- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.04.2014, 18:08)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Hărţile de hazard şi risc la inundaţii, finalizate. Urmează planurile de management
Hărţile de hazard şi risc la inundaţii au fost finalizate, de Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), România îndeplinindu-şi astfel o obligaţie ca stat membru UE, următoarea fiind elaborarea planurilor de management al riscului la inundaţii, până în martie 2016.
Urmărește
1715 afișări
Hărţile de hazard şi risc la inundaţii, finalizate. Urmează planurile de management (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)
Ca stat membru, România are obligaţia evaluării preliminare a riscului la inundaţii, până în martie 2012, a elaborării hărţilor de hazard şi risc la inundaţii, până în martie 2014 şi a elaborării planurilor de management al riscului la inundaţii, până în martie 2016, a arătat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură Doina Pană, joi, la conferinţa de presă organizată cu ocazia finalizării celei de-a doua etape.
Hărţile de hazard la inundaţii indică zonele potenţial inundabile din ţară, pe baza lor putându-se calcula şi viteza şi adâncimea cu care poate veni o viitură pe o anumită zonă. Peste acestea, trebuie suprapuse hărţile de risc, care cuprind obiectivele socio-economice din zonele inundabile, pentru determinarea potenţialelor pagube, a explicat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al ANAR, Ana-Maria Agiu.
TITLURILE ZILEI
-
• Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
astăzi, 16:35
• Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
astăzi, 19:18
• Cum s-a produs accidentul din Maramureş în care trei poliţişti au fost răniţi
-
astăzi, 20:08
• Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate ştii de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
astăzi, 16:27
• UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
astăzi, 20:33
-
astăzi, 16:09
• Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
astăzi, 15:34
• Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
-
astăzi, 14:17
• Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit prăbuşirii avionului în Kazahstan
-
astăzi, 14:23
• Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit
-
astăzi, 12:31
-
astăzi, 13:26
• Guvernator: Resturile unei drone ucrainene au provocat un incendiu mortal într-un centru comercial
-
astăzi, 09:44
• MApN neagă informaţiile privind pătrunderea unei rachete ruseşti în spaţiul aerian al României
-
astăzi, 10:13
-
astăzi, 19:03
• LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1036. Drone ucrainene distrug un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov, potrivit SBU / Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei în dimineaţa de Crăciun / Kievul simplifică achiziţiile de drone şi echipamente de război electronic
-
astăzi, 07:48
• Ion Cristoiu: Şeful Siguranţei merge la Cernăuţi în căutarea unui chilipir
Elaborarea hărţilor de hazard a început în 2006, însă finanţarea, de la bugetul de stat, a fost sistată, fiind reluată în urmă cu doi ani, după ce au fost accesate fonduri europene de 40 de milioane de euro pentru acest proiect.
Hărţile de hazard au fost finalizate de ANAR la sfârşitul anului trecut, iar hărţile de risc ar fi trebuit elaborate de consiliile judeţene, conform Legii Apelor. Însă, tot anul trecut, a fost adoptată o hotărâre de Guvern, prin care s-a decis ca hărţile de risc să fie întocmite tot de ANAR, a spus ministrul Doina Pană.
Pentru aceasta, ANAR nu a făcut mari cheltuieli în plus, a declarat, pentru MEDIAFAX, Sorin Rîndaşu, directorul Departamentului Situaţii de Urgenţă din ANAR. Astfel, la nivelul ANAR costurile au fost estimate la 150.000 - 250.000 de euro, în timp ce, dacă aceste hărţi ar fi fost făcute de consiliile judeţene, costul lor estimat se ridica la 4 - 6 milioane de euro, a precizat acesta.
Hărţile de hazard şi de risc la inundaţii vor fi transmise tuturor consiliilor judeţene şi vor putea servi autorităţilor locale pentru a decide cum să dezvolte anumite zone sau ce măsuri de prevenţie să ia. De asemenea, ele pot fi consultate de asiguratori, a arătat directorul general al ANAR Vasile Pintilie.
Acesta a mai spus şi că prognozele şi avertizările hidrologice vor fi mult mai exacte pentru ca inspectoratele pentru situaţii de urgenţă să intervină mai eficient.
Zonele cele mai vulnerabile din ţară din punct de vedere al inundaţiilor sunt în bazinul Siretului, Mureşului şi Prutului, potrivit reprezentanţilor ANAR.
Pentru elaborarea hărţilor de risc şi hazard, au fost scanate 1.549 râuri, totalizând aproximativ 33.478 km de cursuri de apă (reprezentând 42,4% din cei 78.905 km cadastraţi la nivel naţional), iar suprafaţa aferentă este circa 89.826 km2 (37,6% din suprafaţa ţării).
Hărţile de hazard şi de risc la inundaţii realizate vor fi valorificate în reactualizarea planurilor de apărare împotriva inundaţiilor la nivelul tuturor bazinelor hidrografice.
Totodată, pe baza hărţilor de hazard şi de risc la inundaţii, Administraţia Naţională "Apele Române" va elabora, până în 2015, planurile de management al riscului la inundaţii pe bazine hidrografice, conform cerinţelor europene, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Citește pe alephnews.ro: Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe