- Home
- Social
- IAŞI, (12.12.2014, 12:14)
- Catalin Hopulele
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iaşi: 18 persoane, între care un primar, trimise în judecată pentru fraude cu fonduri europene
Optsprezece persoane, între care primarul comunei ieşene Mironeasca, Elena Curcudel, şi un fost director de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit Iaşi, au fost trimise în judecată pentru fraude privind obţinerea ilegală de fonduri europene pentru construcţia unui drum comunal.
Urmărește
412 afișări
Iaşi: 18 persoane, între care un primar, trimise în judecată pentru fraude cu fonduri europene (Imagine: Mihai Marginean/Arhiva Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 18 persoane şi două societăţi comerciale.
Printre persoanele trimise în judecată se numără primarul comunei ieşene Mironeasa, Elena Curcudel, acuzată de instigare la fals intelectual, fals intelectual şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
De asemenea, au fost trimişi în judecată şi un fost director de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Iaşi şi consilier judeţean, Liviu Gabriel Bulgaru, patru angajaţi din aceeaşi structură, dar şi un expert de la Inspectoratul Judeţean în Construcţii Iaşi. Aceştia sunt acuzaţi de fals intelectual, instigare la fals intelectual sau complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în 28 martie 2008, comuna Mironeasa, prin reprezentantul său legal, a depus la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit laşi, o cerere de finanţare, pentru implementarea proiectului "Modernizare drum comunal DC 49, Schit Hadâmbu - Urşiţa - Mironeasa şi achiziţionare de utilaje şi echipamente pentru servicii publice". Proiectul avea ca obiective modernizarea DC 49, format din patru tronsoane cu o lungime totală de 9,88 kilometri şi achiziţionarea următoarelor utilaje: un autogreder complet echipat, un tractor, o remorcă basculabilă şi o cisternă.
Potrivit cererii de finanţare, valoarea totală a proiectului a fost estimată la 10.596.474 lei, din care valoarea cheltuielilor eligibile a fost de 8.904.600 lei, iar suma cheltuielilor neeligibile a fost de 1.691.874 lei.
În 11 septembrie 2008 a fost încheiat contractul pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală, între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi comuna Mironeasa, în calitate de beneficiar.
Ulterior, în 25 octombrie 2011, contractul pentru acest proiect a fost atribuit firmei SC Contebas SRL Vaslui, pentru suma de 4.336.773,04 lei.
"Observând că lucrările de modernizare a drumului nu vor fi finalizate de către inculpata SC Contebas SRL Vaslui până la data expirării termenului de implementare a proiectului, respectiv 11 iunie 2012, fiind inevitabilă (în mod legal) rezilierea contractului şi recuperarea finanţării, inculpata Elena Curcudel, primar al comunei Mironeasa, a determinat recepţionarea lucrărilor, fără ca acestea să fie executate integral. În acest sens, Curcudel a întocmit, respectiv a determinat întocmirea mai multor înscrisuri false", au precizat procurorii.
Astfel, este vorba despre procesul-verbal întocmit de comisia de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii (compusă din Liliana Raşcovici, Leonard-Florin Trufanda, Gabriel Balan, Maricela Coneac, Mariana Berheci, Florin Melniciuc şi Adrian-Dan Cotigă), în cuprinsul căruia se atesta în mod mincinos că lucrările erau executate integral, dar şi despre procesul-verbal de control al calităţii lucrărilor de construcţii în faze determinante, în care Carmen Maria Muşat, inspector la Direcţia Regională în Construcţii Nord - Est Iaşi, a atestat o situaţie necorespunzătoare realităţii, deşi această porţiune a drumului era, la vremea respectivă, încă la stadiul de piatră spartă.
În 15 iunie 2012, Dumitru Uzuru, inspector al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Iaşi, a vizitat locul lucrărilor şi, deşi a văzut că acestea nu au fost finalizate, i-a informat pe reprezentanţii structurii, inclusiv pe Liviu Gabriel Bulgaru, de acesta fapt, fără ca unul dintre ei să semnaleze suspiciunea de fraudă.
"Ulterior, deşi reprezentanţii beneficiarului finanţării europene au depus alte documente, care atestau că lucrările de reabilitare a drumului fuseseră finalizate după expirarea termenului de implementare a proiectului, aceştia, împreună cu inculpatul Boca Doroftei (expert la ARPDR Iaşi), au întocmit documente în care erau atestate menţiuni necorespunzătoare referitoare la stadiul proiectului, omiţând să menţioneze că proiectul nu fusese integral realizat în termenul contractual, că beneficiarul depusese documente false pentru a ascunde acest lucru şi pentru a obţine fără drept ultima tranşă a finanţării. De asemenea, aceştia nu au luat nicio măsură pentru semnalarea fraudei, înlesnind, cu ştiinţă, obţinerea fără drept a ultimei tranşe a finanţării nerambursabile“, arată procurorii.
Ca urmare a acestor acţiuni, comuna Mironeasca a încasat, fără drept, suma de 1.810.179,81 lei, din care 1.448.143,69 lei din bugetul UE şi 362.035,92 lei din bugetul de stat.
În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri ale inculpaţilor, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iaşi.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe