Hossu: Îngheţarea salariilor bugetarilor va fi demoralizatoare şi va crea reacţii sociale

Majorarea salariilor doar pentru o mică parte dintre bugetari şi îngheţarea veniturilor pentru ceilalţi este o măsură demoralizatoare, care nu stimulează munca şi care duce la unele reacţii sociale, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

Urmărește
416 afișări
Imaginea articolului Hossu: Îngheţarea salariilor bugetarilor va fi demoralizatoare şi va crea reacţii sociale

Preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Liderul Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa" a spus că prin îngheţarea salariilor, principiul de fond, care se referă la participarea salariaţilor la rezultatele întreprinderii, nu se mai aplică.

"Motivarea pentru o mai bună stimulare a muncii nu mai există. Acesta este elementul principal. Al doilea element este faptul că se face o creştere pentru anumite categorii de personal bugetar, învăţământ, ceva din sănătate prin invenţia unei burse, şi pentru asistenţii sociali. Pentru restul sectorului bugetar, deşi au şi ei dificultăţi, nu sunt prevăzute creşteri salariale, deşi legea unitară de salarizarea prevedea o comprimare de jos în sus pentru tot sectorul bugetar", a precizat Hossu.

În opinia liderului sindical, această măsură va duce la demoralizare şi la reacţii sociale, care se vor vedea în rezultatele în muncă.

Bogdan Hossu acuză Guvernul că a preferat să îngheţe salariile bugetarilor, în loc să facă o schimbare a contractelor de management în companiile cu capital majoritar sau integral de stat, deşi managerii "preiau o mare cantitate de bani, iar efectul decizional nu are nicio penalitate".

"Salariile lor sunt nejustificate. Dar, ca de obicei, se leagă de opincă, care trebuie să plătească oalele sparte ale sistemului", a mai spus Hossu.

Cuantumul brut al salariilor de bază şi sporurilor acordate bugetarilor va fi menţinut anul viitor la acelaşi nivel cu luna decembrie 2013, fără să fie aplicată valoarea de referinţă din Legea salarizării unitare, o creştere salarială de până 10% fiind prevăzută doar pentru profesori debutanţi.

Măsura va fi aprobată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă şi justificată prin faptul că neaplicarea acesteia ar genera un impact suplimentar asupra asupra deficitului bugetului general consolidat de 4,6% din produsul intern brut, afectând în mod semnificativ sustenabilitatea finanţelor publice.

Începând cu 1 ianuarie 2014, medicii şi farmaciştii rezidenţi cu un salariu lunar brut mai mic decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei. Bursa nu face parte din salariul brut, nu este supusă impozitului pe venit şi nu constituie baza de calcul pentru contribuţiile de asigurări sociale de stat, asigurări pentru şomaj, asigurări sociale de sănătate sau pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Plata bursei de rezidenţiat se realizează din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici