- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.09.2014, 19:52)
- Roxana Alexe
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Hanul Gabroveni restaurat, inaugurat de Oprescu la deschiderea Zilelor Bucureştiului - FOTO
Hanul Gabroveni din Capitală, restaurat cu peste 37 de milioane de lei prin lucrări care au durat peste doi ani, a fost inaugurat, joi seară, de primarul general Sorin Oprescu, care a deschis, cu acest prilej, evenimentele din Zilele Bucureştiului.
Urmărește
2160 afișări
Hanul Gabroveni restaurat, inaugurat de Oprescu la deschiderea Zilelor Bucureştiului - FOTO (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)
"Acum doi ani şi jumătate, când am început restaurarea hanului, aici era o ruină. Ne-am asumat că vom readuce monumentul cât mai aproape de original. S-au folosit tehnici tradiţionale de construcţie, îmbinate discret cu modalităţi de consolidare ultra-moderne. S-a conservat şi s-a valorificat tot ceea ce se putea şi avea valoare istorică. Şi s-a reusit ceea ce vedeţi astăzi", a spus edilul, la festivatea de inaugurare a hanului aflat în Centrul Istoric, la care a participat şi premierul Victor Ponta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Victimele atacurilor chimice din Siria cer redeschiderea investigaţiilor
-
Scholz solicită vot de încredere în parlament, pregătind Germania pentru alegeri anticipate
-
Fostul ministru al Apărării din Coreea de Sud a încercat să se sinucidă
Prin restaurarea Hanului Gabroveni, în circuitul cultural al Capitalei va fi introdusă o nouă sală de spectacole, cu o capacitate de aproximativ 200 de locuri.
La restaurare s-au folosit finisaje şi materiale astfel încât să se înscrie în stilul epocii, cu tencuieli mortar var-nisip colorate în masă, cu cărămidă aparentă, cu învelitori de titan-zinc, tâmplării de lemn, socluri de piatră naturală şi pavaje din piatră cubică, potrivit municipalităţii.
Hanul Gabroveni, monument istoric din clasa A, va fi deschis, sâmbătă şi duminică, pentru publicul larg între orele 10.00 şi 20.00.
"Îi invit pe bucureşteni, şi nu numai, să viziteze Hanul Gabroveni în zilele în care îşi va deschide porţile pentru public, respectiv pe 20 şi 21 septembrie. Şi îi aşteptăm la expoziţiile, concertele, spectacolele care vor avea loc aici, de acum înainte", a mai spus primarul general, care a declarat deschise, cu acest prilej, Zilele Bucureştiului, în care vor fi sărbătoriţi 555 de ani de atestare documentară a Capitalei.
Despre Zilele Bucureştiului, edilul a spus că municipalitatea a pregătit "o serie întreagă de evenimente artistice, culturale" care sunt dedicate locuitorilor Capitalei. "Şi pentru că vreau să preîntâmpin întrebările, am împărţit banii alocaţi pentru această sărbătoare şi am ajuns la 'fabuloasa' sumă de 2,5 lei pe cap de bucureştean. Cred că merită mai mult bucureştenii în sărbătorirea zilelor acestui oraş", a adăugat el.
Oprescu a mai spus că, în prezent, alte cinci monumente importante ale Capitalei se află în restaurare, acestea fiind Arcul de Triumf, Casa Cesianu, Muzeul "Nicolae Minovici", Observatorul Astronomic şi sediul tradiţional al Primăriei Municipiului Bucureşti.
La rândul său, premierul Victor Ponta l-a felicitat pe primarul general "pentru că reuşeşte proiecte" şi a dat asigurări că va continua tot ceea ce ţine de colaborarea dintre Guvern şi Primăria Capitalei, respectiv primăriile de sector.
"Am constatat că, atunci când muncim împreună, avem mai mult spor, iar atunci când ne certăm, pierde toată lumea. Cred că Bucureştiul, înainte de mandatul actual al domnului primar Oprescu, a văzut multe războaie politice şi nu s-a construit nimic", a mai spus Ponta, care, pe de altă parte, s-a declarat convins că evenimentele din cadrul Zilelor Bucureştiului "vor atrage foarte mulţi bucureşteni şi numai, şi foarte mulţi turişti".
La festivitatea de inaugurare au participat şi personalităţi din diferite domenii, între care Ioan Holender, Ion Caramitru, Constantin Bălăceanu-Stolnici, Florina Cercel, Luminiţa Gheorghiu, Stela Popescu, Alexandru Arşinel, dr. Valentin Calu şi dr. Radu Zamfir, precum şi reprezentanţi ai unor ambasade de la Bucureşti.
Pentru realizarea şi finalizarea "Hanului Gabroveni" au fost folosiţi 37.362.216 lei (TVA inclus), din care 23.633.147 de lei (TVA inclus) reprezintă contribuţia Primăriei Capitalei, iar 13.729.068 de lei contribuţia Mecanismului Financiar Spaţiul Economic European, prin Ministerul Culturii.
Lucrările de restaurare, extindere şi remodelare funcţională a Hanului Gabroveni au fost atribuite societăţii Aedificia Carpaţi SA şi au început în februarie 2012.
Data exactă a construirii Hanului Gabroveni nu este cunoscută, istoricii putând certifica doar faptul că acesta nu a fost ridicat anterior anului 1847, pentru că, în acel an, la 23 martie, aproape un sfert din suprafaţa Bucureştiului - cuprinzând şi zona delimitată de Lipscani, la nord, şi actuala stradă Franceza, la sud - a fost devastată de un incendiu puternic.
Tudor Hagi Tudorache, cel care este posibil să fi fost primul proprietar al imobilului din strada Lipscani 84-88, a fost unul dintre cei mai renumiţi negustori din prima parte a secolului al XIX-lea. El deţinea un număr destul de mare de spaţii comerciale în hanul Sfântul Gheorghe Nou şi un grup de prăvălii numite Hanişorul, care se găseau pe Lipscani.
Construcţia Hanului Gabroveni a avut atât destinaţie comercială, cât şi de găzduire a călătorilor şi în special a negustorilor veniţi din zona balcanică. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, hanul a fost "modernizat" după cerinţele vremii, fiind transformat în hotel. Hotelul Gabroveni-Universal, care mai există şi astăzi pe strada Gabroveni 12, conţine în structura sa fragmente ale fostului han. Nu există însă date care să susţină identificarea Hanului Gabroveni cu pasajul comercial.
La sfârşitul secolului al XIX-lea, Hanul Gabroveni era menţionat într-o serie de lucrări dedicate istoriei Bucureştilor sau negoţului bucureştean. În lucrarea sa apărută în 1899, în capitolul referitor la hanuri, Ionnescu Gion arată că Hanul Gabroveni, care conform actelor deţinute de Russe şi Ion Russescu, proprietari ai hotelului Gabroveni Universal, se mai numea şi Bezesten, era locul unde poposeau negustorii bulgari veniţi de la Gabrovo, din Bulgaria. Edificiul era situat "la spatele Curţii Domneşti, în mijlocul numeroaselor şi strâmtelor ulicioare neguţătoreşti din Târgul Dinăuntru".
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL, USR și UDMR vor forma coaliție pro-europeană în Parlament. Ce își propun partidele
Citește pe www.zf.ro: Cum a fost invadată Polonia de ruşi prin Belarus
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Gigant mondial cu afaceri de miliarde în toată lumea este anchetat în România de Consiliul Concurenţei. De ce este suspectată compania
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali a început să plângă în biserică. Imagini copleșitoare cu milionarul în momentul în care s-a prăbușit emoțional în fața icoanelor
PROSPORT.RO
Pentru Mario, orice preț! Încolțit de datorii, Gino Iorgulescu a făcut un pact misterios cu 'locotenentul' lui Nuțu Cămătaru
CANCAN.RO
Cum scapi rapid de mirosul de pește de pe mâini. Ai nevoie de doar două INGREDIENTE banale
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe