- Home
- Social
- VIENA, (27.11.2012, 13:55)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Infracţiunile motivate de ură sunt prost identificate în jumătate din ţările UE. În România, o astfel de evidenţă lipseşte complet - FOTO
Jumătate din cele 27 de state membre UE ţin o evidenţă incompletă a infracţiunilor motivate de ură, iar România niciuna, încălcând astfel convenţii europene în domeniul drepturilor omului, anunţă Agenţia pentru Drepturi Fundamentale (FRA) într-un raport publicat marţi.
Urmărește
398 afișări
Infracţiunile motivate de ură sunt prost identificate în jumătate din ţările UE. În România, o astfel de evidenţă lipseşte total (Imagine: fra.europa.eu)
În cadrul unui studiu asupra practicilor de colectare de date în UE, Agenţia europeană a constatat că 13 state au putut să furnizeze doar "statistici limitate" asupra infracţiunilor motivate de ura faţă de rasă, religie sau sex.
Acest lucru înseamnă că au fost înregistrate puţine infracţiuni ca atare şi că date în acest sens sunt publicate rar.
Între aceste ţări sunt citate Spania, Portugalia, Irlanda, Grecia, Ungaria, Bulgaria sau Slovenia. În România, FRA a constatat o absenţă totală a colectării de date despre acest tip de infracţiuni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan.
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
În schimb, patru ţări - Marea Britanie, Finlanda, Suedia şi Olanda - ţin registre foarte complete ale unor atacuri asupra unor persoane, din cauza rasei, sexului, orientării sexuale, dizabilităţii sau religiei lor, şi publică toate aceste informaţii, anunţă Agenţia UE.
Registrele din Franţa, Germania, Austria sau Belgia sunt considerate bune, dar nu exhaustive.
"În cazul statelor membre în care colectarea de date este limitată (...), putem aprecia că (acestea) nu îşi îndeplinesc datoria de a ataca infracţiunile motivate de ură", se subliniază în raport.
"Dacă sistemul justiţiei penale omite să se uite la motivaţiile acestor infracţiuni, în acest caz se poate vorbi despre o încălcare (...) a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului", apreciază FRA, adăugând că infracţiunile motivate de ură sunt "o realitate cotidiană" în UE.
Tendinţa unei concentrări asupra unor infracţiuni comise de către extrenişti explică totodată faptul că "manifestări cotidiene ale unor prejudecăţi şi abuzuri, ca de exemplu rele tratamente aplicate persoanelor cu dizabilităţi, trec neobservate şi că nu se face nimic în vederea remedierii acestor cazuri", avertizează Morten Kjaerum, directorul FRA, citat în raport.
Statele europene ar trebui să se asigure că infracţiunile motivate de ură sunt definite în mod clar în legislaţie, iar Comisia Europeană (CE) ar trebui să adopte noi legi cu caracter constrângător asupra ţărilor membre, pentru ca acestea să ţină statistici precise cu privire la infracţiunile motivate de rasism sau prejudecăţi, cu scopul de a atrage şi mai mult atenţia asupra acestor probleme, recomandă FRA.
Citește pe alephnews.ro: Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:23
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 21:21