ICCJ: Corupţia clasei politice din România, personificată în 2004 de Năstase, fenomen de netolerat
Corupţia clasei politice, personificată cel puţin la nivelul anului 2004 de Adrian Năstase, reprezintă un fenomen care nu mai poate fi tolerat de societate românească, justiţia fiind obligată să riposteze ferm, arată judecătorii ICCJ care l-au condamnat pe fostul premier la închisoare cu executare.
Adrian Năstase (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat, în 30 ianuarie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
"Corupţia clasei politice din România, personificată cel puţin la nivelul anului 2004 de inculpatul Năstase Adrian, reprezintă un fenomen care nu mai poate fi tolerat de către societatea românească, justiţia fiind obligată să riposteze cu fermitate ori de câte ori are de-a face cu un asemenea caz, ca o dovadă că statul de drept nu este o chestiune iluzorie, ci funcţionează în beneficiul propriilor cetăţeni", scriu judecătorii Ionuţ Matei şi Ioana Bogdan, care l-au condamnat pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare, în motivarea deciziei.
Totodată, instanţa notează în motivare că "pedepsele aplicate inculpaţilor au menirea de a descuraja finanţarea ilegală a partidelor politice şi, în particular, a campaniilor electorale, folosirea instituţiilor publice şi a resurselor acestora în beneficiul unor candidaţi, dar şi implicarea ilegală a persoanelor particulare în asemenea activităţi".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
"În acest context, pedepsele aplicate trebuie să inhibe pe toţi cei care ar fi tentaţi să intre în relaţii dincolo de limitele legii cu reprezentanţii clasei politice, contribuind la realizarea de către aceştia a unor foloase necuvenite. Orice persoană ar trebui astfel să reflecteze asupra riscurilor pe care şi le asumă prin procurarea unor beneficii oamenilor care deţin temporar funcţii publice sau politice importante, în sensul de a cântări dacă propria libertate nu este cumva un preţ prea mare pe care îl pot plăti pentru antrenarea în activităţi ilicite în favoarea acestora", arată cei doi judecători.
Referitor la circumstanţele personale ale celor din dosar, instanţa reţine, pe de o parte, că aceştia nu au antecedente penale, dar, pe de altă parte, că nivelul de instruire pe care inculpaţii l-au avut nu i-a împiedicat să comită infracţiunile constatate de anchetatorii DNA, "dovedind un real dispreţ pentru valorile apărate de legea penală".
În cazul Irinei Jianu, a soţilor Marian Ioana şi Bogdan Popovici, precum şi a lui Mihail Cristian Vasile, ţinând cont de amploarea activităţii infracţionale, de numărul şi gravitatea faptelor comise, a aplicat câte un spor la pedeapsa cea mai grea stabilită în condiţiile concursului de infracţiuni.
Instanţa mai arată că "ţinând seama de specificul activităţii infracţionale desfăşurate de inculpaţi - fiind vorba în esenţă despre finanţarea ilegală a unei campanii electorale -, apreciază că aceştia sunt nedemni să-şi exercite drepturile electorale, în integralitatea lor, dar şi să ocupe o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat".î
Potrivit minutei deciziei instanţei supreme, pedeapsa aplicată în dosarul "Trofeul calităţii" este executorie.
Cristina Rotaru, cel de-al treilea judecător din complet, a considerat că Adrian Năstase trebuie achitat în acest dosar pe motiv că fapta nu există.
Prin decizia instanţei, lui Adrian Năstase i-a fost interzisă pentru o perioadă de doi ani exercitarea mai multor drepturi.
În acelaşi dosar, Paula Irina Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an, astfel că aceasta va executa, dacă sentinţa va rămâne definitivă, şapte ani de detenţie.
Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an, astfel că pedeapsa finală care ar urma să fie executată este de şapte ani.
Adrian Năstase, în solidar cu Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Marian Ioana şi Bogdan Popovici şi Cristian Mihail Vasile au fost obligaţi, de către instanţa supremă, la plata în solidar cu societăţile Arond SRL şi Eurografica SRL a peste trei miliarde de lei vechi despăgubiri către ISC.
Jianu, Gasparovici, soţii Popovici şi Vasile au mai fost obligaţi de judecători la plata a peste trei miliarde de lei către ISC.
Totodată, instanţa a decis confiscarea sumei de 38.217,220 lei de la Adrian Năstase, bani presupus obţinuţi prin fapta penală comisă.
ICCJ a decis menţinerea sechestrelor asiguratorii puse de către procurori în 24 octombrie 2008 asupra mai multor bunuri ale inculpaţilor Jianu, Gasparovici, Popovici şi Vasile. Astfel, s-au menţinut sechestrele pe un apartament din Bacău al Irinei Jianu, un altul din Brăila al lui Gasparovici şi pe două apartamente din Bucureşti ale lui Vasile şi soţilor Popovici.
Decizia poate fi contestată la Completul de cinci judecători al ICCJ.
Adrian Năstase a fost trimis în judecată în acest dosar în ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.
Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, "a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii»". "În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase", potrivit DNA.
Într-un proces separat, în 15 decembrie 2011, un complet al instanţei supreme l-a achitat pe Adrian Năstase în dosarul "Mătuşa Tamara", în care a fost judecat pentru fapte de corupţie, alături de consilierul acestuia Ristea Priboi şi de fostul şef al al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu. Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut recurs decizia de achitare a fostului premier Adrian Năstase, a lui Ristea Priboi şi a lui Ioan Melinescu, dosarul urmând să se judece la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Decizia din acest proces a fost prima din cele trei cazuri deferite justiţiei de către DNA în care este acuzat Adrian Năstase, fost prim-ministru şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor.
În cea de-a treia cauză, privind importul unor bunuri din China, denumit dosarul "Zambaccian", în care fostul premier Adrian Năstase, soţia acestuia şi Irina Paula Jianu au fost deferiţi justiţiei pentru fapte de corupţie, sentinţa va fi pronunţată de instanţa supremă în 30 martie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO