ÎCCJ sesizează CCR în dosarul lui Ghiţă, privind audierea martorilor cu identitate reală şi protejată

Instanţa supremă a decis, vineri, sesizarea CCR privind audierea martorilor cu identitate reală şi a celor cu identitate protejată, în dosarul în care Sebastian Ghiţă este judecat alături de foşti şefi din parchetele din Prahova.

Urmărește
827 afișări
Imaginea articolului ÎCCJ sesizează CCR în dosarul lui Ghiţă, privind audierea martorilor cu identitate reală şi protejată

ÎCCJ sesizează CCR în dosarul lui Ghiţă, privind audierea martorilor cu identitate reală şi protejată

Instanţa a dispus, la termenul de vineri, din oficiu, sesizarea Curţii Constituţionale a României cu privire la articolele 114 şi 119 din Codul de Procedură Penală, care se referă la audierea martorilor şi a martorilor cu identitate protejată.

Decizia instanţei a venit după ce avocaţii au pus în discuţie retragerea calităţii de martor protejat de către DNA în cazul unor persoane audiate în cauză, apărătorii menţionând că era atributul instanţei.

Judecătorii au invocat din oficiu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor din lege şi a apreciat că prin această reglementare substituie atributul instanţei de judecată de a verifica legalitatea unei măsuri a procurorilor.

Magistraţii au apreciat că prin audierea aceleiaşi persoane în dublă calitate, martor cu identitate reală şi martor cu identitate protejată, se aduce atingere dreptului la un proces echitabil, dispunând sesizare CCR.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost trimis, în 2016, în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi conducerea unei maşini fără permis.

Alături de Sebastian Ghiţă au mai fost trimişi în judecată Liviu Tudose, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, sub acuzaţiile de luare de mită şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, Viorel Dosaru la data faptelor şef al IPJ Prahova, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, favorizarea făptuitorului, trafic de influenţă şi folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, Constantin Ispas, ofiţer de poliţie şi Aurelian Constantin, la data faptelor procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti pentru săvârşirea infracţiunilor de cercetare abuzivă şi folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici