Iaşi: Primele demisii ale unor consilieri locali după publicarea ordonanţei privind migraţia aleşilor

Consilierul local ieşean Anca Preda a anunţat, miercuri, că demisionează din PPDD şi va activa ca independent, reproşând apropierea PPDD Iaşi de grupul de interese al primarului PSD Gheorghe Nichita, aceasta fiind prima demisie a unui ales local din Iaşi, după publicarea OUG privind migraţia. Ulterior, consilierul local Vlad Nedelcu şi-a anunţat şi el demisia din PPDD.

Urmărește
448 afișări
Imaginea articolului Iaşi: Primele demisii ale unor consilieri locali după publicarea ordonanţei privind migraţia aleşilor

Iaşi: Prima demisie a unui consilier local după publicarea ordonanţei privind migraţia aleşilor (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

Anca Preda, aleasă în 2012 consilier local pe listele PPDD, afirmă, într-un comunicat de presă transmis miercuri, că PPDD s-a îndepărtat de electorat şi şi-a pierdut credibilitatea, iar în ultimul timp partidul lui Dan Diaconescu nu luptă împotriva puterii, ci încearcă să intre în graţiile acesteia.

TITLURILE ZILEI

Potrivit Ancăi Preda, PPDD ”nu doar că şi-a pierdut busola, ci a aruncat-o într-o prăpastie adâncă, de unde nimeni nu mai doreşte s-o recupereze”.

Totodată, ea reproşează conducerii ieşene a PPDD apropierea filialei locale de grupul de interese al primarului PSD Gheorghe Nichita.

”Această apropiere este frapantă. În tot acest proces de subordonare, care uneori a căpătat accente indecente, am devenit tot mai conştientă că un divorţ politic se impune din partea mea. Este cauza pentru care prefer să fac azi un pas lateral. Dorinţa mea este de a mă disocia de o grupare care preferă ambiguitatea în locul limpezimii”, mai susţine consilierul Anca Preda.

Ea a mai spus că pentru început va activa ca independent în Consiliul Local Iaşi, iar apoi va decide dacă se va înscrie în alt partid sau se va dedica exclusiv carierei sale de avocat.

Surse din PPDD Iaşi susţin că Anca Preda risca să fie exclusă din partid, întrucât în Consiliul Local ea a votat în câteva rânduri împotriva proiectelor PSD, deşi PPDD stabilise susţinerea iniţiativelor promovate de primarul Gheorghe Nichita. Prin demisia Ancăi Preda, PPDD rămâne cu doi consilieri locali la Iaşi.

Un al doilea consilier local demisionează din PPDD

Consilierul local ieşean Vlad Nedelcu şi-a anunţat demisia din PPDD şi va activa ca independent, aceasta fiind cea de-a doua plecare din Consiliul Local Iaşi a unui ales PPDD, în cursul zilei de miercuri.

Consilierul PPDD Vlad Nedelcu a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că s-a prezentat miercuri la Primăria Iaşi, unde a înregistrat cererea privind trecerea sa în rândul independenţilor.

El nu a dorit să ofere detalii asupra demisiei sale din PPDD, precizând că ”s-au întâmplat mai multe lucruri în ultima perioadă”.

Vlad Nedelcu a fost ales consilier local în 2012 pe listele PPDD, iar în ultimele luni a votat în mai multe rânduri împotriva hotărârilor primarului PSD Gheorghe Nichita, în pofida faptului că la nivel local există o înţelegere PSD-PPDD.

De altfel, cele două partide formează majoritatea în Consiliul Judeţean, unde PPDD deţine şi un post de vicepreşedinte.

Liderul filialei judeţene Iaşi a PPDD, Alin Aivănoaei, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că ambii consilieri au fost excluşi săptămâna trecută din PPDD şi că filiala a trimis deja Consiliului Local documentele care vizează obţinerea celor două mandate ce revin partidului.

”Au fost excluşi săptămâna trecută, iar avizul Biroului Naţional a venit vineri. Vom cere Consiliului Local ca ambele mandate să ne revină, pentru că sunt ale PPDD”, a spus Aivănoaei.

El a precizat că atât Anca Preda, cât şi Vlad Nedelcu ar fi manipulaţi de alte structuri politice, fără însă a preciza la cine anume se referă.

Consilierul Anca Preda a spus că nu ştie să existe vreo decizie de excludere a sa din partid.

”Nu mi-a fost comunicată nicio decizie de excludere. Nu am fost invitată la vreo şedinţă PPDD în care să se fi discutat excluderea mea. Este abuziv. Cum adică, eu nu am dreptul la apărare? Mă aşteptam la din astea, dar liderul PPDD Iaşi se face de râs, arată reaua lui credinţă”, a spus Anca Preda.

După demisiile a celor doi consilieri, PPDD rămâne în Consiliul Local Iaşi cu un singur reprezentant, Florin Boca.

PSD are în Consiliul Local Iaşi 13 mandate, PNL - cinci, PDL - patru, iar PPDD - unul. Viceprimarul Gabriel Surdu, ales în 2012 pe listele PDL, a fost exclus din partid, reproşându-i-se apropierea sa de primarul Gheorghe Nichita, dar şi-a păstrat mandatul în Consiliul Local.

Un alt consilier, Camelia Gavrilă, de la PNL, şi-a anunţat în urmă cu câteva luni demisia din rândul liberalilor, dar situaţia mandatului său nu este clarificată.

Majoritatea în Consiliul Local Iaşi este asigurată de PSD, viceprimarul Gabriel Surdu şi consilierul PPDD Florin Boca. De asemenea, cei patru consilieri PDL Iaşi votează, de regulă, alături de majoritatea PSD, conducerea democrat-liberalilor anunţând recent că începe procedurile de excludere a propriilor consilieri din partid.

OUG care permite migraţia aleşilor locali fără ca aceştia să îşi piardă mandatul a fost publicată marţi în Monitorul Oficial.

Aleşii locali care îşi vor schimba formaţiunea, în termenul de 45 de zile prevăzut de OUG care permite migraţia aleşilor locali, o vor putea face o singură dată, ordonanţa prevăzând şi că opţiunea este pentru partid, organizaţie a minorităţilor naţionale sau statut de independent.

"Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, îşi pot exprima în scris şi o singo singură dată opţiunea cu privire la partidul politic, organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor", se arată în ordonanţa de urgenţă.

Proiectul legii de aprobare a OUG a ajuns şi la Senat, prima Cameră sesizată pentru dezbaterea actului normativ.

Secretarul general al Senatului, Ion Vărgău, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că actul normativ a fost înregistrat la Secretariatul general al instituţiei, urmând să intre în parcursul legislativ. Astfel, proiectul legii de aprobare a OUG va fi înscris pe ordinea de zi a Biroului Permanent, care îl va distribui spre dezbatere comisiilor de specialitate, acestea urmând să elaboreze raportul ce va fi supus ulterior votului plenului.

După votul în plenul Senatului, actul normativ va fi transmis Camerei Deputaţilor, care are competenţă decizională.

Ordonanţa de urgenţă se consideră intrată în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, fiind îndeplinită şi prevederea de depunere la Camera competentă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici