pe serverul SRI, un mesaj ce conţinea un link către date extrase din cele două căsuţe de email personale.
Marcel Lazăr Lehel, care folosea pseudonimele "Guccifer" şi "Micul fum", ar fi accesat conturile de e-mail şi de Facebook ale unor persoane publice, printre care Colin Powell, membri ai familiilor Bush şi Rockefeller şi oficiali ai administraţiei Obama.
În 8 februarie 2012, hackerul "Micul fum" a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, de către Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti.
Marcel Lazăr Lehel ar fi accesat ilegal conturile de e-mail şi pe cele de pe platforma de socializare Facebook aparţinând unor angajaţi ai unui trust media şi unor persoane publice, iar ulterior a făcut publice discuţii private şi fotografii ale acestora.
În 19 august 2011, Marcel Lazăr Leher a fost reţinut pentru comiterea a 25 de infracţiuni de acces fără drept la sisteme informatice, 25 de infracţiuni de modificare fără drept şi restricţionarea accesului la date informatice, 25 de infracţiuni de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic şi 15 infracţiuni de violarea secretului corespondenţei.
Bărbatul a fost acuzat că, în perioada octombrie 2010 - iulie 2011, a accesat fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail şi conturile aferente platformei de socializare Facebook, aparţinând lui Dragoş Moştenescu, Corina Caragea, Laura Cosoi, Roxana Ivănescu, Rona Hartner, Iliviu Lesu, Daniela Aciu, Irina Reisler Căpitanu, Violeta Babliuc, Monica Barbu, Lenuţa Aciu, Simona Rădulescu, Denisa Barboni, Bianca Drăguşanu, Cristian Pulhac, Ada Milea, Organizaţia de Tineret APDL, arătau atunci anchetatorii.
Ca mod de operare, Lazăr Lehel ar fi restricţionat accesul utilizatorilor de drept la sistemele informatice şi a copiat în mod neautorizat informaţiile, fotografiile şi corespondenţa privată stocate în cadrul conturilor părţilor vătămate, au stabilit procurorii DIICOT.
Ulterior, el a divulgat conţinutul corespondenţei către public, prin intermediul reţelei de socializare, postând pe conturile personale create special în acest scop - "Micul fum" şi "Thevem Theven" informaţii şi date confidenţiale, respectiv fotografii, mesaje electronice şi alte discuţii private purtate de către părţile vătămate pe conturile de socializare şi aplicaţiile de chat.
Printre cei afectaţi de acţiunile lui "Guccifer" se află şi actorul american Steve Martin, John Dean, fostul consilier al preşedintelui Richard Nixon, actriţa Mariel Hemingway, trei membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie, Laura Manning Johnson, fost analist CIA, George Roche, fost secretar al Forţelor Aeriene, şi preşedintele MetLife (companie de asigurări).
Conform unora dintre persoanele afectate, conturile au fost sparte de pe adrese IP din Grecia şi Rusia, scria Thesmokinggun.com.
Hackerul "Guccifer" a revendicat, în februarie 2013, piratarea unor conturi de e-mail aparţinând unor membri ai familiei Bush, divulgând corespondenţă de natură personală.
În august 2013, "Guccifer" a postat pe pagina sa de Facebook un link către o corespondenţă prin e-mail între fostul secretar de stat american Colin Powell şi europarlamentarul PSD Corina Creţu.
"Un trădător al patriei", a scris hackerul pe wall-ul lui Powell pe Facebook, ataşând un link spre un drive Google cu e-mailuri primite de Powell de la Creţu în perioada 2010-2011, prin contul său pe AOL.
În aceste e-mailuri, Creţu îl numeşte pe Powell, originar din Bronx, New York, "dragostea vieţii mele" şi sugerează că scrie despre o poveste de dragoste mai veche, potrivit TheSmokingGun.com.
Fostul secretar de stat american a fost nevoit să ofere clarificări despre relaţia sa cu Corina Creţu, în urma acestor dezvăluiri.
Potrivit mai multor publicaţii, între care The Daily Mail, Huffington Post, New York Daily News şi postului american de televiziune Fox News, fostul general a răspuns unor întrebări din partea site-ului The Smoking Gun.com, afirmând că nu şi-a înşelat soţia - cu care este căsătorit de aproximativ 50 de ani - cu Creţu, în prezent europarlamentar PSD, după ce e-mailuri "de natură foarte persoană" au fost făcute publice.
Powell a declarat că a cunoscut-o pe Creţu în urmă cu aproximativ zece ani, în timp ce era secretar de stat al fostului preşedinte George W. Bush, iar ea era purtător de cuvânt al preşedintelui României Ion Iliescu. El a subliniat că s-au întâlnit personal "o dată sau de două ori" în ultimii opt ani.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe