- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.06.2012, 11:55)
- Paula Rusanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Incendiul de la Moara lui Assan în imagini. Pompierii luptă încă pentru salvarea monumentului istoric - GALERIE FOTO
Incendiul care a izbucnit joi la Moara lui Assan din Sectorul 2 al Capitalei nu a fost încă stins, după 24 de ore de luptă cu flăcările, pompierii intervenind pentru a lichida ultimele focare rămase.
Urmărește
1361 afișări
Incendiul de la Moara lui Assan în imagini. Pompierii luptă încă pentru salvarea monumentului istoric (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)
Pompierii au cerut, joi după-amiază, intervenţia unui elicopter pentru stingerea incendiului, întrucât flăcările înalte de trei metri erau în interiorul clădirii fostei fabrici de ulei din cadrul complexului pe o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi.
Vineri dimineaţă, Incendiul de la Moara lui Assan a fost în mare măsură stins, însă pompierii intervin în continuare pentru lichidarea ultimelor focare, rămase întrucât grinzile acoperişului sunt tratate chimic cu uleiuri şi vopsele şi întreţin arderea.
TITLURILE ZILEI
-
• Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
-
astăzi, 16:07
-
astăzi, 19:42
• Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
-
astăzi, 16:56
• Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
-
astăzi, 15:45
-
astăzi, 16:34
• Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
-
astăzi, 15:44
-
astăzi, 18:20
-
astăzi, 14:30
-
astăzi, 16:48
-
astăzi, 09:46
-
astăzi, 14:22
-
astăzi, 09:36
• Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
-
astăzi, 09:11
-
astăzi, 08:41
Moara lui Assan a fost cuprinsă de flăcări şi în mai 2008. Fosta fabrică de pâine din ansamblul Moara lui Assan a ars în noaptea de 13 spre 14 mai 2008, iar pentru stingerea focului a fost nevoie de intervenţia a 80 de pompieri. Nu au existat victime, iar autorităţile au anunţat că fac investigaţiile pentru a determina cauza incendiului, însă nu s-a comunicat nicio concluzie a acestora.
Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) susţinea, prin secretarul general Virgil Niţulescu, că a declanşat propria anchetă în acest caz. "Am trimis la faţa locului o echipă formată din reprezentanţi ai Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, care va evalua situaţia. Din fericire, nu a ars partea cea mai valoroasă a monumentului, dar asta nu este o consolare. Sunt mai multe clădiri în cadrul Morii lui Assan şi a ars o clădire secundară", a spus Niţulescu.
El preciza că situaţia Morii lui Assan este mai complicată din punctul de vedere al proprietăţii. "Noi am făcut sesizări repetate privind starea de decădere a monumentului istoric, am atras atenţia proprietarilor că nu se ocupă temeinic de întreţinerea monumentului, aşa cum prevede Legea monumentelor istorice", explica Virgil Niţulescu.
Niţulescu arăta că, în cazul în care se va dovedi că incendiul izbucnit la Moara lui Assan a fost unul provocat, cel care l-a comis riscă să fie pedepsit cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Fabricile Assan s-au dezvoltat între anii 1853 şi 1948, pornind de la o mică instalaţie de prese pentru ulei, mişcate cu forţa oamenilor şi câteva pietre de măcinat grâne, mişcate cu cai. În locul acestora, care au fost demolate, a început, în 1853, construcţia morii acţionate cu motor termic. În 1894 a fost înfiinţată o nouă secţie de lacuri şi culori, iar în anul 1903, când a fost sărbătorită o jumatăte de secol de la înfiinţare, s-au mai adăugat câteva construcţii. În 1903 s-a construit un nou siloz de grâne, care a fost, la acea dată, cea mai înaltă clădire din Bucureşti - 41 metri înălţime - şi care avea o capacitate de 700 de vagoane. După 1903, moara Assan a fost dotată cu energie electrică, având uzină proprie, iar în iunie 1930, a fost transformată în Societate Anonimă pe Acţiuni, sub denumirea "Fabricele Assan", care cuprindeau patru industrii diferite: măcinarea cerealelor, uleiuri vegetale, lacuri şi culori, săpunuri şi chit. În august 1943, s-au introdus gazele naturale.
Fabricile au fost construite de industriaşul Gheorghe Assan şi conduse întâi de el şi mai apoi de fii săi, Gheorghe şi Bazil Assan.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe