Închisoare cu suspendare pentru un medic după moartea unei tinere în timpul operaţiei de cezariană

Judecătoria Beiuş l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pe şeful Secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal Beiuş, Vladimir Topală, acuzat de moartea unei tinere în timpul unei operaţii de cezariană, în timp ce colegul său, ginecologul Radu Scridon, a fost achitat.

Urmărește
126 afișări
Imaginea articolului Închisoare cu suspendare pentru un medic după moartea unei tinere în timpul operaţiei de cezariană

Închisoare cu suspendare pentru un medic după moartea unei tinere în timpul operaţiei de cezariană

După un proces care a durat peste doi ani, Judecătoria Beiuş s-a pronunţat, vineri, în cazul a doi medici din cadrul Spitalului "Episcop Nicolae Popovici" din Beiuş, acuzaţi de ucidere din culpă după moartea Marcelei Gruie, o tânără de 29 de ani, în timpul unei operaţii de cezariană.

Instanţa l-a achitat pe medicul şef al Secţiei de Obstetrică Ginecologie, Radu Scridon, însă a dispus condamnarea anestezistului Vladimir Topală, şeful secţiei de Terapie Intensivă, la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a pedepsei pe cinci ani şi şase luni.

Pentru aceeaşi perioadă, medicului i-a fost suspendată şi pedeapsa complementară aplicată de judecători, aceea de a mai profesa.

Judecătorii au dispus, totodată, ca medicul să plătească, în solidar cu Spitalul Municipal "Nicolae Popovici" din Beiuş şi cu compania de asigurări, despăgubiri civile de 27.700 lei către de soţul tinerei decedate, Dorel Gruie, şi câte 170.000 lei, cu titlu de despăgubiri morale, atât pentru bărbat, cât şi pentru cei doi copii rămaşi orfani.

Nici soţul tinerei şi nici reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş nu sunt mulţumiţi de sentinţa magistraţilor Judecătoriei Beiuş şi au anunţat că vor ataca soluţia, prin apel, la Tribunalul Bihor, solicitînd condamnarea ambilor medici.

"Medicul ginecolog este cel puţin în egală măsură răspunzător cu anestezistul pentru că a efectuat o intervenţie care nu era necesară şi în condiţiile în care nu avea în blocul operator nici aparatură şi nici substanţe suficiente în caz de urgenţă, defibrilator, adrenalină. Au resuscitat-o manual, de i-au rupt sternul. Considerăm că nici despăgubirile civile nu sunt pe măsură. E vorba de cât 40.000 de euro pentru soţi şi pentru cei doi copii. Ori şi în cazuri de malpraxis soldate cu mutilări, nu cu deces, s-au acordat despăgubiri mult mai mari", a declarat Răzvan Doseanu, avocatul lui Dorel Gruie.

Marcela Gruie a murit în 17 noiembrie 2006, în timpul unei operaţii de cezariană cu rahianestezie. Înainte cu două luni, în 19 septembrie 2006, un medic cardiolog o diagnosticase cu tahicardie sinusală şi i-a prescris tratament, de care ulterior nici ginecologul şi nici anestezistul nu ar fi ţinut cont. În timpul intervenţiei chirurgicale, la câteva minute după anestezie, femeia a făcut stop cardio-respirator, iar după 20 de minute a murit.

Autopsia a evidenţiat existenţa unei culpe medicale. Raportul de constatare medico-legal a arătat că, din punct de vedere tehnic, "operaţia de cezariană a fost corect executată", însă monitorizarea anesteziei a fost "deficitară", motiv pentru care nu s-a observat că tânăra a reacţionat negativ. "Moartea s-a datorat unor complicaţii hemodinamice, cel mai posibil ca urmare a anesteziei aplicate", conchide raportul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici