Video Hristos a înviat! Mii de oameni au asistat la slujba de Înviere şi au luat Lumina Sfântă, în Constanţa, Cluj-Napoca şi Iaşi | GALERIE FOTO

Mii de oameni au asistat la slujbele de Înviere din Constanţa, Cluj-Napoca şi Iaşi. Ierarhul Tomisului a adus Lumina Sfântă din larg, ceremonia fiind decalată cu jumătate de oră deoarece vasul pe care se afla IPS Teodosie nu a putut ajunge la ţărm din cauza curenţilor puternici.

Urmărește
2076 afișări

Câteva mii de persoane au asistat, sâmbătă noaptea, la slujba de Înviere susţinută la Catedrala arhiepiscopală din Constanţa.

Conform programului, Sfânta Lumină trebuia să le fie adusă credincioşilor din largul Mării Negre, aşa cum spun prelaţii că a ajuns în Dobrogea în urmă cu 2.000 de ani, adusă de Apostolul Andrei.

Arhiepiscopul Tomisului ar fi trebuit să ajungă la mal cu o ambarcaţiune, în zona falezei Cazino din municipiu, în jurul orei 23.45, dar, din cauza mării agitate, vasul pe care se afla IPS Teodosie nu a putut ajunge la ţărm în zona stabilită. Din cauza curenţilor puternici, vasul a fost nevoit să acosteze în Portul Tomis, astfel că întreaga ceremonie a fost decalată cu aproximativ jumătate de oră.

”Şi în anul 2018 am adus lumina pe mare. Portul Tomis totdeauna este prietenos, însă în adânc erau valuri şi, conform regulilor, nu au putut să vină bărcuţele mici. Iată-ne cu bucuria luminii celei sfinte de la Ierusalim. Este lumina care ne dă acea încredinţare că Dumnezeu este cu noi pentru că ne trimite lumina, aşa cum strigă mulţimea acolo în biserica învierii de la Ierusalim, lumina sfânta a ortodocşilor nu se stinge niciodată, de aceea se înnoieşte în fiecare an şi anul acesta va fi un an al credinţei, al bucuriei al sfinţirii al dragostei între noi. Lumina trebuie să ne îndemne la mai mult bine pe care să ni-l dăruim unii altora şi binele începe de la credinţă”, a spus IPS Teodosie, ajuns la mal.

După ce înalţii prelaţi au coborât pe ţărm, Lumina Sfântă a fost purtată în procesiune până la altarul de vară din aripa de sud a Catedralei arhiepiscopale, într-o zonă în care se găsesc ruinele vechii cetăţi a Tomisului. Aici a fost oficiat Canonul Învierii, urmat apoi de oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala arhiepiscopală.

Este al cincilea an consecutiv în care ceremonia se desfăşoară după acest tipare la Constanţa, după ce, în 2014, festivităţile care erau organizate pe malul mării au fost mutate la Catedrala Arhiepiscopală în urma solicitării făcute de sinodul Bisericii Ortodoxe, care a cerut să nu mai fie organizate slujbe acolo unde nu există un altar sfinţit.

Duminică, în prima zi de Paşti, începând cu ora 12.00, la Catedrala arhiepiscopală, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi de circulaţie internaţională, simbolizare a universalităţii creştinismului. Seara, de la ora 18.00, la Casa de Cultură din Constanţa Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va susţine tradiţionalul Concert pascal. Intrarea este liberă. După concert, ierarhul va întâmpina publicul cu ouă, cozonac şi vin, în tradiţionala ciocnire a oului pascal, dimpreună cu salutul creştin „Hristos a Înviat!”.

La Cluj, peste 3.000 de persoane au participat la slujba de Înviere oficiată în aer liber, în faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, şi au luat lumină de la mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, care a coborât în mijlocul mulţimii.

Credincioşii ortodocşi au ajuns în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca înainte de miezul nopţii pentru a asista la slujba de Înviere oficiată în aer liber, în faţa Catedralei Mitropolitane, de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ. Acesta le-a spus „Hristos a Înviat” după care a coborât în mijlocul mulţimii cu o lumânare aprinsă, iar credincioşii au luat lumină.

În Pastorala rostită în cadrul slujbei, cu titlul „Ca toţi să fie una”, IPS Andrei Andreicuţ a făcut apel la unitatea religiei creştine.

„Înainte de Patimile sale, Domnul Isus Hristos s-a rugat Tatălui şi printre altele i-a cerut lucrul acesta, ca toţi cei ce vor crede în El să fie una, ca lumea să creadă că El l-a trimis. Iar pentru acest lucru ne rugăm şi astăzi. La începuturile sale aşa şi era creştinismul, foarte unitar, toţi cei ce credeau în Domnul Hristos, toţi cei ce s-au botezat şi au intrat în biserică erau într-un cuget, într-o armonie, era o pace şi o linişte absolută. Necazurile au apărut mai târziu. (…) Până la 1054 biserica creştină a fost una, din nefericire atunci s-a despărţit Biserica Apuseană de cea Răsăriteană. Cea Răsăriteană s-a numit ortodoxă, iar cea Apuseană catolică”, a spus înaltul ierarh ortodox.

Potrivit acestuia, religia întemeiată de Isus Hristos, creştinismul, este religia iubirii, „religia absolută, religia superioară, cea mai frumoasă religie care ne duce în împărăţia lui Dumnezeu”.

La finalul slujbei de Înviere, credincioşii în frunte cu preoţii au înconjurat Catedrala Mitropolitană, după care au luat paşti pentru a le duce acasă la familii.

Aproximativ 1.500 de oameni au participat la slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, oficiată de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, alături de alţi preoţi.

Slujba a avut loc pe un podium special amenajat la intrarea în Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi a fost oficiată de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, alături de un sobor de preoţi. La slujba de Înviere au asistat aproximativ 1.500 de persoane. Lumina Sfântă adusă în România de la Ierusalim a ajuns la Iaşi în cursul serii de sâmbătă, fiind preluată de preoţii ieşeni.

Înainte de miezul nopţii a fost citit un canon special pentru această zi, după care în interiorul catedralei s-au stins toate luminile, cu excepţia celei din altar. IPS Teofan a aprins lumânarea, apoi s-a adresat credincioşilor, spunându-le de trei ori: "Veniţi de luaţi lumină!"

La slujba de Înviere au participat şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, şi Principele Radu, care au ales ca, acum, când se aniversează 100 de ani de la Marea Unire, să sărbătorească împreună cu ieşenii Sfintele Paşte, la invitaţia IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici