Hossu: E regretabil că sub umbrela Ministerului Muncii e lansat un proiect al Codului Muncii neelaborat de minister

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, luni, că este regretabil că sub umbrela Ministerului Muncii se lansează un proiect al Codului Muncii care nu este elaborat de reprezentanţii MMFPS, dar despre care toată lumea crede că este al instituţiei şi care duce la conflicte sociale.

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului Hossu: E regretabil că sub umbrela Ministerului Muncii e lansat un proiect al Codului Muncii neelaborat de minister

Hossu: E regretabil că sub umbrela Ministerului Muncii e lansat un proiect al Codului Muncii neelaborat de minister (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Bogdan Hossu a precizat că Ministerul Muncii nu susţine proiectul Codului Muncii, spunând că nu este elaborat de reprezentanţii instituţiei.

Liderul "Cartel Alfa" a adăugat că la acest proiect trebuie asistaţi partenerii sociali, pentru a găsi pacea socială şi consensul considerat necesar de către Organizaţia Internaţională a Muncii.

Hossu a mai spus că acest proces nu se poate face repede, ci necesită timp pentru a armoniza propunerile şi a găsi soluţiile pentru toţi partenerii.

"Toate textele înaintate nu provin ca cerinţă a partenerilor sociali, ci sunt ale unor persoane sau instituţii care le-au centralizat şi pe care Ministerul Muncii le-au preluat ca atare. Ministrul recunoaşte că trebuie făcută o construcţie cu patronate şi sindicate, singurele abilitate ca împreună cu Guvernul să construiască un cadru legislativ pentru piaţa muncii. În acest sens vor fi două sau trei şedinţe prin care să fie identificate problematici în aplicarea măsurilor pentru funcţionarea corectă economică şi socială pe piaţa muncii şi, în momentul următor, o comisie de lucru să analizeze problematicile respctive, să identifice dacă este necesară modificarea Codului Muncii sau modificarea cadrului legislativ de instrumentare propriu-zis", a afirmat liderul "Cartel Alfa".

Hossu a mai spus că problema concedierilor, despre care patronii spun că nu pot fi făcute decât foarte greu atunci când un angajat fură sau nu îşi îndeplineşte sarcinile de serviciu, este una de regulament intern al fiecărei instituţii, care se poate implementa uşor prin contractul colectiv la nivelul unităţii.

"Nu poţi reglementa întreg sistemul social pentru incapacitatea punctuală a unui angajator de a-şi organiza corespunzător structura internă", a susţinut Hossu.

El a precizat că din 31 decembrie nu vor mai exista cărţi de muncă, astfel că trebuie reglementată rapid problema privind evidenţa contribuţiilor de asigurări sociale ale fiecărui salariat, care să poată fi utilizate în recunoaşterea contribuţiilor respective la pensie.

Hossu a mai spus că problema legată de şomajul tehnic a fost amintită de sindicalişti în discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Muncii pentru "a nu mai repeta greşelile din acest an, când a fost un şomaj suplimentar de aproximativ 40.000 de oameni", astfel ca Guvernul să înţeleagă eficienţa partajării şi a contribuţiei şomajului tehnic.

"L-am anunţat pe ministru că există angajatori care au înştiinţat deja ITM-urile că vor disponibiliza angajaţi din cauza incapacităţii lor economice de a asigura în ianuarie-februarie forma respectivă pentru proprii salariaţi", a precizat Hossu.

Proiectul de modificare a Codului muncii trimis de Ministerul Muncii sindicatelor şi patronatelor reprezintă primele propuneri transmise de investitorii din ţară, fiind consultaţi şi profesori universitari asupra unor articole, a declarat, luni ministrul Ioan Botiş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici