- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Henri Paul: Franţa nu discriminează România, aderarea la Schengen e prematură
Ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, susţine că ţara sa nu poate fi azuată că discriminează România, dar aderarea sa la spaţiul Schengen în martie 2011 este prematură, diplomatul precizând totodată că Parisul nu este dispusă la "niciun fel de târguială".
Henri Paul: Franţa nu discriminează România, aderarea la Schengen e prematură (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Henri Paul explică, într-un interviu publicat luni de "Evenimentul Zilei", că scrisoarea comună a celor doi miniştri de Interne francez şi german este adresată comisarului european însărcinat cu afacerile interne, precum şi celor doi miniştri de Interne ai Belgiei şi Ungariei, care asigură succesiv preşedinţia consiliului miniştrilor de interne.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
"Ea spune clar că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în martie 2011 este prematură şi că nu trebuie luată o decizie decât atunci când cele două state vor fi demarat în mod ireversibil remedierea carenţelor constatate în aceste ţări în domeniul funcţionării securităţii şi justiţiei şi în cel al luptei împotriva corupţiei. Aceasta este poziţia Franţei", a explicat diplomatul.
El menţionează, de asemenea, că mulţi români cred că ţara lor nu a făcut progrese vizibile şi ireversibile pentru a asigura fiecăruia un tratament echitabil în domeniul justiţiei, mulţi au de suferit din cauza ritmului lent din justiţie şi a ineficienţei acesteia, mulţi se plâng de fenomene de corupţie. "De altfel, l-am auzit chiar pe preşedintele Băsescu plângându-se de acest lucru", adaugă ambasadorul.
Henri Paul explică faptul că Parisul face apel la o acţiune comună, la Bruxelles, împreună cu România şi Bulgaria, pentru a defini calea ce va permite găsirea unei soluţii la aceste probleme a căror ascundere nu serveşte la nimic".
Întrebat despre faptul că oficialii români au insistat că legătura dintre Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene şi aderarea la Schengen e "artificială", iar şeful statului consideră chiar că România este discriminată de marile puteri, ambasadorul francez răspunde: "Aş dori să spun mai întâi că Franţa, care a contribuit atât de mult la intrarea României în Uniunea Europeană, nu poate fi acuzată acum că o discriminează. Am avut mereu o relaţie privilegiată cu România, care durează deja de 130 de ani, şi nu voi aminti aici momentele din istoria României când noi i-am întins o mână de ajutor. Nu trebuie uitat acest lucru, iar noi nu-l vom uita niciodată. Dar este adevărat că ţine de interesul direct al României să adere la spaţiul Schengen în cele mai bune condiţii. Ţine de datoria noastră de prieten şi aliat să-i spunem adevărul: aceste condiţii nu sunt îndeplinite în totalitate".
În legătură cu speculaţiile conform cărora Franţa este nemulţumită de ratarea unui contract important în România - vânzarea de tehnologie franceză pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă -, aspect care ar fi jucat un rol în deteriorarea relaţiilor bilaterale româno-franceze, diplomatul francez declară: "Poziţia Franţei, şi sunt sigur că şi cea a Germaniei, nu este determinată nici de retorsiune, nici de vreo târguială. Spiritul partenariatului strategic este de a acţiona în comun, nu de a ne negocia sprijinul".
El mai susţine că nu se poate vorbi despre "un impas" în relaţiile bilaterale, ci despre "o etapă dificilă, însă ne străduim în fiecare zi să ne cunoaştem mai bine".
"Dezbaterea nu trebuie personalizată sau individualizată. Nu este o problemă bilaterală, ci un dosar care trebuie să fie rezolvat într-un format mai larg, cu România şi Bulgaria", adaugă Henri Paul.
Referindu-se la propunerea făcută de către şeful statului român ca Guvernul să nu mai aloce către EADS banii necesari pentru securizarea frontierei, ambasadorul afirmă: "Tocmai am spus-o: nu suntem dispuşi la niciun fel de târguială".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO