- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.07.2015, 22:34)
- Otilia Ciocan
Horia Georgescu, eliberat din arest şi judecat sub control judiciar
Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) Horia Georgescu va fi eliberat din arest şi judecat sub control judiciar, în dosarul vizând despăgubiri ilegale de la ANRP, au hotărât, joi, definitiv, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
Urmărește
1410 afișări
Horia Georgescu, eliberat din arest şi judecat sub control judiciar
ICCJ a admis contestaţia lui Horia Georgescu, arestat preventiv din 18 martie, şi a decis, definitiv, să îl plaseze pe acesta sub control judiciar.
Şi contestaţia fostului deputat Theodor Nicolescu, trimis în judecată în acelaşi dosar, a fost admisă, acesta urmând să fie judecat în arest la domiciliu.
În dosarul ANRP, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, la 9 aprilie, trimiterea în judecată a opt persoane care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), precum şi a patru inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Administraţia Trump va intensifica arestările imigranţilor în marile oraşe din SUA
-
Frigul extrem face ca inaugurarea lui Trump să se facă în interior, pentru prima dată în 40 de ani
-
Industria care poate să pună România pe hartă. Experţii spun că potenţialul „este imens”, dar facem greşeli de amatori
Astfel, în faţa instanţei vor ajunge foştii deputaţi Marko Attila şi Theodor Nicolescu, fostul preşedinte al ANI Horia Georgescu, Ingrid Zaarour, Mihnea-Remus Iuoraş, Ingrid-Luciana Popa-Mocanu, Remus-Virgil Baciu şi Constantin-Cătălin Canangiu.
De asemenea, au fost trimişi în judecată şi experţii evaluatori Gheorghe Vişoiu, Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor şi Dorin-Cornel Drulă.
Dosarul a fost mutat de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la Curtea de Apel Bucureşti după ce Cătălin Theodor Nicolescu şi Marko Attila-Gabor au demisionat din Parlament.
În acelaşi dosar, omul de afaceri Horia Simu a fost arestat preventiv pe 3 iulie.
"Prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi din prezenta cauză au produs un prejudiciu bugetului statului român în cuantum de 84.588.304 euro", conform anchetatorilor.
"Inculpaţii Ingrid Zaarour, Baciu Remus Virgil, Marko Attila-Gabor, Iuoraş Mihnea-Remus, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Georgescu Horia, Canangiu Constantin-Cătălin şi Nicolescu Theodor Cătălin au fost, în perioada 2008, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. În acea calitate, cei opt inculpaţi au emis, în cazul a trei dosare (nr.13653/FFCC/2008, nr.26600/CC/2006 şi nr.8745/CC/2006) titluri de despăgubire, pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi contrare prevederilor art.13, art.10 alin.6 şi 7 din Legea nr.247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei. Scopul acelor demersuri a fost supraevaluarea imobilelor menţionate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat şi a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase", conform DNA.
Mai exact, anchetatorii au stabilit că, în 4 decembrie 2008, cei opt au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nistor Neculai, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 55.390 metri pătraţi de 84.546.000 lei (1.526 lei/ metru pătrat), prin supraevaluarea acestuia cu peste 13 milioane de euro, prejudiciind cu această sumă bugetul de stat şi facilitând obţinerea unor avantaje patrimoniale de către două persoane.
Ulterior, în 10 noiembrie 2008, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, cu excepţia lui Canangiu, au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dorin Cornel Drulă, într-un dosar de despăgubire prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 1.535 metri pătraţi şi construcţie demolată de 2.137.636 de euro, prin supraevaluarea acestora cu aproximativ 1,7 milioane de euro, prejudiciind cu această sumă bugetul de stat şi facilitând obţinerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de către o persoană.
Procurorii mai spun că la data de 2 septembrie 2008, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Alexandru-Florin Hanu, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudeşti – Cioplea, actualmente sector 3 Bucureşti, de 104.640.072 euro, prin supraevaluarea acestuia cu suma de aproximativ 60 milioane de euro.
"Cele trei rapoarte de evaluare întocmite de experţii evaluatori Neculai Nistor, Drulă Dorin Cornel şi Hanu Alexandru-Florin au fost avizate de Vişoiu Gheorghe, expert evaluator angajat al ANRP– Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce presupuneau verificarea acelor rapoarte, în conformitate cu standardele şi legislaţia menţionate", conform DNA.
Procurorii au mai ajuns la concluzia că în perioada 2007-2008, Theodor Nicolescu, care la momentul respectiv deţinea funcţia de vicepreşedinte al ANRP şi calitatea de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a cerut de la trei persoane un procent de cinci la sută din totalul acţiunilor pe care aceştia urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. În schimbul banilor, Nicolescu, prin prisma funcţiei şi calităţii pe care o deţinea, urma să asigure soluţionarea favorabilă şi cu celeritate a dosarelor de despăgubire.
"Ca urmare a soluţionării dosarului de despăgubire nr. 13563/FFCC/2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafaţă de 20,5 ha, teren situat în Bucureşti, în zona sectorului 3, Nicolescu Theodor-Cătălin a primit, în perioada 2009-2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentând bani şi contravaloarea acţiunilor. Banii au fost remişi în general, în tranşe de până la 250.000 de lei, în lei şi euro, iar suma de 680.000 lei prin cont, în baza unui contract de comision încheiat fictiv pentru a masca comisionul", potrivit actului de sesizare al instanţei.
În 2008, expertul evaluator Hanu a primit de la o persoană, suma de 10.000 euro, pentru a face o evaluare favorabilă asupra imobilului care făcea obiectul despăgubirii dintr-unul dintre dosarele care au ajuns la această comisie.
"Prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi din prezenta cauză au produs un prejudiciu bugetului statului român în cuantum de 84.588.304 euro", conform anchetatorilor.
Procurorii au pus sechestru asigurator asupra mai multor sume de bani şi bunuri ce aparţin acuzaţilor din acest caz şi au confiscat cele 6,2 milioane de lei de la Nicolescu şi suma de 10.000 euro de la Hanu, bani pe care i-ar fi luat cei doi drept mită.
Citește pe alephnews.ro: Cercetătorii au descoperit că o substanță psihedelică poate trata dependența de alcool. DMT este o substanță cunoscută de secole
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce gadgeturi vor cumpăra milionarii în 2025? Printre aparate se numără și roboții care strâng totul de prin casă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Ce s-a ales de Anna Kournikova și cum a ajuns să arate trupul ei în 2025, la 22 de ani de la retragerea din tenis
CANCAN.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Cine este „Raisa”, femeia de pe TikTok care îl promovează intens pe Călin Georgescu: „Președintele României și comandantul meu suprem”
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe