- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.05.2013, 10:31)
- Ovidiu Tempea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INS: Salubritatea şi administraţia publică au avut în primul trimestru cele mai multe locuri de muncă vacante
Rata locurilor de muncă vacante a fost în primul trimestru de 0,66%, în creştere cu 0,11 puncte faţă de trimestrul precedent, cele mai multe posturi neocupate regăsindu-se în salubritate, distribuţia apei, gestionare deşeuri şi în administraţia publică, sănătate şi asistenţă socială.
Urmărește
384 afișări
INS: Salubritatea şi administraţia publică au avut în primul trimestru cele mai multe locuri de muncă vacante
Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2012, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,05 puncte procentuale. Numărul locurilor de muncă vacante a fost de 28.000, în creştere cu 4.800 locuri de muncă vacante faţă de trimestrul anterior. În comparaţie cu trimestrul similar al anului 2012, numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 3.100.
În trimestrul I 2013, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1,58%), administraţie publică (1,52%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (1,33%).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,11%), respectiv cele din învăţământ (0,15%).
Ca şi în trimestrul precedent, în industria prelucrătoare s-a concentrat mai puţin de o treime (9.200 locuri vacante) din numărul total al locurilor de muncă vacante, iar rata a luat valoarea de 0,89%.
Sectorul bugetar a însumat aproape 30% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 3.900 locuri vacante se regăsesc în sănătate şi asistenţă socială, 3.700 locuri vacante în administraţie publică, iar 600 locuri vacante învăţământ.
Angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată în tranzacţii imobiliare, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, respectiv în alte activităţi de servicii (0,1 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).
Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,34 puncte procentuale), respectiv în industria extractivă (+0,29 puncte procentuale), iar la polul opus, cu cea mai relevantă scădere a ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile din sănătate şi asistenţă socială (-0,29 puncte procentuale).
În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai relevante creşteri au cunoscut activităţile din industria prelucrătoare (+2.000 locuri vacante), respectiv cele din administraţia publică şi din construcţii (+ 600 locuri vacante pentru fiecare în parte). În sens contrar, singura diminuare a numărului locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în sănătate şi asistenţă socială (- 800 locuri vacante).
Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai accentuate creşteri în distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,40 puncte procentuale), respectiv în administraţie publică (+0,37 puncte procentuale), iar la polul opus, cele mai importante diminuări s-au regăsit în informaţii şi comunicaţii (-0,19 puncte procentuale), urmate de cele din construcţii (-0,18 puncte procentuale), respectiv cele de servicii administrative şi servicii suport (-0,17 puncte procentuale).
Numărul locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai accentuate creşteri în industria prelucrătoare şi administraţia publică (+ 900 locuri vacante pentru fiecare în parte), urmate de sănătate şi asistenţă socială (+ 800 locuri vacante), iar în construcţii (- 500 locuri vacante) s-a regăsit cea mai semificativă diminuare a numărului locurilor de muncă vacante.
Pe grupe majore de ocupaţii, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori prin intermediul ratei locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de muncitori necalificaţi - grupa majoră 9 (0,90%), respectiv de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente - grupa majoră 8 (0,89%), iar la polul opus s-au situat ocupaţiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţilor conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori - grupa majoră 1 (0,38%) şi cele aferente lucrătorilor în domeniul serviciilor - grupa majoră 5 (0,44%).
Cele mai multe locuri de muncă vacante au fost identificate pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (7.000 locuri vacante), respectiv pentru cele de muncitori necalificaţi - grupa majoră 9 (4.800 locuri vacante). Numărul cel mai redus de locuri de muncă vacante s-a constatat în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (100 locuri vacante), urmate de ocupaţiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori - grupa majoră 1 (1.100 locuri vacante).
Comparativ cu trimestrul precedent, atât în ceea ce priveşte rata cât şi numărul locurilor de muncă vacante, cea mai semnificativă creştere s-a regăsit în rândul ocupaţiilor de muncitori necalificaţi - grupa majoră 9 (+0,30 puncte procentuale, respectiv +1.500 locuri vacante), iar singura scădere faţă de perioada analizată a fost constatată în ocupaţiile de lucrători în domeniul serviciilor - grupa majoră 5 (-0,05 puncte procentuale, respectiv -300 locuri vacante).
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe