În premieră: Nava-şcoală „Mircea” va putea fi vizitată la Tulcea, Galaţi şi Brăila

Nava-şcoală „Mircea” - cea mai preţuită navă a Marinei Militare Române, care a parcurs de-a lungul timpului de 14 ori lungimea Ecuatorului - va putea fi vizitată, în premieră, în Tulcea, Galaţi şi Brăila.

Urmărește
647 afișări
Imaginea articolului În premieră: Nava-şcoală „Mircea” va putea fi vizitată la Tulcea, Galaţi şi Brăila

În premieră: Nava-şcoală „Mircea” va putea fi vizitată la Tulcea, Galaţi şi Brăila

Nava-şcoală „Mircea” desfăşoară un marş de instrucţie pe Dunăre pentru a încheia seria evenimentelor organizate cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române.

Potrivit Statului Major al Forţelor Navale, marinarii militari adresează publicului din trei porturi dunărene - Tulcea, Galaţi şi Brăila - invitaţia, în premieră, de a vizita cea mai preţuită navă a Marinei Militare Române, care a parcurs peste 300.000 de mile marine, de-a lungul timpului, adică de 14 ori lungimea Ecuatorului.

Astfel, nava-şcoală „Mircea” a intrat duminică pe braţul Sulina şi va naviga în amonte până la Tulcea, unde va acosta la ora 15.00. La sosirea vasului în portul Tulcea va fi organizată o scurtă ceremonie, iar pe parcursul escalei programul va cuprinde, între orele 16.00 - 17.00, un concert susţinut de Muzica Militară a Forţelor Navale, pe faleză, iar apoi până la ora 19.00 nava va putea fi vizitată de către populaţia civilă.

De asemenea, oamenii vor putea urca la bordul navei-şcoală şi luni, 16 septembrie, între orele 09.00 - 13.00 şi 15.00 - 19.00.

De la Tulcea, „Mircea” îşi va continua marşul în amonte până la Galaţi, unde va acosta marţi, la ora 17.00.

După ceremonia de sosire a navei, Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un concert pe faleză, de la ora 17.30 la ora 19.00, iar gălăţenii sunt invitaţi să viziteze nava, marţi, între orele 17.30 şi 19.00, şi miercuri, între orele 09.00 - 13.00 şi 15.00 - 19.00.

Nava-şcoală „Mircea” va pleca apoi spre Brăila, unde va acosta joi, la ora 10.00.

Brăilenii sunt şi ei invitaţi să viziteze nava joi, în program 11.00 - 13.00 şi 15.00 - 19.00, şi vineri de la 9.00 la 13.00 şi de la 15.00 la 19.00.

La Brăila, Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine joi, de la 17.30 la 19.00, un recital de piese din repertoriul marinăresc, pe faleză, în zona Căpităniei.

Primul marş de instrucţie al navei-şcoală „Mircea” a avut loc în iunie 1939 pe Dunăre, până la Galaţi.

Construită în perioada 1938-1939, la Şantierul Naval „Blohm & Woss” din Hamburg, Germania, „Mircea” este un velier clasa A tip „Bark”, cu trei arbori (cel mai mare cu înălţimea de 44 de metri deasupra apei) şi 23 de vele, cu o suprafaţă totală de 1.750 mp. Nava a fost botezată cu numele „Mircea”, după numele domnitorului Mircea cel Bătrân, în timpul domniei căruia Ţara Românească a ajuns, pentru prima dată, la cea mai mare întindere teritorială, până la Marea Neagră.

Velierul este utilizat de Forţele Navale Române, ca platformă de practică marinărească pentru studenţii şi elevii militari, dar desfăşoară şi numeroase activităţi de diplomaţie navală, în timpul marşurilor de instrucţie.

Pentru a marca 100 de ani de la recunoaşterea internaţională a statului naţional unitar român, după Marea Unire din anul 1918, Marina Militară Română are în vedere realizarea unui marş de instrucţie în jurul lumii, în perioada 2021-2022, pentru a promova valorile culturii şi tradiţiilor româneşti.

Taguri:
navă,
marş,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici