- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.01.2013, 19:47)
- Catalin Lupasteanu , Lucia Efrim - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ICCJ judecă mâine contestaţia în anulare a lui Adrian Năstase în cazul "Trofeul calităţii"
Instanţa supremă ia în discuţie luni contestaţia în anulare a fostului premier Adrian Năstase în cazul hotărârii definitive de condamnare la doi de închisoare în "Trofeul calităţii", după mai multe amânări din cauza faptului că la dosar nu ajunsese motivarea sentinţei.
Urmărește
597 afișări
ICCJ judecă mâine contestaţia în anulare a lui Adrian Năstase în cazul "Trofeul calităţii" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Motivarea condamnărilor din "Trofeul calităţii" a fost făcută publică în 26 noiembrie, iar în absenţa acesteia, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) nu a putut lua în discuţie admisibilitatea contestaţiei în anulare, aceasta fiind amânată în 3 septembrie, 1 octombrie şi 5 noiembrie 2012. La ultima amânare, completul de cinci judecători a stabilit ca termen data de 5 decembrie 2012, timp în hotărârea a fost depusă, însă avocaţii au cerut termen pentru studierea motivelor de condamnare a fostului premier, reţinute de instanţa supremă. .
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Şi Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, condamnată în dosarul "Trofeul calităţii" la şase ani de închisoare, a formulat o contestaţie în anulare.
Avocaţii lui Adrian Năstase au spus că au nevoie de mai mult timp pentru a analiza riguros motivarea deciziei definitive prin care clientul lor a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", astfel stabilindu-se termen pentru judecare data de 14 ianuarie.
În motivarea deciziei definitive din dosarul "Trofeul calităţii", judecătorii au arătat că inculpaţii au obţinut un beneficiu constând în sume de bani sau menţinere în funcţii publice, avantajul substanţial revenind, "fără îndoială, persoanei pentru care întreaga «afacere» a fost pusă în mişcare, respectiv lui Adrian Năstase.
Judecătorii au mai notat, în motivare, că activitatea desfăşurată de inculpaţii din acest dosar reprezintă, "fără echivoc, un caz de corupţie la cel mai înalt nivel", întrucât era Năstase "unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai clasei politice româneşti, preşedinte al celui mai mare partid politic la nivelul anului 2004, prim-ministru în funcţie la acel moment şi candidat cotat cu şanse reale la cea mai înaltă demnitate a statului român".
Totodată, instanţa a arătat că, în acest caz, nu a fost vorba despre o simplă finanţare ilegală a unei campanii electorale, ci despre punerea la dispoziţia lui Năstase a unor fonduri ilicite de patru ori mai mari decât cele declarate oficial pentru întreaga campanie electorală a acestuia.
Condamnarea lui Adrian Năstase la închisoare, au mai arătat judecătorii, este "singura aptă să asigure îndreptarea atitudinii acestuia faţă de comiterea de infracţiuni" şi "resocializarea sa pozitivă.
În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
Comisia Penitenciarului Jilava a dat aviz pozitiv în 4 ianuarie 2013, pentru eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase, constatând că s-a împlinit termenul la care poate fi eliberat, notează gandul.info.
"Condamnatul a avut un comportament foarte bun, a participat în mod constant la activităţi de educaţie şi asistenţă psihologică, implicându-se în acţiuni de instruire şi influenţare pozitivă a celorlalte persoane private de libertate".
Potrivit raportului comisiei, reprezentanţii penitenciarului mai consemnează şi că Năstase a redactat o lucrare ştiinţifică şi a scris alte două cărţi, scrie gândul.info.
"Ca urmare a redactării lucrării ştiinţifice şi a implicării în activităţile de educaţie, a obţinut un număr total de 342 de credite şi a fost recompensat de trei ori. Nu a fost sancţionat disciplinar pe perioada detenţiei", se arată în documentul citat.
În fişa de caracterizare a deţinutului Adrian Năstase, comisia de la Jilava a consemnat activităţile prestate de Năstase pentru care a fost recompensat cu 45 de zile reducere a pedepsei de doi ani de închisoare. De la închiderea sa în penitenciar, pe 26 iunie 2012, Năstase a participat la nouă dezbateri şi la o conferinţă.
Judecătoria sectorului 4 Bucureşti va lua în discuţie în 12 februarie cererea de liberare condiţionată a lui Adrian Năstase (62 de ani).
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe