Iaşi: Copiii preluaţi luni de la şcoală cu ambulanţele sunt în stare stabilă. Anchetele continuă

Starea celor 12 copii din localitatea ieşeană Valea Oilor, care au ajuns lunii la Spitalul de Boli Infecţioase cu toxiinfecţie alimentară, este stabilă, aceştia urmând a fi ţinuţi sub observaţie încă o zi.

Urmărește
86 afișări
Imaginea articolului Iaşi: Copiii preluaţi luni de la şcoală cu ambulanţele sunt în stare stabilă. Anchetele continuă

Iaşi: Copiii preluaţi luni de la şcoală cu ambulanţele sunt în stare stabilă; anchetele continuă (Imagine: Mediafax Foto)

Anchetele Poliţiei şi ale Direcţiei de Sănătate Publică privind descoperirea produselor alimentare care au provocat toxiinfecţia continuă.

Cei 12 copii din Valea Oilor şi-au petrecut noaptea la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, unde au fost ţinuţi sub supraveghere.

"Copiii sunt foarte bine, sunt în continuare sub atentă supraveghere, le-am luat analize, încă nu avem nici un rezultat, îi mai ţinem o zi şi apoi vor merge acasă. Nici unul dintre ei nu are probleme, agentul infecţios, chiar dacă nu va apărea la analize, nu înseamnă că nu a existat, el va fi identificat de ancheta Direcţiei de Sănătate Publică", a precizat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Primarului comunei Bălţaţi, de care aparţine localitatea Valea Oilor, a declarat în cursul zilei de luni corespondetului MEDIAFAX că o parte dintre cornurile trimise către şcoli în cadrul proiectului "Cornul şi laptele" aveau termenul de valabilitate expirat.

Licitaţia pentru programul "Cornul şi laptele" este organizată de către Consiliul Judeţean care trebuie să supravegheze, conform legii, şi buna desfăţurare a programului.

Conform purtătorului de cuvânt al CJ Iaşi, Marius Pârciu, firma care a câştigat licitaţia pentru a distribui produse lactate este Dorna, iar produsele alimentare sunt livrate în şcoli de către o asociere între firmele Vel Pitar şi Agropam Impex. Acesta a precizat că, dacă ancheta realizată de către Direcţia de Sănătate Publică va indică sursa toxiinfecţiilor ca fiind cornurile, lotul de produse va fi sistat de la plată.

"Reprezentanţii unităţilor şcolare au obligaţia şi datoria umană de a verifica şi produsele care sunt livrate de firmele respective, atât cantitativ, cât şi calitativ. Dacă în urma analizelor efectuate de către instituţiile abilitate se constată că toxiinfecţia alimentară a fost cauzată de unul dintre produsele livrate de firmele respective, lotul de produse va fi sistat de la plată. În cazul în care se va repeta situaţia, se poate ajunge şi la rezilierea contractului", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, Marius Pârciu.

Compania Vel Pitar, cea care a câştigat licitaţia de distribuire a produselor alimentare în proiectul "Cornul şi laptele", a emis un comunicat de presă în care susţine că produsele au fost livrate la timp, în termen de valabilitate: "Compania efectuează livrarea de corn şcolar către şcoala din Valea Oilor bisăptămânal, potrivit graficului încheiat cu CJ Iaşi. Produsul în discuţie a fost livrat în termen de valabilitate, respectiv în data de 20 februarie 2014, pentru a fi consumat în zilele de joi şi vineri (20 şi 21 februarie) acesta urmând să expire sâmbătă, 22 februarie. Pentru ziua de luni, 24 februarie, Vel Pitar a livrat produsul «biscuiţi şcolar» cu termen de valabilitate 12 luni, fiind în termen".

Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP, a precizat marţi, pentru corespondetul MEDIAFAX, că rezultatele analizelor vor fi gata în câteva zile, moment în care Inspectoratul Judeţean de Poliţie va desfăşura propria anchetă pe baza acestora.

În Iaşi a existat anul trecut un caz de toxiinfecţie alimentară la o unitate şcolară, la mijlocul lunii mai, când 64 de copii de la Şcoala Gimnazială Ion Creangă din cartierul Păcurari al municipiului Iaşi s-au prezentat la UPU cu simptome de greaţă, vărsături şi dureri de cap. 11 dintre aceştia au rămas atunci internaţi în stare mai gravă, iar controlul DSP a determinat faptul că nu au fost respectate normele de igienă şi nu s-au finalizat reparaţiile la instalaţiile grupurilor sanitare, apa fiind cauza îmbolnăvirii copiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici