Incident în care au fost implicaţi Miron Cozma şi un revoluţionar constănţean, de Ziua Marinei - FOTO

Fostul lider al minerilor Miron Cozma şi un lider al revoluţionarilor constănţeni au fost îndepărtaţi de jandarmi de pe faleza Cazinoului din Constanţa, după ce au vrut să protesteze prin portavoce faţă de preşedintele Traian Băsescu, revoluţionarul fiind luat de o ambulanţă fiindcă s-a simţit rău.

Urmărește
2654 afișări
Imaginea articolului Incident în care au fost implicaţi Miron Cozma şi un revoluţionar constănţean, de Ziua Marinei - FOTO

Miron Cozma (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

► "Faţă de incidentul de la Ziua Marinei, preşedinţii asociaţiilor constănţene - Asociaţia Luptătorilor din Decembrie 1989, Asociaţia Revoluţionarilor din Decembrie 1989, Federaţia Revoluţionarilor Constanţa, reprezentative la nivelul judeţului, aducem la cunoştinţa opiniei publice că Nicolae Mavrodin este revoluţionar, dar nu are nici o funcţie de a reprezenta revoluţionari constănţeni, nu a fost împuternicit de a ne reprezenta, nu este nicidecum liderul revoluţionarilor, iar acţiunea sa a făcut-o în nume propriu, noi dezaprobând ieşirea lui", se arată într-un comunicat comun al celor trei asociaţii de revoluţionari, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Totodată, revoluţionarii constănţeni susţin că nu au nicio legătură cu Miron Cozma.

"De asemenea, nu avem nicio legatură cu Miron Cozma, nici personală, nici pe linie revoluţionară. Încă o dată menţionăm că orice acţiune a lor nu este în numele asociaţiilor de revoluţionari constănţeni", mai precizează sursa citată.

► Miron Cozma şi liderul revoluţionarilor constănţeni, Nicolae Mavrodin, alături de mai multe persoane aflate în mijlocul miilor de oameni prezenţi, luni, la manifestările prilejuite de Ziua Marinei, pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanţa, au început să strige împotriva şefului statului mai multe lozinci printre care şi "Jos Băsescu".

Ei au fost scoşi afară din mulţime de către jandarmi, liderul revoluţionarilor, căruia i s-a făcut rău, având nevoie de îngrijiri medicale, astfel că la locul incidentului a ajuns o Ambulanţă care l-a luat pentru a-l transporta la spital.

Până la sosirea ambulanţei, liderul revoluţionarilor a fost întins pe jos şi stropit cu apă.

Maiorul Sorin Trancă, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Constanţa, a declarat corespondentului MEDIAFAX că "patru - cinci persoane", între care şi Miron Cozma şi Nicolae Mavrodin, vor fi identificate şi sancţionate, conform Legii 60, pentru instigare şi intenţia de tulburare a liniştii şi ordinii publice în timpul unei manifestări publice

Incidentul s-a produs în timp ce ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, susţinea un discurs.

Un incident similar a avut loc cu o zi în urmă, când ceremonialul de depuneri de coroane organizat de Forţele Navale cu ocazia Zilei Marinei, la Monumentul "Crucea Marinarilor" din Constanţa, a fost perturbat de reprezentanţii revoluţionarilor, care, supăraţi că nu au fost incluşi în program, au aruncat în mare coroana pe care o pregătiseră.

Duminică, între orele 11.30 şi 12.20, Statul Major al Forţelor Navale a organizat un ceremonial de depuneri de coroane la Monumentul "Crucea Marinarilor", manifestare prilejuită de Ziua Marinei.

Potrivit reprezentanţilor SMFV, festivităţile au fost perturbate de către reprezentanţii revoluţionarilor constănţeni, care au venit cu o coroană de flori deşi nu fuseseră incluşi în programul manifestării.

Supăraţi că programul ceremoniei nu a fost schimbat, iar momentul depunerii de coroane s-a încheiat, revoluţionarii prezenţi la Monumentul "Crucea Marinarilor" au aruncat coroana pregătită pentru eveniment în apele mării.

Manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Marinei, la 151 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române moderne, au început în jurul orei 10.00, atunci când oficialităţile au fost întâmpinate de garda de onoare şi de muzică militară.

De la ora 10.00 a avut loc ridicarea pavilionului la catargul din dreptul Comandamentului Flotei şi ridicarea pavilionului şi marelui pavoaz la bordul navelor din dispozitiv.

Apoi este programată citirea mesajelor din partea preşedintelui României, care nu este prezent la manifestare, şi a altor oficialităţi civile şi militare, apoi o slujbă religioasă, urmată de depunerea ancorelor de flori în mare.

Ulterior, persoanele prezente pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei vor putea urmări sosirea alaiului Zeului Neptun şi exerciţiile demonstrative susţinute de militari şi de nave ale Forţelor Navale, printre care Bricul "Mircea", Distrugătorul "Mărăşeşti" şi Fregatele "Regele Ferdinand" şi "Regina Maria". Manifestările se vor încheia la ora 12.10, cu defilarea gărzii de onoare.

La ora 13.00, Zeul Neptun, împreună cu alaiul său, se va deplasa în Portul Tomis, unde, până la ora 15.00, va patrona jocurile marinăreşti. Ziua se va încheia cu "Retragerea cu torţe", pe itinerariul Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu - Prefectura Constanţa, începând cu ora 22.00.

Manifestări similare - ceremonii militare, parade navale, exerciţii demonstrative, jocuri marinăreşti şi spectacole de muzică şi dansuri populare - vor avea loc şi în Mangalia, Brăila, Galaţi şi Tulcea.

Traian Băsescu a venit în anii trecuţi la Constanţa, pentru a asista la manifestările prilejuite de Ziua Marinei. Excepţie a făcut anul 2009, când Băsescu a mers la Mănăstirea Tismana de Sfânta Maria. În 2010, Băsescu a fost fluierat şi huiduit în momentul în care a mers la tribuna amenajată pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanţa pentru a susţine un discurs.

Ziua Marinei este sărbătorită de mai mult de un secol, în fiecare an pe 15 august, odată cu sărbătorirea Sfintei Marii - Praznicul Adormirii Maicii Domnului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici