Ideea închiderii supermarketurilor în week-end, respinsă de deputaţi din Comisia de agricultură

Deputatul PNL Marin Anton intenţionează să propună un proiect care să prevadă ca supermarketurile să fie închise în week-end, însă mai mulţi deputaţi din Comisia de agricultură resping ideea şi au rezerve că o astfel de reglementare va fi adoptată.

Urmărește
488 afișări
Imaginea articolului Ideea închiderii supermarketurilor în week-end, respinsă de deputaţi din Comisia de agricultură

Ideea închiderii supermarketurilor în week-end, respinsă de deputaţi din Comisia de agricultură (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Deputatul PNL Marin Anton, vicepreşedinte al Comisiei de agricultură, a anunţat că intenţionează să propună o iniţiativă legislativă care să modifice legea 322/2009 privind comercializarea produselor alimentare, organizând la Comisia de agricultură o dezbatere în acest sens.

Discuţiile vor continua peste o lună.

Anton consideră că legea actuală favorizează foarte mult politica supermarketurilor, care "au o poziţie de forţă" faţă de producătorii autohtoni, şi susţine că trebuie aduşi, "într-un fel sau altul", comercianţii români şi supermarketurile pe poziţii de egalitate.

Deputatul PNL vrea ca supermarketurile să fie închise începând de sâmbătă de la ora 14.00 până luni dimineaţă, arătând că acest lucru ar încuraja produsele româneşti care se vând în pieţe şi că această practică există în ţările europene.

Anton doreşte să modifice prevederile legate de preţul de achiziţie şi de vânzare, deoarece reprezentanţii supermarketurilor spun că preţul de vânzare este preţul de achiziţie plus TVA.

"Ai impresia că la prima vedere ei nu câştigă nimic, ceea ce nu este corect. Trebuie definit foarte clar preţul de achiziţie cu care cumpără ei acele produse şi preţul de vânzare de la raft care este preţul care acoperă cheltuielile lor din supermarketuri şi câştigul. Lumea trebuie să ştie foarte clar", a adăugat Anton.

O altă modificare pe care deputatul PNL Marin Anton intenţionează să o propună se referă la termenul de plată, arătând că toată lumea plăteşte cash la supermarketuri, care "sunt foarte capitalizate, în detrimentul oamenilor de rând".

"Termenul de 30 de zile de plată din lege în momentul acesta este mult prea mare, 10 zile este un termen corect şi ar trebui respectat", a spus Anton.

El a mai spus că supermarketurile impun o anumită taxă de intrare în magazin şi că ar trebui ca produsele să intre în magazin pe baza unui contract foarte ferm în care este cuprins preţul de achiziţie. Anton a infirmat că ar avea un interes personal în promovarea acestor modificări.

"Ce a propus, ca în week-end să fie închise supermarketurile, ar fi o tâmpenie, este o poveste, este o chestiune populistă. De fapt producătorul autohton se poate duce să vândă şi luni, marţi, miercuri..., în timpul săptămânii. Am rezerve că se va modifica vreodată, este mai mult o chestiune de imagine", a precizat pentru MEDIAFAX, deputatul PSD Ioan Munteanu.

Munteanu a arătat că România nu are astăzi soluţii pentru a modifica ceea ce se întâmplă în acest domeniu pentru promovarea produselor autohtone, dar trebuie să se facă un efort şi din partea acestor producători.

"Singurul lucru care scoate produsul în faţă este calitatea", a spus Munteanu. "Cred că nu se schimbă legea", a adăugat Munteanu.

Deputatul PDL Tinel Gheorghe a spus că propunerea de a închide supermarketurile în week-end nu poate fi luată în considerare, iar România nu se poate compara în această privinţă cu alte ţări europene.

El a respins şi ideea privind efectuarea plăţii în 10 zile, arătând că în legea în vigoare termenul este în funcţie de produsele proaspete, congelate. Tinel Gheorghe a spus şi că se reclamă impunerea unor taxe pentru vizibilitate la raft şi trebuie văzute care sunt aceste taxe.

El a spus că legea trebuie îmbunătăţită, dar trebuie discutat cu toate părţile implicate şi este un proces de durată.

Tinel Gheorghe a arătat că au mai fost discuţii în 2010 pentru modificarea legii, dar acestea au fost abandonate, considerându-se că este necesar să se lase un timp pentru aplicarea legii promovată în 2009, pentru a se vedea efectele ei.

Dacă va fi inţiată o modificare a legii 322/2009 privind comercializarea produselor alimentare, atunci ea va trebui discutată mai întâi în Senat, care este prima Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind decizională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici