IGSU: Peste 500 de persoane, victime ale incendiilor cauzate de improvizaţii la instalaţiile de gaz

Peste 500 de persoane au devenit victime ale incendiilor cauzate de improvizaţiile făcute la instalaţiile electrice sau de gaz, în primele zece luni ale acestui an, potrivit statisticii IGSU, care a lansat, luni, alături de E.ON România, o campanie naţională de informare şi de educaţie preventivă.

Urmărește
131 afișări
Imaginea articolului IGSU: Peste 500 de persoane, victime ale incendiilor cauzate de improvizaţii la instalaţiile de gaz

IGSU: Peste 500 de persoane, victime ale incendiilor cauzate de improvizaţii la instalaţiile de gaz (Imagine: Remus Suciu/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de E.ON România, sute de oameni îşi pierd viaţa, anual, din cauza improvizaţiilor făcute la instalaţiile electrice sau de gaz, precum şi din cauza coşurilor de fum necurăţate.

Conform statisticilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), numai în primele zece luni ale acestui an 581 de persoane au devenit victime ale incendiilor generate în principal de improvizaţii.

IGSU şi E.ON România au lansat, luni, o campanie naţională de informare şi educaţie preventivă denumită "Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!", în baza unui protocol de colaborare semnat în luna septembrie, în vederea derulării comune a unor campanii de informare, prevenire şi conştientizare a cetăţenilor asupra pericolelor la care sunt expuşi în cazul utilizării necorespunzătoare a diferitelor surse de energie.

"Prin intermediul acestei campanii naţionale, care va fi însoţită de acţiuni comune la nivel local, IGSU şi E.ON România doresc să conştientizeze cetăţenii asupra riscurilor la care se expun atunci când utilizează în mod necorespunzător instalaţiile electrice şi cele de gaz. Campania naţională de informare şi educaţie preventivă R.I.S.C. - «Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!» îşi propune să avertizeze cetăţenii cu privire la riscurile la care se expun dacă încalcă regulile privind utilizarea instalaţiilor electrice şi a celor alimentate cu gaz", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, ideea campaniei a plecat de la o realitate îngrijorătoare: în fiecare an sute de oameni devin victime, ca urmare a unor evenimente care se produc fie din cauza improvizaţiilor făcute la instalaţiile electrice sau de gaz, fie din cauza obturării coşurilor de fum.

"Numai în primele 10 luni ale acestui an, 5.000 de locuinţe au căzut pradă flăcărilor şi 581 de persoane - 550 adulţi şi 31 de copii - au devenit victime ale incendiilor. De asemenea, în aria de responsabilitate a E.ON, în ultimii trei ani, peste 260 de persoane au fost grav afectate ca urmare a intoxicaţiei cu monoxid de carbon, iar dintre acestea 67 de persoane şi-au pierdut viaţa prin asfixiere", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, aceste evenimente s-au produs din cauza utilizării unor surse de încălzire alimentate cu gaze naturale racordate la coşuri de fum necurăţate sau înfundate, improvizate, construite necorespunzător sau chiar prin folosirea unor aparate de încălzire improprii, deteriorate sau neracordate la coşuri.

"Într-un fel sau altul, fiecare dintre noi suntem responsabili pentru siguranţa familiilor noastre. Nu putem să îi expunem pe cei dragi la situaţii de risc, iar pentru a evita incidente grave nu trebuie decât să respectăm o regulă simplă : orice intervenţie la instalaţia electrică sau de gaz trebuie să fie realizată numai de către persoane sau firme autorizate. În plus, orice problemă sesizată la aceste instalaţii trebuie semnalată distribuitorului de gaz sau electricitate, prin intermediul Dispeceratelor de urgenţă", a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.

Aceasta este a doua campanie comună de informare şi conştientizare a populaţiei din cadrul parteneriatului încheiat în luna septembrie a acestui an, prima fiind cea de informare şi educaţie preventivă "F.O.C. - Flăcările Omoară Copii", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici