- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.03.2011, 15:06)
- Ovidiu Vanghele , Ovidiu Vanghele ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
În Japonia sunt cinci-şase mii de români. Nu se cunoaşte încă situaţia exactă a acestora după cutremur
Numărul românilor din Japonia este de aproximativ cinci-şase mii, potrivit estimării făcute de fondatorul comunităţii româneşti din Japonia, Geo Scripcariu, care a susţinut că, cel mai probabil aceştia sunt bine, bazându-se pe pregătirea societăţii japoneze pentru asemenea momente.
Urmărește
262 afișări
În Japonia sunt cinci-şase mii de români. Nu se cunoaşte încă situaţia exactă a acestora după cutremur (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Cel mai probabil, în Japonia sunt astăzi între cinci şi şase mii de români. Ei sunt fie stabiliţi definitiv acolo, fie lucrează temporar acolo", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Geo Scripcariu.
Acesta a precizat că, aflându-se momentan în România, nu a putut lua legătura cu prea mulţi români din Japonia, în special din cauza problemelor cu reţelele de telefonie şi internet, însă a aflat că familia sa şi alţi apropiaţi aflaţi în zonă sunt bine.
"Nu am aflat vreo veste tristă despre vreunul dintre românii de-acolo. Sigur, asta nu înseamnă că niciun român aflat în Japonia în această perioadă nu a păţit nimic. Sper însă că nu s-a întâmplat nimic grav cu niciun compatriot de-al nostru", a spus Scripcariu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
El s-a declarat optimist în legătură cu situaţia din Japonia, precizând că se bazează pe lunga tradiţie niponă în gestionarea acestor calamităţi.
"Oamenii de-acolo sunt obişnuiţi cu astfel de tragedii. Ştiu să se comporte în astfel de situaţii, să nu intre în panică, sunt educaţi şi instruiţi pentru a reacţiona corect în astfel de situaţii. În plus, trăind destul de des situaţii de acest gen, japonezii au un sistem foarte bine pus la punct prin care se protejează. Anual, de exemplu, există o zi dedicată unor exerciţii foarte serioase în caz de cutremur", a spus Scripcariu.
El a admis însă că amploarea acestui cutremur a fost una "deosebită", astfel că, "din nefericire, numărul victimelor este posibil să crească".
Potrivit lui Scripcariu, cele mai afectate zone au fost capitala Tokyo şi un alt mare oraş aflat chiar mai aproape de epicentrul cutremurului, pe coasta Pacificului. Totuşi, Scripcariu a spus că nu are cunoştinţă de clădiri prăbuşite, ci doar de câteva situaţii punctuale în care tavanele unor clădiri în care se aflau la acel moment oameni s-au prăbuşit.
"Acest lucru denotă atenţia japonezilor la chestiunile de disciplină în construcţii şi, mai mult, faptul că ei au înţeles că ţara lor este una cu intensă activitate seismică. Acest lucru poate ar trebui înţeles şi de instituţiile de profil din România, şi noi, la rândul nostru, o ţară seismică", a adăugat Scripcariu.
Potrivit acestuia, comunitatea de români din Japonia este formată, în majoritate, din femei. "Cele mai multe dintre acestea sunt tinere venite cu diferite contracte de dansatoare, unele încă valabile. Există însă şi situaţii în care persoanele sunt în semi-legalitate sau chiar în ilegalitate totală din punctul de vedere al documentelor", a spus Scripcariu, precizând că acestora li se adaugă şi "o importantă categorie de români care lucrează în IT".
Scripcariu este cel care, în 1998, a fondat prima comunitate de români în Japonia. El a ajuns pentru prima dată în arhipelagul nipon în 1992. În prezent el se află în România, însă familia sa - soţia şi copiii - se află în aceste zile în Japonia.
Cutremurul care a afectat vineri nord-estul Japoniei a fost cel mai puternic seism înregistrat vreodată în acest arhipelag, având magnitudinea de 8,9 potrivit institutului american de geofizică (USGS). Cutremurul s-a produs la 24,4 kilometri adâncime, la ora 14.46 (07.46 ora României) şi la aproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi, în nord-estul Japoniei.
Acesta a fost urmat de numeroase replici şi de mai multe valuri seismice, dintre care unul a ajuns la zece metri înălţime în Sendai.
Autorităţile japoneze au înregistrat 40 de morţi şi 39 de dispăruţi, a anunţat Poliţia Naţională, stabilind un prim bilanţ oficial la şase ore de la cutremurul puternic produs vineri în largul coastelor de nord-est ale Japoniei.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe