Iaşi: Şcoala de unde 12 copii au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, amendată cu 12.000 lei

Şcoala din localitatea ieşeană Valea Oilor, de unde 12 copii au fost transportaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi cu toxiinfecţie alimentară, a fost amendată de Protecţia Consumatorului şi de Direcţia Sanitar-Veterinară cu 12.000 de lei, în prezent copiii fiind externaţi.

Urmărește
104 afișări
Imaginea articolului Iaşi: Şcoala de unde 12 copii au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, amendată cu 12.000 lei

Iaşi: Şcoala de unde 12 copii au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, amendată cu 12.000 lei (Imagine: Shutterstock)

Oficiul pentru Protecţia Consumatorului a decis, miercuri, amendarea şcolii din Valea Oilor cu suma de 6.000 de lei pentru că a oferit copiilor produse alimentare care erau expirate.

"Noi am verificat având în vedere situaţia care a fost prezentată. Conform prevederilor aflate în vigoare, este interzisă distribuirea sub orice formă a produselor cu depăşirea termenelor de valabilitate indicate de producător. Având în vedere că acolo s-au distribuit cornuri al căror termen era depăşit, ele fiind distribuite pe 24 februarie, în condiţiile în care expiraseră pe 22, am stabilit că instituţia respectivă trebuie să răspundă contravenţional", a declarat, miercuri, pentru corespondetul MEDIAFAX Marian Grigoraş, comisarul şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului.

Aceeaşi amendă a fost dată unităţii şcolare şi de către Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care, în urma unui control, a descoperit că şcoala nu putea justifica originea celor 133 de cornuri date copiilor în ziua de luni, în condiţiile în care în aceeaşi zi mai primise încă un transport de cornuri.

"Nu au putut să demonstreze provienenţa a 133 de cornuri. Luni, au primit 266 pe care ar fi trebuit să le aibă pentru două zile, dar celor 133 de cornuri care s-au dat luni nu am putut să le stabilim trasabilitatea. Pentru acest lucru am dat amendă, nu pentru că produsele au fost expirate. Şcoala nu a putut demonstra de unde sunt. Am recoltat şi noi probe şi aşteptăm rezultatele analizelor de laborator", a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX inspectorul Vasile Gaboran, director executiv adjunct al DSVSA.

Directorul şcolii din Bălţi, în subordinea căreia se află şi unitatea şcolară din Valea Oilor, a declarat corespondetului MEDIAFAX, miercuri, că toţi cei 12 copii au ajuns acasă în cursul zilei de miercuri şi că reprezentanţii spitalului le-au transmis părinţilor că toţi copiii sunt sănătoşi.

Acesta a explicat că unul dintre copiii care a fost transportat la spital nu mâncase corn luni, ci venise de acasă cu dureri de stomac. Copilul fusese lăsat în grija bunicilor de către părinţii plecaţi în străinătate.

"Copiilor le-ar fi dat drumul de ieri (n.r. - marţi), dar în cazul a trei dintre ei nu s-au putut recolta probe pentru analize. Ce să spun eu acum, analizele nu sunt gata, nici de la DSP, şi nici de la spital nu am niciun rezultat. Omeneşte vorbind, probabil era ma bine să se aştepte rezultatele şi apoi să se întocmească măsuri. Până la urmă venim, sancţionăm, dar nu mai contează dacă era sau nu bine. E un fel de vânătoare instituţională, în care o instituţie a statului vânează pe alta", a explicat directorul Daniel Borsieru.

Acesta a mai precizat că este conştient de faptul că reproşurile instituţiilor privind condiţiile de depozitare ale cornurilor sunt întemeiate, dar acuză starea clădirilor şcolii şi a lipsei de spaţiu din unităţile de învăţământ.

"Şcolile sunt construite de 40-50 de ani, cu anumite spaţii şi anumite structuri, care nu mai corespond demult noilor cerinţe. Ne reproşează de ce ţinem cornurile unde am şi dulapuri pentru cărţi şi bibliotecă. Dar unde să pun cărţile, în pod? Nu am alte săli. Sunt puţine şcoli care au un spaţiu generos. Laptele şi cornul vin ambalate, laptele vidat şi cornul are ambalaj de plastic, afară nu este cald, iar încăperea în care le depozităm nu are căldură", a spus directorul şcolii.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Marius Voicescu, rezultatele analizelor probelor recoltate la faţa locului de către DSP vor veni cel târziu vineri. Pe baza acestora, Inspectoratul Judeţean de Poliţie va declanşa propria anchetă. În Iaşi, a existat anul trecut un caz de toxiinfecţie alimentară, la mijlocul lunii mai, la o unitate şcolară, când 64 de copii de la Şcoala Gimnazială Ion Creangă din cartierul Păcurari al municipiului Iaşi s-au prezentat la UPU cu greaţă, vărsături şi dureri de cap. Un număr de 11 dintre aceştia au rămas atunci internaţi în stare mai gravă, iar controlul DSP a scos în evidenţă faptul că nu au fost respectate normele de igienă şi nu s-au finalizat reparaţiile la instalaţiile grupurilor sanitare, apa fiind cauza îmbolnăvirii copiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici