Video Imagini de la Marea Neagră, de Sf. Maria. 10.000 de oameni au asistat la manifestările de Ziua Marinei Române de la Constanţa

Spectacolul naval de Ziua Marinei Române de la Constanţa s-a încheiat. Au asistat aproximativ 10.000 de oameni. Urmează jocuri marinăreşti în Portul Tomis.

Urmărește
496 afișări

Mii de marinari militari, zeci de nave, aeronave şi ambarcaţiuni au prezentat cel mai mare spectacol naval pe care Forţele Navale Române îl organizează, an de an, în România.

Evenimentele organizate cu prilejul Zilei Marinei Române au fost dedicate navei-şcoală „Mircea”, „ambasadorul onorific în serviciul României”, care a împlinit, anul acesta, 80 de ani de când poartă tricolorul românesc pe mările şi oceanele lumii.

Festivităţile dedicate Zilei Marinei Române de la Constanţa au început pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, prin ridicarea Pavilionului, geacului şi a Marelui Pavoaz, la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu salutul cu cele 21 de salve de tun, conform tradiţiei marinăreşti. După alocuţiuni, Zeul Neptun şi-a făcut apariţia din largul mării, pentru a da startul demonstraţiilor, iar drapelele României, NATO şi Uniunii Europene au fost purtate în semn de salut de trei scafandri paraşutişti lansaţi din elicoptere şi de trei ambarcaţiuni rapide.

Spectacolul a continuat cu cele trei remorchere multifuncţionale „Vânjosul”, „Vârtosul” şi „Voinicul”, şase ambarcaţiuni rapide care au invitat publicul „la vals”, iar după retragerea acestora au fost inserate elemente de cercetare-diversiune. Scafandrii de luptă au fost lansaţi de la bordul unui elicopter Puma Naval şi de la bordul unei ambarcaţiuni rapide, pentru a simula atacul ţărmului, de unde au primit riposta unei alte grupe de scafandri de luptă.

Demonstraţiile au continuat cu secvenţa de respingere a atacului aviaţiei inamice.

Pe mare, fregata „Regele Ferdinand” a prezentat simularea unei apuntări a elicopterului Puma Naval la bordul său şi a deschis parada navală.

Evenimentele vor continua însă până la ora 22.00. Tradiţionalele jocuri marinăreşti sunt organizate în Portul Tomis, în intervalul orar 13.00 - 15.00, iar de la ora 20.00, pe faleza din Constanţa, Muzica Militară a Forţelor Navale va interpreta numeroase piese din repertoriul marinăresc.

La ora 21.00, marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Poarta 1 Port Constanţa - Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu şi retur, iar, la ora 22.00, de la bordul navelor militare vor fi lansate lampioane şi în Portul Tomis va fi prezentat un spectacol de artificii, oferit de Sindicatul Liber al Navigatorilor şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici