Însărcinatul cu afaceri al SUA: Încurajăm România să avanseze spre respectarea statului de drept şi combaterea corupţiei

SUA încurajează România să avanseze spre respectarea constantă a statului de drept şi combaterea corupţiei, a declarat, joi, însărcinatul cu afaceri Dean Thompson, subliniind, totodată, că graba politică pe termen scurt nu trebuie să submineze reformele pe termen lung.

Urmărește
393 afișări
Imaginea articolului Însărcinatul cu afaceri al SUA: Încurajăm România să avanseze spre respectarea statului de drept şi combaterea corupţiei

Dean Thompson (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Însărcinatul cu afaceri al SUA Dean Thompson a explicat, joi, la Zilele Investitorilor, organizate de Franklin Templeton, că investiţiile sustenabile pe termen lung şi reforma sunt esenţiale pentru a continua progresul României.

"România este o ţară a oportunităţilor, bogată în resurse naturale şi umane. Dar pentru a profita de aceste oportunităţi, România trebuie să continue să progreseze în domenii cheie", a precizat Thompson.

Diplomatul SUA s-a referit la studiul UE "Provocări demografice pentru regiunile europene", potrivit căruia Spania şi România vor fi afectate cel mai mult de schimbările demografice în următorii 30 de ani.

"Conform studiului, aceste schimbări se datorează gradului redus de educaţie, ocupaţiei şi venitului, precum şi unor factori ca infrastructura, accesul la locuinţe şi servicii medicale. Schimbările de populaţie vor influenţa şi creşterea regională, nu doar prin scăderea populaţiei de vârstă lucrătoare, ci şi prin creşterea gradului de angajare în sectoare slab remunerate, precum agricultura de subzistenţă (...). Ştim cu toţii că populaţia României îmbătrâneşte. Această tendinţă se înregistrează în întreaga Uniune Europeană, însă este mai îngrijorătoare pentru România pentru că forţa de muncă profesionistă reprezintă unul dintre atuurile acestei ţări. Mai mult, integrarea comunităţilor marginalizate rămâne o provocare. Este imperativ ca România să îşi integreze eficient toţi cetăţenii în economia oficială", a afirmat Dean Thompson.

El a susţinut că România poate face faţă schimbărilor demografice prin investiţii în sistemul public de sănătate, în educaţie, în infrastructură, precum şi prin investirea de timp, efort şi angajament pentru a crea "un mediu de afaceri stabil, transparent şi previzibil necesar pentru a stimula investiţiile directe, atât cele străine, cât şi cele interne" şi "investiţia în justiţie şi statul de drept". "Nicio altă investiţie în afară de educaţie nu are un efect pozitiv mai mare asupra Produsului Intern Brut decât investirea eficientă în programe dedicate justiţiei. Respectarea contractelor, transparenţa şi oportunităţile egale, acestea sunt fundamentul unui climat investiţional şi de afaceri eficient", a spus Thompson.

"Vorbind despre viitorul României, tinerii acestei ţări au nevoie de perspectiva unor locuri de muncă bine plătite care să-i stimuleze să rămână aici în loc să-şi ducă abilităţile peste hotare. Au nevoie de încredere că taxele şi impozitele pe care le plătesc se cheltuie înţelept şi că ei şi urmaşii lor pot trăi într-o ţară lipsită de corupţie, în care deciziile se iau în mod transparent, previzibil şi pe baza unui raţionament economic stabil şi solid", a mai spus însărcinatul cu afaceri al SUA.

"Guvernul României trebuie să demonstreze că, în viziunea sa, incluziunea socială şi economică, ancorată în statul de drept şi un proces decizional transparent, este fundamentul consolidării democraţiei şi al asigurării unei creşteri economice durabile", a subliniat Thompson.

Totodată, el a declarat că Bucureştiul trebuie să caute modalităţi de revitalizare şi încurajare a antreprenoriatului, precizând că "motorul pieţei muncii e reprezentat de întreprinderile mici şi mijlocii".

Pe de altă parte, Dean Thompson a afirmat că "a face lucrul potrivit la momentul potrivit este cea mai mare provocare pentru orice naţiune".

"Graba politică pe termen scurt nu trebuie să submineze reformele pe termen lung. Un proces decizional economic şi fiscal limitat are efect negativ asupra dezvoltării economice pe termen lung şi trimite semnale greşite actualilor şi potenţialilor investitori şi parteneri. Statul de drept, stabilitatea mediului de afaceri şi consultările cu părţile interesate sunt fundamentul pentru construirea unei economii româneşti dinamice şi solide", a spus Thompson, adăugând că România are tăria necesară pentru a răspunde acestor provocări.

"România şi Statele Unite sunt aliaţi care au un parteneriat puternic, profund şi strategic. Încurajăm România să avanseze spre respectarea constantă a statului de drept şi combaterea corupţiei. Vom continua să sprijinim România în eforturile de a oferi transparenţă, consultare, predictibilitate şi o guvernare stabilă, elementele cheie de care au nevoie pentru a se implica şi prospera investitorii străini şi români, privaţi sau de stat", a mai spus diplomatul american.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici