- Home
- Social
- TÂRGU JIU, (23.12.2018, 09:14)
- Loredana Ficiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Impactul pestei porcine: Carnea de porc, mai ieftină în zonele afectate de epidemie
Gorjenii care cumpără un porc pentru Crăciun de la crescătorii locali plătesc 10 lei pentru un kilogram, în timp ce oltenii, unde au fost semnalate cazuri de pestă porcină, cumpără porcul cu 8 lei kilogramul, de la crescătorii din satele judeţului.
Urmărește
465 afișări
Impactul pestei porcine: Carnea de porc, mai ieftină în zonele afectate de epidemie
În judeţul Gorj nu s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană, iar porcul crescut la ţară se vinde la acelaşi preţ sau chiar mai ieftin ca anul trecut. Kilogramul de porc viu costă între 10 şi 12 lei, însă oamenii sunt dispuşi să negocieze.
La supermarket, preţul unui kilogram de carne tocată de porc porneşte de la 10,99 lei, în timp ce pulpa de porc fără os costă 13 lei.
"În judeţul Gorj s-au sacrificat în jur de 45.000 de porci, după calculul nostru, la trichina. A fost foarte slab în ceea ce priveşte examinările, cel puţin în pieţele din oraşe. Nu au venit oamenii, cu toate că i-am atenţionat că am avut nouă cazuri de trichină la mistreţi, nu au venit. Probabil mulţi nu au venit de teamă să nu ne ducem noi să le luăm porcii. (…). La noi nu au fost cazuri de pestă porcină. Trebuie ca oamenii să stie că nu se vinde nimic fără documente. Dacă e porcul viu este nevoie de formular de mişcare de la exploataţia de unde pleacă, către cea la care ajunge. Dacă îl ia carcasă trebuie buletin pentru analiză trichină şi formular de sacrificare, consum propriu", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Nicolae Călescu, directorul DSVSA Gorj.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Prințesa Kate împlinește astăzi 43 de ani. „Pentru cea mai incredibilă soție și mamă. Puterea de care ai dat dovadă în ultimul an a fost remarcabilă”
-
Ce spune ministrul Sănătăţii despre virusul HMPV: Infecţiile sunt în limite aşteptate, nu este nimic neobişnuit în China
-
Metapneumovirus uman depistat la Oradea. Tulpina a fost expediată către Institutul Cantacuzino pentru analize suplimentare
-
Vreme severă în România. Vânt puternic şi viscol la munte, cod galben în jumătate de ţară
De teamă să nu rămână cu porcii nevânduţi, oamenii care locuiesc la ţară sunt dispuşi să negocieze, având interesul să vândă în perioada aceasta, a Crăciunului.
"Eu vând porc de 180 de kilograme, cred că are mai mult chiar, este negociabil preţul. Zece lei kilogramul este preţul de pornire, însă e negociabil. A mai luat în greutate în ultimele două săptămâni, dar calculăm la 180 de kilograme. Am toate actele, are cercel, nu e nicio problemă cu pesta", a spus un localnic din comuna Turburea, judeţul Gorj.
Site-urile de anunţuri sunt pline de oferte, iar vânzătorii sunt de toate felurile. Unii dintre ei sunt dispuşi să lase mult la preţ, doar să nu le fie cerute acte.
"Eu am un porc de 170 de kilograme şi unul de 200. Preţul este de nouă lei pe kilogram. Am dat unul, mai avem doi, ne înţelegem la preţ. Nu avem ce trebuie pentru transport. A venit cineva de la Târgu-Jiu şi a cumpărat, dar tot aşa. La noi nu au fost probleme cu pesta porcină", a spus o femeie din Cruşeţ.
Şi în judeţul Olt, preţul este negociabil, dar nu din cauza actelor, ci din cauza faptului că în mai multe localităţi au fost semnalate cazuri de pestă porcină.
"Preţurile au rămas cam la fel ca anul trecut, chiar mai mici, cel puţin în zonă noastră, pentru că le e frică şi oamenilor să cumpere, de teamă că ar putea fi din zona cu pestă", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, o femeie din comuna Urzica, judeţul Olt.
Preţurile pentru porcii îngrăşaţi de Crăciun pornesc de la 8 lei pe kilogram.
Potrivit unui comunicat al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt, în judeţ au fost înregistrate cinci focare de pestă porcină africană, atât la porcii domestici din gospodării din localităţile Rusăneşti şi Cilieni, cât şi două cazuri la mistreţi din fondul de vânătoare 43 Frunzaru, de pe raza comunei Dăneasa, satul Pestra.
În urma uciderii preventive a porcilor din localităţile afectate de pestă, în judeţul Olt, au fost întocmite 125 de dosare de evaluare pentru despăgubirea proprietarilor.
Citește pe alephnews.ro: MAE ucrainean: Ucraina este pregătită să înlocuiască Ungaria în UE și NATO
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește și: GROPI în asfaltul din Bucureşti. Consilier: Administraţia Străzilor este pe avarie | FOTO, VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
MApN are în plan contracte de achiziţie pentru 2025 de 8 miliarde euro: arme de asalt, 248 maşini de luptă a infanteriei, 150 transportoare Piranha, 2 nave de patrulare, revitalizarea a 6 aeronave C-130 Hercules
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Vlad Mardare s-a sinucis! Ce mesaj de adio tulburător a lăsat chiar pe Facebook, înainte să își ia viața
CANCAN.RO
Ce pensie primește un român în 2025, dacă se pensionează fără să fi muncit vreo zi în viața lui
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe