Hunedoara: Anchetă a Poliţiei după ce persoane necunoscute au aruncat cu o sticlă incendiară într-o casă

Poliţiştii au început o achetă după ce persone necunoscute au aruncat prin geam, în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu o sticlă incendiară într-o casă din localitatea hunedoreană Şoimuş, focul fiind stins înainte ca incendiul să se extindă, în urma incidentului nefiind rănită nicio persoană.

Urmărește
600 afișări
Imaginea articolului Hunedoara: Anchetă a Poliţiei după ce persoane necunoscute au aruncat cu o sticlă incendiară într-o casă

Hnedoara: Anchetă a Poliţiei după ce persoane necunoscute au aruncat cu o sticlă incendiară într-o casă (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Hunedoara, subcomisarul Bogdan Niţu, Poliţia a fost sesizată că prin fereastra unei case din localitatea hunedoreană Şoimuş, situată la cinci kilometri de Deva, a fost aruncată o sticlă incendiară, transmite corespoendentul MEDIAFAX.

“La faţa locului s-a deplasat o echipă operativă care a ridicat probe materiale. Vorbim despre infracţiunea de distrugere prin incendiere. În momentul de faţă, există un cerc de suspecţi cercetări în vederea atât a identificării prezumtivilor autori, cât şi a stabilirii circumstanţelor în care a survenit această infracţiune”, a declarant Niţu.

În casă se afla mama proprietarului, care a anunţat imediat Poliţia.

“Mama prietenului meu era în sufragerie, dormea pe colţar, la televizor. La un moment dat, cineva a spart geamul de la dormitor cu o piatră, a aruncat cu o siclă incendiară înauntru şi a fugit. Au luat foc perdeaua şi aşternuturile de pe pat, aşa că femeia a stins focul şi a chemat Poliţia”, a povestit prietenul proprietarului, Raul Locsei.

Proprietarul suspectează că în spatele atacului s-ar afla un fost lider al lumii interlope din Deva, din anul 2000, Ovidiu Ioiescu, zis Pera, care a fost condamnat la cinci de închisoare în dosarul Spumă şi Bibanu.

“Toată povestea începe de undeva de prin septembrie, când prietenul meu, a cărui casă a fost incendiată, nu a vrut să intre în gaşca lui Pera. De Crăciun, a adunat o echipă de băieţi de la Hunedoara şi au sărit toţi să-l bată. Erau prea mulţi martori, aşa că au renunţat. Acum s-a răzbunat. A pus pe alţii să o facă, nu a venit el. Prin 2000, tot aşa făcea, apoi au fost prinşi şi el, şi şeful Poliţiei care îi proteja şi au fost băgaţi toţi la închisoare. Acum încep să facă la fel“, a mai declarat prietenul proprietarului, Raul Locsei.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, Poliţia nu a confirmat această ipoteză, însă nici nu a negat-o.

În dosarul "Spumă şi Bibanu" au fost arestate preventiv, începând din noiembrie 2004, un număr de 22 de persoane, acestea fiind trimise în judecată prin rechizitoriu, în 28 decembrie 2004. În timp, aceste persoane au fost eliberate, pe rând, ultimele 11 în 2008.

Anchetatorii au stabilit că membrii acestei grupări au săvîrşit mai multe fapte specifice crimei organizate - reglări de conturi, taxe de protecţie, incendieri de autoturisme şi de bunuri, şantaj, proxenetism. De asemenea, în acelaşi dosar au mai fost cercetate alte 28 de persoane, pentru diverse infracţiuni (constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, şantaj, proxenetism, prostituţie, ultraj contra bunelor moravuri, violare de domiciliu, distrugere vătămare corporală, sustragere de înscrisuri, înşelăciune, jocuri de noroc).

Potrivit Ministerului Public, gruparea condusă de Ovidiu Petre Ioiescu activa din 2003 şi includea 40-50 de persoane condamnate penal, impunându-se prin "executarea" mai multor patroni care nu le recunoşteau autoritatea.

Treptat, membrii grupării au aderat la un grup condus de Constantin Bumbaru şi Lucian Sârbu, cunoscuţi pentru puterea financiară obţinută din schimburi valutare ilegale, cămătărie, obţinerea unor credite preferenţiale.

Liderii grupului infracţional, preocupaţi de asigurarea protecţiei activităţii infracţionale pe care o desfăşurau, au racolat, în 2003, prin oferte de servicii sexuale şi plata unor taxe de protecţie, pe şeful de atunci al Poliţiei municipiului Deva - comisarul şef Ioan David, pe şoferii acestuia - agenţii Nicolae Stăiculescu, Ioan Florin Pasc, pe un ofiţer din cadrul Biroului Ordine Publică - Emilian George Igna, şi pe agentul Sorin Precup din cadrul Biroului Violenţe, potrivit sursei citate.

Cei cinci poliţişti au aderat la gruparea infracţională furnizând informaţii despre grupurile adverse, acţiunile poliţieneşti ce urmau a fi organizate ori favorizînd infractorii cu ocazia instrumentării dosarelor privind plângerile penale depuse de victime.

Grupul infracţional organizat de Bumbaru, Sârbu şi Ioiescu era specializat pe şantaj, taxe de protecţie, proxenetism, trafic de droguri, trafic de valută falsă, practicarea jocului de noroc "alba-neagra", precum şi pe stabilirea de legături cu alte reţele din ţară şi străinătate, tendinţa de a pune în dependenţă funcţionari publici şi poliţişti şi de a ameninţa magistraţi care instrumentau dosarele în care erau implicaţi. În desfăşurarea jocurilor de noroc, inculpaţii au avut sprijinul lui Ioan David, care a dispus, în calitate de comisar şef, mai multe schimbări printre poliţiştii care asigurau ordinea în zona Autogării Deva, unde acţionau membrii grupării.
Potrivit rechizitoriului, David încerca să aplaneze conflictele dintre membrii grupării şi victimele lor - tratativele ducându-se chiar în sediul Poliţiei municipiului Deva - şi se implica personal în tergiversarea dosarelor în care erau cercetaţi liderii grupului infracţional.

În acest dosar, David a fost cercetat şi pentru sustragerea şi deţinerea fără drept a 31 de cartuşe pentru pistol Makarov, el fiind acuzat şi de furt şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Emilian George Igna a aderat la grupul infracţional încă din 2003, ofiţerul fiind specializat pe impunerea taxelor de protecţie reţelei de infractori specializaţi în jocul fraudulos "alba-neagra". Poliţiştii îi informau, prin intermediul agenţilor Precup şi Pasc, pe membrii grupului în legătură cu raziile planificate de organele de poliţie, mediile prielnice desfăşurării activităţiilor infracţionale, locurile unde parcau autocarele cu turişti străini, noi localităţi unde acţiunile infracţionale se puteau desfăşura în condiţii de siguranţă şi de eficacitate maximă, potrivit sursei citate.

Cei 22 de inculpaţi în dosarul "Spumă şi Bibanu" au fost condamnaţi, în 26 iunie 2007, la pedepse cu închisoarea între doi şi nouă ani, de către Curtea de Apel Piteşti.

Decizia a fost contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a decis, în ianurie 2008, retrimiterea dosarului la instanţa de fond, Tribunalul Argeş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici