Începe un nou an universitar: Ce condiţii au studenţii cazaţi în căminele din Timişoara, Târgu-Jiu sau Iaşi | GALERIE FOTO

Un spaţiu modern de „co-working”, în valoare de 200.000 de lei, este amenajat pentru studenţii cazaţi într-un campus din Iaşi. La Târgu-Jiu, rectorul Universităţii ”Constantin Brâncuşi” s-a cazat într-un campus, alături de studenţi, şi spune că nu e deranjat de petreceri.

Urmărește
1489 afișări
Imaginea articolului Începe un nou an universitar: Ce condiţii au studenţii cazaţi în căminele din Timişoara, Târgu-Jiu sau Iaşi | GALERIE FOTO

Începe un nou an universitar: Ce condiţii au studenţii cazaţi în cămine din Timişoara, Târgu-Jiu sau Iaşi | GALERIE FOTO

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO

La cele trei mari universităţi din Iaşi învaţă aproximativ 45.000 de studenţi, care au puse la dispoziţie de către aceste instituţii aproximativ 16.500 de locuri de cazare.

La Iaşi se găseşte unul dintre cele mai mari campusuri studenţeşti din România, cu o suprafaţă de aproape 140.000 de meri pătraţi. Campusul „Tudor Vladimirescu” are 21 de cămine, o cantină studenţească, săli şi terenuri de sport şi un dispensar medical.

Campusul este alimentat de echipamente termice de ultimă generaţie, cele mai multe cămine fiind reabilitate în ultimii ani şi având o capacitate totală de 8.000 de locuri, în condiţiile în care instituţia are în total peste 17.000 de studenţi. Toate camerele au acces gratuit la Internet şi cablu TV. Mai mult, în fiecare an, la începutul lunii septembrie, peste 200 de studenţi ai Universităţii Tehnice vin mai devreme în campus pentru a vărui şi amenaja căminele în care urmează să locuiască alături de colegii lor. Timp de o săptămână, cot la cot cu angajaţii instituţiei, aceştia lucrează în fiecare dintre cămine, beneficiind de cazare gratuită în acea perioadă, dar şi de o reducere a tarifului de cămin.

Din ianuarie 2015, Campusul „Tudor Vladimirescu” poate fi vizitat şi prin intermediul unei simulări 3D pe calculator, benefiiciind şi de o machetă la scara de 1/500.

În plus, potrivit conducerii Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iaşi (UTI), investiţiile continuă în cadrul Campusului "Tudor Vladimirescu" prin instalarea mai multor camere de supraveghere, numărul total ajungând la peste 300. Potrivit acestora, vor fi supravegheate video toate străzile şi aleile din campus. Investiţia, în valoare de 400.000 de lei, a fost făcută în achiziţionarea a 160 de camere cu rezoluţie HD, pentru a identifica orice problemă legată de siguranţa studenţilor.

Prof.univ.dr.ing. Dan Caşcaval, rectorul UTI, a declarat că va fi creat şi un centru de "co-working".

"Vom finaliza în curând amenajarea unui centru de consiliere şi orientare în carieră, care funcţionează alternativ ca bibliotecă, şi dorim extinderea unor astfel de spaţii de creaţie şi printr-un spaţiu de <co-working>. Amenajarea sa va crea posibilitatea exprimării libere a ideilor studenţilor noştri în diferite domenii. Cele mai multe activităţi de reabilitare a spaţiilor reacreative şi creative din campus au fost realizate cu ajutorul proiectelor propuse de către studenţi”, a spus rectorul UTI.

Spaţiul va fi amenajat, cu un buget de 200.000 de lei, în spatele unor cămine, iar studenţii vor putea lucra acolo la proiecte individuale sau de grup într-o încăpere dotată cu aer condiţionat, Internet wireless fiabil, de mare viteză, mobilier de ultimă generaţie.

Totodată, Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi a cumpărat maşini de spălat şi a amenajat bucătării pentru mai multe cămine. Astfel, potrivit reprezentanţilor universităţii, înainte de începerea cursurilor, au fost create spaţii în mai multe cămine pentru bucătării şi spălătorii. Conform reprezentanţilor universităţii, în campus au existat până acum opt spălătorii profesioniste, care deserveau gratuit zece cămine din campus. Anul acesta, instituţia a investit şi un milion de lei în crearea de bucătării şi spălătorii.

Studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Gr.T. Popa" din Iaşi au la dispoziţie nouă cămine, cu o capacitate totală de aproximativ 2.000 de locuri de cazare. Unele cămine au în dotare bucătării, spălătorii şi săli de lectură, iar în camera locuiesc câte două persoane. În alt cămin există şi patru camere în care locuiesc câte trei persoane. De asemenea, un cămin de garsoniere are trei scări dintre care una pentru studenţii căsătoriţi. Garsonierele sunt dotate cu mobilier nou, TV, plită electrică, maşină de spălat şi aici locuiesc câte doi studenţi. Studenţii pot mânca la “bufetul studenţesc”, din incinta universităţii, care dispune de două săli de protocol, fiecare cu o capacitate de 20 de locuri, o sală de mese cu o capacitate de 50 de locuri şi o terasă cu zece locuri. Costul unui meniu, constând în două feluri de mâncare, este de aproximativ 12 lei. UMF are anual aproximativ 800 de studenţi noi, asta însemnând că, în total, instituţia are în orice moment peste 4.000 de studenţi.

Studenţii Universităţii "Al.I. Cuza" (UAIC) din Iaşi se pot caza în patru cămine din zona Târguşor Copou, unde camerele sunt de două până, la cinci locuri. Trei dintre acestea au fost renovate în ultimii ani şi au un nivel ridicat de confort, respectiv mobilier modern, băi proprii, frigider în cameră etc. De asemenea, la fiecare etaj al acestor cămine există câte o bucătărie.

Studenţii Universităţii "Al.I. Cuza" (UAIC) se pot caza şi în patru cămine din Campusul "Titu Maiorescu", camerele lor având câte cinci locuri, dar şi în alte patru cămine din zona „Codrescu”.

Cel mai nou cămin al Universităţii "Al.I. Cuza", Căminul „Buna Vestire”, a fost inaugurat în octombrie 2017. Amplasat în centrul Iaşului, chiar în imediata apropiere a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, căminul pune la dispoziţie 120 de locuri de cazare în camere cu unul şi două locuri. Dotat la standarde hoteliere, camerele au baie proprie, aer condiţionat şi frigider, conexiune la Internet, fiind prevăzute şi camere pentru studenţii cu dizabilităţi. Tariful pentru închirierea unei camere este de 350 de lei pe loc pe lună.

Studenţii străini se pot caza la Centrul de Schimburi Internaţionale „Gaudeamus”, aflat în apropierea imediată a universităţii şi a campusurilor studenţeşti. Aici, toate camerele sunt dotate cu baie proprie, aer condiţionat, frigider, TV, telefon, cafetiere etc. La fiecare nivel există bucătării dotate modern şi oficii de spălătorie. Mai mult, cei cazaţi în cămine pot lua masa la restaurantul centrului. Pe lîngă cele aproximativ 400 de locuri de cazare, centrul are şi două săli de conferinţe. Aici se pot caza studenţi ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, studenţi care vin prin programele Erasmus-Socrates, cadre didactice din străinătate care vin prin parteneriate universitare, la cursuri organizate la nivelul universităţii şi toţi cei din reţeaua universitară care solicită cazări pentru simpozioane, colocvii, zile academice etc. Tariful de cazare este de 440 de lei pe loc pe lună.

De asemenea, studenţii pot apela şi la un hotel studenţesc din centru, de unde cei cazaţi pot ajunge la cursuri în mai puţin de 10 minute, pe jos. Camerele au câte două sau trei locuri, sunt dotate cu aer condiţionat, baie şi cabine de duş proprii, frigider, mobilier modern, conexiune la Internet. În total, căminul are 500 de locuri. La parterul căminului se găseşte şi o cantină – restaurant cu o capacitate de 100 de locuri, tarifele de cazare fiind de 500 de lei pe loc pe lună şi, respectiv, 440 de lei pe loc pe lună pentru camerele situate la mansardă.

La Timişoara, Universitatea de Vest a cumpărat saltele, maşini de spălat şi uscătoare noi pentru cele zece cămine, în timp ce Universitatea Politehnica a investit 300.000 de euro pentru pregătirea noului an de studiu.

Potrivit reprezentanţilor Universităţii de Vest din Timişoara, cu scopul de a le oferi condiţii cât mai bune studenţilor, înainte de începerea cursurilor, toate saltele de pat din cele zece cămine ale instituţiei au fost schimbate. În plus, au fost cumpărate câte cinci maşini de spălat şi cinci uscătoare semiprofesionale pentru fiecare cămin.

De asemenea, pe fiecare etaj din cămine a fost amenajată câte o bucătărie, nou mobilată şi dotată cu plite şi cuptoare electrice. Totodată, în cadrul lucrărilor din această vară, şase săli de lectură au fost mobilate integral, dintre care trei cu mobilier primit din donaţii.

Conform reprezentanţilor Universităţii de Vest din Timişoara, studenţii dintr-un cămin au primit şi paturi noi, iar cei cazaţi în alte şapte cămine vor beneficia de scaune noi. De asemenea, toate spaţiile comune din cămine au fost zugrăvite pe perioada vacanţei, iar în două cămine s-au zugrăvit şi camerele. Totodată, au fost montate uşi noi la toate camerele din două cămine ale universităţii timişorene.

„Noi, la Universitatea de Vest din Timişoara, am înţeles cât de important este să oferim studenţilor un mediu propice învăţării, cât şi desfăşurării activităţilor de zi cu zi. Investiţiile în spaţiile de cazare sunt un proces continuu, însă în această vară am venit cu un plus. Asigurarea unor condiţii optime de cazare este de domeniul normalităţii, nicidecum un moft, astfel că nu ne oprim aici. Intervenim ori de câte ori va fi nevoie”, a declarat rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea.

Totodată, reprezentanţii Universităţii Politehnica din Timişoara au precizat că, în această vară, au investit aproximativ 300.000 de euro, din venituri proprii, pentru pregătirea noului an universitar. Sumele au fost alocate pentru reparaţii şi igienizări la căminele şi cantinele studenţeşti, precum şi pentru amenajarea unor noi laboratoare.

Astfel, universitatea timişoreană a dotat şi amenajat patru noi laboratoare şi a investit în calculatoare noi, care vor dota alte patru laboratoare din cadrul universităţii. Totodată au fost realizate intervenţii de reparaţii curente şi igienizări la săli de curs, seminar şi spaţiile comune din cadrul facultăţilor.

Reprezentanţii Universităţii Politehnica din Timişoara au mai precizat că, în această vară, au fost făcute lucrări de zugrăvire şi igienizare în cămine, precum şi intervenţii locale la băile şi bucătăriile din unele cămine. De asemenea, au fost realizate lucrările de dezinsecţie şi deratizare în toate spaţiile din complexul studenţesc.

Instituţia dispune de 16 cămine studenţeşti, dintre care două de garsoniere, capacitatea totală de cazare fiind de 6.067 de locuri. Căminele sunt dotate cu mobilier, frigidere, bucătării şi spălătorii complet echipate, precum şi acces la Internet.

La Târgu-Jiu, studenţii Universităţii "Constantin Brâncuşi" au parte de condiţii la standardele unui hotel, în Complexul Debarcader, beneficiind, printre altele, de camere cu două paturi, dotate cu baie, sală de mese, aer condiţionat, televizor, internet gratuit. Tinerii au la dispoziţie şi terenuri de fotbal, tenis de câmp, volei, baschet, handbal şi sală de gimnastică. Cei la buget plătesc 242 de lei, întrucât beneficiază de o subvenţie de 108 lei din partea statului, iar tinerii care plătesc taxă vor achita 350 de lei la cazare.

”În Complexul Debarcader avem în total 70 de locuri şi s-au ocupat toate. Studenţii la buget vor plăti 242 de lei, pentru că primesc o subvenţie de 108 lei din partea statului şi 350 de lei cei la cu taxă. Au internet, cablu, terenuri multifuncţionale, televizor în cameră. Am primit cereri foarte multe anul acesta. Avem solicitări şi din Serbia şi Republica Moldova. În principiu s-a intrat în funcţie de cererile pe care le-au depus şi de medii”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Iulian Ţimpea, purtătorul de cuvânt al UCB.

Pentru că numărul solicitărilor a crescut peste aşteptări în acest an, cazarea studenţilor se face şi în două cămine ale unor licee din Târgu-Jiu, Nr.2 şi Nr.4.

”Am încheiat un protocol cu Liceul Nr. 4. S-au ocupat toate locurile pe care le-am avut la dispoziţia studenţilor şi pentru a veni în sprijinul lor am încheiat un protocol cu Liceul Nr.4, care ne-a oferit mai multe camere pentru studenţii care au mai depus cereri. Avem 36 de camere la Nr. 2, în cămin, 18 locuri în taberele şcolare şi 40 pe protocolul cu Liceul Nr.4. 164 de locuri în total”, a mai declarat Iulian Ţimpea.

Studenţii vor primi o veste bună, la deschiderea noului an universitar. Bazinul de înot olimpic, din incinta Complexului Studenţesc Debarcader, ar putea fi modernizat.

”Este un bazin de înot chiar în incinta Complexului Debarcader. În momentul de faţă nu e funcţional. Am depus un proiect la minister. Universitatea a depus la ministerul de resort proiectul ce vizează modernizarea bazinului de înot. Urmează ca în perioada următoare să primim un răspuns, sperăm să fie favorabil. Valoarea proiectului este de aproximativ şapte milioane de euro. Dacă reuşim să obţinem finanţarea, va fi un bazin olimpic, la standarde europene, care ar putea găzdui chiar şi competiţii internaţionale, la cel mai înalt nivel”, a declarat Iulian Ţimpea, purtătorul de cuvânt al UCB.

Rectorul Universităţii ”Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, Toader Nicoară, care este din Cluj, a ales să se cazeze la Complexul Debarcader, în perioada pe care o petrece în judeţul Gorj. Acesta locuieşte într-un apartament care se află lângă camerele studenţilor, beneficiind de aceleaşi condiţii.

Toader Nicoară, în vârstă de 62 de ani, conduce instituţia de învăţământ superior de stat din luna iunie a anului trecut, fiind şi profesor la Universitatea din Cluj.

”Eu vin de la Universitatea Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, am fost acolo decanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, pe urmă am fost prorectorul responsabil cu Relaţiile Internaţionale, iar de anul trecut, la o invitaţie a unor colegi de la Universitatea din Târgu-Jiu, am acceptat să îmi asum această calitate, am candidat la rectoratul universităţii. Sigur că pentru mine este un efort, dar nu enorm de mare să vin de la Cluj. La un moment dat mi s-au propus mai multe soluţii şi, după părerea mea, în căminul din campus se oferă condiţii de viaţă civilizate. Eu stau într-un mic apartament, care are un dormitor şi o sală în care e un birou, în care încerc să mai analizez, să studiez, să lucrez după program şi pentru proiectele mele individuale. Condiţiile sunt bune, nu sunt super pretenţioase, dar nici nu sunt condiţii rele de locuit, dimpotrivă. Sunt condiţii rezonabile, mă acomodez cu situaţia şi nu consider că este un lucru rău. În acelaşi timp, sunt în mediul studenţesc, văd cum funcţionează lucrurile şi uneori, dacă e cazul, mai atrag atenţia celor din administraţie că lucrurile trebuie rezolvate, ca studenţii să nu aibă dificultăţi în viaţa de după activităţile şcolare. Avem o bază sportivă aş zice eu de invidiat de alte universităţi, avem foarte multe terenuri de tenis, de handbal, de fotbal şi permite studenţilor şi să desfăşoare activităţi sportive”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Toader Nicoară, rectorul Universităţii Constantin Brâncuşi.

Acesta susţine că nu s-a supărat nici când tinerii au dat o petrecere în cămin.

Rectorul UCB susţine că prioritatea sa, în acest an, este să găsească o soluţie pentru fostul bazin de înot, pe care doreşte să-l reamenajeze, astfel încât să fie folosit atât de studenţi, cât şi de locuitorii din oraş. Toader Nicoară speră ca, după studii, tinerii înscrişi la universitatea din Târgu-Jiu să rămână să muncească în judeţul Gorj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici