- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.08.2024, 08:51)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
În sute de localităţi apa este asigurată cu restricţii. Debitele Dunării sunt în scădere
- Peste 600 de localităţi sunt alimentate cu apă cu restricţii, anunţă Apele Române.
- Mai multe sectoare ale Dunării, aferente a 49 de localităţi, au intrat în faza de atenţionare.
- Autorităţile fac apel pentru utilizarea raţională a apei.
Urmărește
340 afișări
Nivelul Dunării este scăzut şi la Giurgiu FOTO: Daniel Conţescu
„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare (administrate de A.N. Apele Române alături de S.C. Hidroelectrica S.A.) este astăzi de 76,75%, în scădere faţă de acum o lună- 15 iulie- când era de 80,46 %. Volumul de apă în principalele lacuri este de cca 3,35 miliarde mc (în scădere faţă de 3,49 miliarde mc cât era în 15 iulie). Chiar dacă rezervele de apă sunt în scădere, asigurăm necesarul de apă brută pentru beneficiarii din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat. Estimăm că, pentru sfârşitul lunii august, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie şi industrii şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, vom avea un coeficient de umplere de cca. 75%”, anunţă Administraţia Naţională Apele Române.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi ce ai de făcut la alegeri. Pui ștampila pe alb!
-
Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce enclava palestiniană
-
DNA despre scandalul panourilor: nu este dispusă efectuarea urmăririi penale faţă de nicio persoană
-
Procurorii din New York spun că se vor opune respingerii condamnării lui Trump
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) este de 2500 mc/s (la jumătate comparativ cu 15 iulie) şi va în creştere ajungând până la valoarea de 2800 mc/s în data de 26 august, situându-se sub media multianuală a lunii august (4300 mc/s). În aceeaşi perioadă (17- 21 august 2022), ultimul an secetos, Dunărea avea un debit de 1750 mc/s. Minimul istoric al debitului Dunării la intrarea în ţară s-a atins în anul 2003 când Dunărea avea un debit de 1500 mc/s, în intervalul 3-5 septembrie 2003.
„Urmărim aplicarea prevederilor Planului de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare. Astfel, 13 sectoare pe râurile Interioare, respectiv pe Jiu (judeţul Gorj), Ialomiţa (judeţul Ialomiţa) şi Buzău (judeţul Buzău, inclusiv acumularea Siriu) se află în faza de atenţionare-avertizare pentru industrie, irigaţii şi populaţie, sectoare de pe fluviul Dunărea şi braţele acestuia (Măcin. Borcea, Chilia, Tulcea şi Sulina), aferente a 49 localităţi se află în faza de atenţionare-avertizare, şi anume:
Fluviul Dunărea – între Brăila – Galaţi, pe sectoarele aferente a două localităţi (judeţul Brăila), între Vadu Oii - Brăila, pe sectoarele aferente a 7 localităţi (judeţul Brăila), între Chiciu-Vadu Oii (amonte Chiciu), pe sectoarele aferente a cinci localităţi riverane (judeţul Călăraşi), între Chiciu-Cernavodă-Hârşova, pe sectoarele aferente a opt localităţi riverane (judeţul Constanţa), între Dunăre-Galaţi, pe sectoarele aferente a trei localităţi (judeţul Tulcea) pentru populaţie, irigaţii, industrie, piscicultură;
Braţul Borcea - între Chiciu – Vadu Oii, pe sectoarele aferente a nouă localităţi riverane (judeţele Călăraşi şi Ialomiţa) pentru irigaţii şi industrie;
Braţul Măcin – pe sectoarele aferente a 10 localităţi riverane ( 1 localitate în judeţul Brăila, 9 localităţi în judeţul Tulcea), se află în faza de atenţionare-avertizare pentru populaţie, irigaţii, industrie, piscicultură;
Braţul Chilia - sectorul Dunăre – braţ Chilia, pe sectoarele aferente a patru localităţi riverane (judeţul Tulcea) pentru populaţie, irigaţii, piscicultură;
Braţele Dunării- Tulcea şi Sulina - sectorul Dunăre – braţul Sulina, pe sectoarele aferente a şase localităţi riverane (judeţul Tulcea) pentru populaţie, irigaţii, industrie, piscicultură”, potrivit comunicatului de presă.
Mai multe sectoare de pe râurri şi pârâuri se află în diferite trepte de restricţii pentru irigaţii, piscicultură, industrie şi pentru populaţie.
Cele mai multe localităţi afectate sunt în judeţele: Botoşani – 101 localităţi, Iaşi – 94 localităţi, Vrancea – 36 localităţi, Gorj – 28 localităţi, Bacău – 16 localităţi, Neamţ – 12 localităţi, Mehedinţi şi Argeş- 8 localităţi, Vaslui – 10 localităţi, Galaţi şi Giurgiu – 6 localităţi, Dâmboviţa şi Braşov – 5 localităţi, Hunedoara – 4 localităţi, Suceava şi Olt– 3 localităţi, Teleorman – 2 localităţi, Dolj şi Caraş-Severin - o localitate.
În prezent, 279 de localităţi care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale, sunt afectate de seceta prelungită, având fântâni secate (amplasate pe domeniul public al statului şi privat), localităţi din judeţele Botoşani, Vaslui, Neamţ, Bacău, Suceava, Iaşi, Galaţi, Olt, Prahova, Vrancea, Mehedinţi şi Gorj. Cele mai afectate localităţi sunt în judeţele: Botoşani -154 localităţi din care şi Municipiul Dorohoi, Vaslui - 60 localităţi, Neamţ – 24 localităţi, Bacău – 18 localităţi, Iaşi – 7 localităţi, Galaţi – 5 localităţi, Olt şi Prahova - 3 localităţi, Suceava – 2 localităţi, Mehedinţi, Vrancea şi Gorj – o localitate.
Din cele 120 de secţiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 35 de secţiuni s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerinţelor sub aspect cantitativ.
La această dată, pentru centrala nucleară Cernavodă nu sunt probleme privind alimentarea cu apă. Nivelul la mira de la staţia hidrometrică Cernavodă este de - 0,71 metri şi până la aplicarea treptei I de restricţii există o diferenţă de nivel de 90 centimetri. Comparativ cu acum o lună, nivelul era de 1,44 metri şi mai există o diferenţă de nivel de 3,06 metri.
„Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populaţie privind utilizarea raţională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populaţiei. Planuri de restricţii în această perioadă deficitară sunt întocmite pentru fiecare tronson de râu în cazul utilizatorilor ale căror capacităţi de exploatare ale resursei de apă sunt diminuate, în funcţie de specificul activităţii acestora şi al economiei în ansamblu. Fiecare dintre noi poate adopta soluţii individuale de economisire a apei. Este bine să apelăm, acolo unde avem această posibilitate, la alternative de stocare şi recirculare a apei în activităţile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar şi în sectorul industrial sau agricol”, se arată în finalul comunicatului.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Gemini este acuzat că i-a spus unui utilizator „te rog să mori” și „ești o pierdere de timp și de resurse. Ești o pată pe univers”
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precedent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Elon Musk a comentat în termeni duri zvonul că i-ar fi dăruit un Cybertruck Tesla lui Kadîrov
Citește și: Oameni în sălbăticie: De ce atacă animalele
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din partea Adrianei Bahmuțeanu
CANCAN.RO
Cele 15 legume care previn cancerul, potrivit lui Dragoș Pătraru. Se găsesc în toate piețele și supermarketurile din România
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe