- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.11.2015, 14:36)
- Szasz Jutka , Marian Buga
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
IGSU: Doar şcolile construite după 1998 sau cele la care se fac lucrări au nevoie de autorizaţie PSI
Numărul mic de şcoli din România care deţin autorizaţie de securitate la incendii reprezintă rezultatul legislaţiei existente de-a lungul timpului, IGSU precizând, joi, că doar clădirile construite după 1998 sau cele la care se fac diverse lucrări trebuie să aibă autorizaţii.
Urmărește
7575 afișări
IGSU: Doar şcolile construite după 1998 sau cele la care se fac lucrări au nevoie de autorizaţie PSI
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a făcut, joi, precizări, în urma unei solicitări MEDIAFAX, privind şcolile care necesită avize sau autorizaţii pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, în condiţiile în care premierul interimar Sorin Cîmpeanu declara că doar aproape 2.000 de şcoli din România, reprezentând 7 la sută din numărul total, au autorizaţie de la pompieri.
Conform sursei citate, în legislaţia naţională, şcolile au fost introduse, "în mod explicit, în categoriile de construcţii, instalaţii tehnologice şi alte amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind prevenirea şi stingerea incendiilor, odată cu intrarea în vigoare a HG. Nr.571/1998 pentru aprobarea categoriilor de construcţii, instalaţii tehnologice şi alte amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării, în prezent abrogată". Ulterior, în anul 2006, au fost făcute noi reglementări în acest sens.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Anterior anului 1998, obligaţia obţinerii autorizaţiei era reglementată doar pentru construcţiile noi sau pentru cele la care se făceau lucrări de dezvoltare, modernizare sau schimbare a destinaţiei - H.G. nr.51/1992 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii de prevenire şi stingere a incendiilor -, în cazul unităţilor de învăţământ "obţinerea autorizaţiei fiind obligatorie, de exemplu, doar în cazul în care acestea înglobau o sală aglomerată".
"În prezent, obligativitatea obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu este aplicabilă construcţiilor cu destinaţia de învăţământ noi sau celor existente la care s-au efectuat lucrări de dezvoltare, modernizare sau schimbare a destinaţiei, şi pentru care, la data când au fost date în exploatare, legislaţia prevedea această obligaţie", precizează reprezentanţii IGSU.
Contactat de MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al IGSU, Ovidiu Chirca, a adăugat că "obligativitatea obţinerii autorizaţiei se aplică imobilelor cu destinaţie de învăţământ construite după 1998 sau celor construite înainte de această dată la care se execută diverse lucrări".
Reprezentanţii IGSU mai arată că 2.318 clădiri şcolare şi 130 de clădiri ale universităţilor nu au autorizaţii de securitate la incendii, deşi pentru acestea există obligaţia obţinerii documentului.
Pe de altă parte, există 1.756 de clădiri cu destinaţia de unităţi şcolare în învăţământul preuniversitar şi 151 de clădiri cu destinaţia de unităţi şcolare în învăţământul universitar care au obţinut autorizaţia de securitate la incendiu.
IGSU nu precizează, însă, câte imobile cu destinaţia de învăţământ există, în total, în ţară.
"Pentru toate celelalte clădiri având destinaţia de unităţi şcolare, atât în învăţământul preuniversitar, cât şi în învăţământul universitar, care au fost puse în funcţiune anterior introducerii obligaţiei legale de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu, pentru asigurarea desfăşurării în condiţii de siguranţă a activităţii sunt executate, anual, controale de verificare a apărării împotriva incendiilor, precum şi activităţi de informare preventivă şi educare a elevilor şi studenţilor asupra modului de comportament în cazul producerii unui incendiu sau altei situaţii de urgenţă", mai informează IGSU.
Controalele desfăşurate în şcoli includ exerciţii de alarmare-evacuare, cu angrenarea elevilor, studenţilor, cadrelor didactice şi personalului auxiliar.
Citeşte şi: VERIFICĂRI după tragedia din Colectiv: Echipe ISU şi ISC vor evalua instituţiile din perspectiva riscului la incendiu, explozie şi cutremur
În urma verificărilor făcute în cursul anului 2014, au fost constatate 20.345 de încălcări ale legislaţiei pe linia apărării împotriva incendiilor, 4.846 dintre acestea fiind remediate în timpul acţiunilor de control. În urma acestora, au fost aplicate 12.269 de sancţiuni contravenţionale, din care 582 de amenzi, în cuantum de 602.050 de lei, şi 11.687 de avertismente.
Potrivit legislaţiei aflate în vigoare, proprietarul ori beneficiarul construcţiei are obligaţia să solicite şi să obţină avizul de securitate la incendiu înainte de începerea lucrărilor de execuţie la construcţiile noi, de modificare a celor existente şi/sau la schimbarea destinaţiei acestora, avizul fiind emis de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, după verificarea respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor, stipulate în documentaţiile tehnice de proiectare.
Totodată, proprietarul ori beneficiarul construcţiei are obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu înainte de punerea în funcţiune a clădirilor ori spaţiilor amenajate în clădiri, document prin intermediul căruia se certifică îndeplinirea măsurilor de apărare împotriva incendiilor.
Autorizaţia de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deţinătoare ale construcţiilor, instalaţiilor şi ale altor amenajări, dreptul de a le pune în funcţiune şi de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinţei de securitate la incendiu.
Într-o conferinţă de presă susţinută, în 7 noiembrie, la Palatul Victoria, premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat că aproape 2.000 de şcoli din România, reprezentând 7% din numărul total, au autorizaţie de la pompieri.
Sorin Cîmpeanu, care deţine în continuare şi portofoliul Educaţiei, a declarat că doar 7% din şcolile din România, respectiv 1.295 din totalul de 19.000, au autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Ulterior, într-o emisiune la Antena 3, premierul interimar a spus că, după declaraţia în care arăta că doar 7% din şcoli au avize de protecţie împotriva incendiilor, alte 4.000 de şcoli "şi-au adus aminte" că deţin astfel de avize.
Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat, marţi, la simpozionul "75 de ani de la cutremurul vrâncean din 1940", organizat la Universitatea Tehnică de Construcţii, că nu sunt numai şcoli care nu au avizele corespunzătoare de la pompieri, ci şi universităţi şi "alte instituţii publice".
Citeşte şi: Premierul interimar Sorin Cîmpeanu: Doar 7% din şcolile din România au autorizaţie de la pompieri
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: VERIFICĂRI după tragedia din Colectiv: Echipe ISU şi ISC vor evalua instituţiile din perspectiva riscului la incendiu, explozie şi cutremur
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe