- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.01.2016, 19:12)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Hossu: Baza de raportare 1, din Legea salarizării, va rămâne salariul minim garantat în plată
Baza de raportare 1 din Legea salarizării unitare va rămâne tot timpul salariul minim garantat în plată, ceea ce înseamnă o creştere substanţială a valorii efective pentru fiecare funcţie, a declarat, marţi, după discuţii la Ministerul Muncii, liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.
Urmărește
1877 afișări
Hossu: Baza de raportare 1, din Legea salarizării, va rămâne salariul minim garantat în plată
Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat că textul legii salarizării unitare ar trebui finalizat până în 10 februarie, iar sindicaliştii au făcut şase observaţii pe actuala formă a legii, una dintre ele vizând criteriile de performanţă.
"Nu suntem de acord sau împotrivă în ceea ce priveşte criteriile de performanţă. Este nevoie de criterii de performanţă, de stimulare, dar modalitatea este greu de spus. Partea guvernamentală ne va trimite mâine ce a centralizat de la ministerele care au răspuns, pentru că nu toate au răspuns. Evident că vom analiza împreună cu structurile proprii, pentru că scopul este ca, într-adevăr, să se găsească după specificul fiecărui sector, mecanismele adecvate de încurajare a performanţei. Evident că un mecanism prea rigid, cum au fost salariile de merit, care erau acordate pe an, nu erau o formulă stimulativă. Probabil că durata trebuie schimbată, şi formele, dar se va discuta pentru a găsi motivările cele mai bune pentru fiecare funcţie în parte", a spus liderul sindical.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Preşedintele "Cartel Alfa" a precizat că săptămâna viitoare urmează discuţii cu fiecare minister în parte pentru a se găsi soluţii, însă important este că, indiferent dacă se mergea pe proiectul legii de anul trecut sau pe legea actuală în vigoare, elementul de bază care este aprobat şi care este cel mai important este faptul că baza de raportare 1 va rămâne tot timpul salariul minim garantat în plată pe economie.
Bogdan Hossu a explicat că acest lucru înseamnă, de fapt, o creştere substanţială a valorii efective pentru fiecare funcţie în parte, dar urmează să se găsească resursele necesare pentru aplicabilitate într-o perioadă de tranziţie estimată la patru ani.
"Ideea de bază este ca până în 10 februarie să se termine de lucrat, să existe textul efectiv, Guvernul să supună dezbaterii publice până la începutul lunii martie, urmând ca atunci să fie înmânat Parlamentului şi până în luna mai să fie, sperăm, promovată de Parlament, pentru că problema de fond este că va aafecta şi salarizarea, indemnizarea în sectorul parlamentar. Legea ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017", a spus Hossu.
Liderul sindical a precizat că în cursul zilei de miercuri ar trebui să se trimită către sindicate documentele legate de evaluarea performanţelor.
"Problema critică care rămâne este faptul că Ministerul de Finanţe ne-a anunţat că există o limită financiară care este alocată şi care, cel puţin ochiometric, nu este suficientă pentru aplicarea, în orice formă, a coeficienţilor prevăzuţi în diferitele variante", a mai spus Hossu.
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a precizat că s-a solicitat ca sindicatele să aibă criteriile de performanţă propuse, pentru a le analiza.
"Din punctul meu de vedere, ne găsim într-un punct mort, pentru că unul dintre dezideratele celor peste 110.000 de salariaţi pe care îi reprezentăm este de a rezolva de urgenţă, pe legea pe care funcţionăm, acele inechităţi care au apărut din cauza indeciziei Guvernului de a aplica Legea 284. Cu puţină maturitate şi inteligenţă, cred că se pot găsi soluţii în aşa fel încât, de urgenţă, să se rezolve acele inechităţi", a spus Sepi.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hnacescu, a precizat, la rândul său, că la întâlnirea de marţi nu s-a discutat concret, pe un anumit sector de activitate, fiind doar discuţii generale pentru a se stabili un calendar al discuţiilor.
Acesta a spus că urmează ca fiecare minister să vină cu propuneri, adică să înainteze Ministerului Muncii deficienţele pe care le-a constatat în momentul de faţă în ce priveşte salarizarea.
"Conform planificării, în 25 ianuarie ar urma să aibă loc o discuţie între reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi grupul de lucru de la nivelul Ministerului Muncii. (...) Pe noi ne interesează ce se întâmplă în noua Lege a salarizării din punct de vedere al salariilor, iar ceea ce ne-a prezentat Ministerul Finanţelor este puţin alarmant şi anume că în următorii patru ani fondul de salarii ar urma să crească cu aproximativ 12 procente în total fonduri sector public. Imaginaţi-vă ce ar însemna să spunem noi oamenilor din sistem că până în 2019 salariile vor creşte cu 11 la sută în sistem. Adică un profesor debutant să ajungă de la 1.100 de lei la 1.200. Ar fi dezastruos. Asta e problema de fond, că nu ştim ce se întâmplă cu creşterile salariale. Lucrurile sunt ambigue şi în ce priveşte criteriile de performanţă, dar ne vom lămuri în zilele viitor", a spus Hancescu.
Acesta a mai spus că în învăţământ, din punctul său de vedere, ar trebui să se ţină cont, în primul rând, de activitatea la clasă.
”Trebuie să ne raportăm la performanţele din activitatea didactică şi indicatorul cel mai important ar fi progresul şcolar al elevului, numai că în momentul de faţă nu există mecanisme stabilite pentru a cuantifica corect", a mai spus preşedintele FSLI.
Guvernul a decis, în 30 decembrie 2015, ca salariul minim pe economie să crească la 1.250 de lei începând cu 1 mai 2016. De această majorare a salariului minim pe economie vor beneficia, în total, 1.131.000 de salariaţi, din care peste un milion sunt din sectorul privat. De această creştere vor beneficia şi cei aproximativ 39.000 de bugetari.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe