Iaşi: Universitatea "Mihail Kogălniceanu", aflată în lichidare, vrea să fuzioneze cu altă universitate

Conducerea Universităţii "Mihail Kogălniceanu" din Iaşi, ale cărei programe au intrat în lichidare, spune că se află în negocieri avansate cu mai multe instituţii de învăţământ superior ieşene, publice sau private, cu care să fuzioneze prin absorbţie.

Urmărește
2787 afișări
Imaginea articolului Iaşi: Universitatea "Mihail Kogălniceanu", aflată în lichidare, vrea să fuzioneze cu altă universitate

Iaşi: Universitatea "Mihail Kogălniceanu", aflată în lichidare, vrea să fuzioneze cu altă universitate (Imagine: Shutterstock)

"Era de aşteptat ca programele să intre în lichidare. Deocamdată nu este nimic concret în privinţa discuţiilor de fuzionare, dar credem că va fi mai greu de acum, va fi mai greu să se concretizeze o fuziune. Însă oamenii încă aşteaptă, să vedem care va fi situaţia", a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, Cristian Sandache, rectorul Universităţii "Mihail Kogălniceanu".

Conform unor surse oficiale, patrimoniul instituţiei de învăţământ superior privat nu va trece în proprietatea asociaţiei fondatorilor, existând stipulată în contractul de acreditare necesitatea faptului ca în clădirea universităţii să se desfăşoare exclusiv activităţi din domeniul învăţământului şi cercetării.

Universitatea "Mihail Kogălniceanu" s-a format prin desprindere, în 2005, dintr-o altă universitate privată din Iaşi - Universitatea "Dimitrie Cantemir" - şi avea două ramuri de studiu la licenţă şi master: Drept şi Ştiinţe ale comunicării.

O altă instituţie de învăţământ superior ieşeană aflată în aceeaşi situaţie este Universitatea "Apollonia", unde majoritatea programelor vor intra în lichidare, astfel că pentru acestea nu se va mai putea organiza admitere în anul universitar 2014-2015. Astfel, universitatea nu va putea organiza admitere la specializările Medicină dentară, Tehnică dentară, Comunicare şi relaţii publice şi Jurnalism. Mai rămân doar specializările Asistenţă medicală generală şi Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, unde pot fi înmatriculaţi câte 20 de studenţi, universitatea funcţionând cu autorizaţie provizorie şi lipsă încredere de la Agenţia Română de Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi a deschis, în iunie, un dosar penal împotriva Universităţii "Apollonia" din Iaşi pentru abuz în serviciu, după ce un student a depus o plângere în care a reclamat taxe abuzive şi folosirea unor materiale didactice expirate.

Potrivit unui document primit ca răspuns de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi de către studentul Maxim Tulbure, care a înaintat plângerea, poliţiştii fac "cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu".

Plângerea depusă de studentul respectiv reclama încasarea, fără bon fiscal, a unor taxe neprevăzute în contract şi folosirea pe pacienţi a unor materiale didactice stomatologice expirate.

Maxim Tulbure reclama, totodată, că mai mulţi tineri care urmează cursurile universităţii sunt obligaţi să plătească cu până la 600 de euro mai mult dacă întârzie plata taxei cu o singură zi.

Studentul Maxim Tulbure a fost exmatriculat anul acesta, studiind în anul al III-lea la specializarea Tehnică Dentară de la universitate. Acesta a precizat că a dat şi în judecată universitatea, precizând că aceasta nu îi pune la dispoziţie contractul de studii semnat.

Universitatea "Apollonia" a fost înfiinţată la Iaşi în 1991 şi are două facultăţi, de Medicină dentară şi de Stiinţe ale comunicării, aceasta din urmă primind la două dintre specializările sale, Jurnalism şi Ştiinţe ale comunicării, calificatul "neîncredere" din partea ARACIS, în timp ce Facultatea de Medicină Dentară funcţionează cu calificativul "încredere limitată".

Patru universităţi particulare acreditate vor fi lichidate, alte trei astfel de universităţi vor fi monitorizate şi 135 specializări/programe de studiu vor fi desfiinţate, în baza unei hotărâri aprobate în şedinţa de miercuri a Guvernului.

În urma acestei operaţiuni, din totalul de 37 de universităţi particulare acreditate, 4 universităţi vor avea toate programele intrate în lichidare, iar 3 universităţi vor fi monitorizate.

Conform informaţiilor obţinute de MEDIAFAX, instituţii de învăţământ superior cu toate programele intrate în lichidare în anul universotar 2014-2015 sunt Institutul Teologic Româno-Catolic din Bucureşti, Universitatea Financiar-Bancară din Bucureşti, Universitatea Mihail Kogălniceanu din Iaşi şi Universitatea Mihai Eminescu din Timişoara.

Instituţii de învăţământ superior monitorizate în anul universitar 2014-2015 de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior şi Ministerul Educaţiei sunt Universitatea Bioterra din Bucureşti, Universitarea Română de Ştiinţe şi Arte Gheorghe Cristea din Bucureşti şi Universitatea Apollonia din Iaşi.

La finele lunii iunie, Ministerul Educaţiei a prezentat un proiect de hotărâre care stabileşte că un număr de 33 de universităţi de stat şi private au cel puţin o specializare sau un program de studii care intră în lichidare din anul universitar 2014-2015 şi pentru care nu mai pot organiza examen de admitere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici