Video INCENDIUL din clubul Colectiv: Alte două victime au decedat duminică. Legiştii fac primele autopsii, anchetatorii au început audierile - VIDEO

Alte două victime ale incendiului din clubul Colectiv din Capitală au decedat, duminică, una la Spitalul de Arşi şi cealaltă la Bagdasar, numărul morţilor ajungând astfel la 29, a declarat pentru MEDIAFAX Raed Arafat. Anchetatorii au început, duminică, la Poliţia Capitalei, audierea unor martori de la incendiul declanşat, vineri noapte, în clubul Colectiv, soldat cu 29 de morţi şi peste 180 de răniţi, până în prezent la audieri ajungând două fete şi un băiat.

Urmărește
17789 afișări

UPDATE - Anchetatorii au început la Poliţia Capitalei audierea unor martori ai incendiului din Club Colectiv

Poliţiştii au adus, duminică, la sediul Poliţiei Capitalei, pentru audieri, două tinere care se aflau, vineri noapte, în clubul Colectiv. La scurt timp după ele, la sediul Poliţiei Capitalei a sosit un tânăr însoţit de două femei, cel mai probabil rude, băiatul având urechea dreaptă bandajată.

Niciuna dintre cele trei persoane venite la audieri nu a dorit să facă declaraţii, tânărul fiind chiar indignat de întrebările jurnaliştilor şi încercând să scape de aceştia.

UPDATE - Arafat: Încă două victime ale incendiului din Colectiv au decedat

Alte două victime ale incendiului din clubul Colectiv din Capitală au decedat, duminică, una la Spitalul de Arşi şi cealaltă la Bagdasar, numărul morţilor ajungând astfel la 29, a declarat pentru MEDIAFAX Raed Arafat.

Secretarul de stat în MAI a precizat că este vorba despre două femei, care erau în stare critică.

Decesul a survenit duminică dimineaţă.

Femeia care a decedat la Spitalul Bagdasar avea 31 de ani şi se numea Mimi Voicu, potrivit unor surse apropiate victimei.

Astfel, numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului de vineri seară din clubul Colectiv a ajuns la 29. Alte peste 140 de persoane sunt spitalizate.

UPDATE - INML: Toate cele 27 de persoane decedate în incendiul de la Club Colectiv au fost identificate

Toate cele 27 de persoane decedate în incendiul de vineri noapte, din Clubul Colectiv, au fost identificate, la ora transmiterii acestei ştiri fiind în curs de desfăşurare autopsiile, a declarat MEDIAFAX Abdo Salem, şef de secţie la INML.

Abdo Salem, şeful Departamentului de Medicină Legală Clinică din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală, a declarat agenţiei MEDIAFAX că, în prezent, toate cele 27 de persoane care şi-au pierdut viaţa în incendiul produs, vineri noapte, la Clubul Colectiv, din Capitală, au fost identificate, ultimele trei, duminică dimineaţă.

El a spus că între victimele identificate este şi un minor de 15 ani.

Incendiu Colectiv: Legiştii fac duminică primele autopsii, procurorii încep audierile

Duminică vor fi continuate activităţile de cercetare la faţa locului şi de identificare a persoanelor decedate şi vor fi efectuate autopsiile medico-legale dispuse de procuror, potrivit unui comunicat al Parchetului.

Potrivit unor surse judiciare, ar urma să fie făcute aproximativ 20 de autopsii, pe corpurile identificate. Medicii legişti de la Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" au identificat, până în prezent, 23 din cele 27 de persoane decedate în incendiul din Club Colectiv, o altă victimă fiind recunoscută de părinţi la Spitalul Universitar Bucureşti.

În paralel, duminică, vor fi audiate persoane care ar putea avea cunoştinţă despre împrejurările şi modul în care a avut loc evenimentul, mai spun anchetatorii.

Sâmbătă, s-a efectuat prima parte a cercetării la faţa locului de către o echipă constituită din reprezentanţi ai PICCJ - Secţia de urmărire penală şi criminalistică, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul Omoruri, Inspectoratul General al Poliţiei Române - Direcţia de Investigaţii Criminale, Institutul Naţional de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Serviciul Criminalistic din cadrul DGPMB, alături de specialişti din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Criminalistică şi INSEMEX Petroşani.

"În cadrul activităţilor desfăşurate au fost ridicate mijloace materiale de probă ce urmează să fie folosite pentru lămurirea împrejurărilor în care a avut loc evenimentul din data de 30.10.2015. Au fost realizate activităţi de examinare şi identificare a persoanelor decedate la INML, până în acest moment existând date cu privire la identitatea a 21 de persoane din cele 26 transportate la INML. Au fost verificate persoanele internate în unităţile spitaliceşti, stabilindu-se care dintre acestea pot fi audiate", precizează PICCJ.

Procurorii mai spun că au verificat, cu sprijinul poliţiştilor bucureşteni de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economico - Financiare, activităţile comerciale desfăşurate în incinta clubului unde a avut loc evenimentul.

Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat, sâmbătă, în faţa clubului Colectiv, că ancheta este pentru omor calificat, pentru care "pedeapsa este foarte mare".

Tiberiu Niţu a mai spus că vor fi alocate toate resursele necesare şi a transmis condoleanţe familiilor victimelor.

Într-o declaraţie ulterioară făcută tot la faţa locului, Niţu a spus că în club imaginea este "dezolantă, că totul este carbonizat, negru şi plin de funingine", adăugând însă că procurorii Parchetului instanţei supreme, care au preluat ancheta în acest caz, sunt pregătiţi să ridice toate probele necesare din interiorul localului.

Specialiştii de la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroşani investighează, alături de reprezentanţii altor instituţii, cauzele care au dus la izbucnirea incendiului de la Club Colectiv.

Directorul INSEMEX George Găman a apreciat că analiza probelor, care va fi făcută la Petroşani, va dura circa două săptămâni.

”Colegii de la Criminalistică vor ridica probele pe care le-am indicat şi pe care ni le vor trimite la Petroşani după ce vor finaliza constatarea la faţa locului. Am găsit un extinctor folosit, s-a înţeles greşit, şi două nefolosite. În ceea ce priveşte materialele ignifuge folosite în interior, vom cerceta la Petroşani şi vom face teste şi pe materiale similare, să vedem viteza de ardere, gaze degajate. În funcţie de când vom primi probele, ca să facem ceva de acurateţe, cred că vom prezenta concluzii în circa două săptămâni, pentru că nu vrem să ne hazardăm în ipoteze”, a spus Găman.

Potrivit acestuia, echipa de specialişti de la INSEMEX pe care a condus-o la Bucureşti şi-a încheiat activitatea şi a plecat înapoi spre Petroşani.

Ultimul bilanţ al incendiului de vineri seară din Club Colectiv arată 27 de persoane decedate şi alte 146 de persoane internate la acest moment la spitalele din Capitală. Vineri seară, clubul Colectiv găzduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album - "Mantras of war". Printre cele 27 de persoane decedate se află şi doi dintre membrii trupei, şi anume chitaristul Vlad Ţelea şi chitaristul Mihai Alexandru.

Martori aflaţi în club au declarat pentru MEDIAFAX că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete antifonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.

Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la declanşarea incendiului.

Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta "ieşind în valuri" pe uşa de la intrare.

Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în Clubul Colectiv spune că patronii localului au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era ”prea scump”, el susţinând că o astfel de lucrare se face în mod normal ”pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect”, care însă nu a existat.

El a precizat că tot tavanul a fost acoperit cu acel tip de material, care este rezistent doar la căldură, nu şi la foc.

”Ulterior, au pus ei, nu ştiu de unde, pe stâlpi (n.r. - acelaşi material ca pe tavan). Am văzut nişte piramidal. Este ignifugat grad F, adică poate să stea la căldură - motoare, calorifere -, nu să îi dai foc. Şi cui îi dai varianta RF, aia ignifugată, este prea scumpă”, a mai spus el, precizând că materialul ignifug este mai scump cam cu 35%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici