Iaşi: Criză de sânge la Spitalul "Sfântul Spiridon“, fiind făcute operaţii doar în cazurile urgente

Spitalul "Sfântul Spiridon“ din Iaşi se confruntă cu o criză de sânge, astfel că se fac operaţii doar în cazurile urgente, reprezentanţii Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Iaşi spunând că în această perioadă se prezintă să doneze sânge 50 de persoane pe zi, jumătate din cât ar fi necesar

Urmărește
363 afișări
Imaginea articolului Iaşi: Criză de sânge la Spitalul "Sfântul Spiridon“, fiind făcute operaţii doar în cazurile urgente

Iaşi: Criză de sânge la Spitalul "Sfântul Spiridon“, fiind făcute operaţii doar în cazurile urgente (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Reprezentanţii Spitalului de Urgenţă "Sfântul Spiridon“ din Iaşi spun că o serie de operaţii care nu sunt urgente se amână fiindcă nu există suficient sânge pentru a putea fi făcute, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Sângele pe care îl avem nu este suficient. Încă avem pacienţi de pe secţiile de ortopedie sau chirurgie care sunt reprogramaţi pentru că prioritate au urgenţele. Acum, deficint avem pentru grupa A2 pozitiv“, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

Reprezentanţii Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) din Iaşi susţin că cele 50 de persoane care se prezintă pe zi pentru a dona sânge reprezintă doar jumătate din numărul celor necesari pentru a putea asigura toate cererile spitalelor. Din acest motiv, centrul nu reuşeşte să furnizeze spitalelor din Iaşi toate unităţile de sânge solicitate, iar prioritatea se face în limita stocului de sânge disponibil şi a urgenţelor.

"Încă nu s-a ajuns la nivelul de conştientizare prin care să se înţeleagă că sângele acesta donat salvează o viaţă. Majoritatea oamenilor vin la noi doar atunci când au rude sau cunoscuţi prin spitale care au nevoie de sânge. Nu există un spirit civic educat în acest sens“, a precizat corespondentului MEDIAFAX dr. Lavinia Scripcaru, director CRTS.

Aceasta a mai spus că în ultima perioadă au avut loc o serie de campanii în parteneriat cu universităţile de stat ieşene, care s-au derulat prin campusuri, dar care nu au reuşit să atragă studenţii. În primele două zile ale acestei campanii doar 20 de tineri au donat sânge.

"În mod normal, după astfel de campanii, ar trebui să avem măcar 100 de donatori, or noi avem 60 cu tot cu cei care se prezintă aici la sediu, ceea ce nu este suficient. De aceea spun că populaţia trebuie educată, astfel încât să înţeleagă că, dacă donează o singură dată, nu este suficient“, a adăugat dr. Lavinia Scripcaru.

Persoanele care donează sânge beneficiază de analize complete, unele dintre ele nedecontate de Casa de Asigurări de Sănătate, cum ar fi cele pentru HIV sau prezenţa infecţiei cu virusul hepatitic B sau C.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici