INSECURITATE. EXCLUSIV. Sociologul Vladimir Ionaş, despre alegerile din SUA: Electoratul american a dat o lecţie politicienilor

Vladimir Ionaş, sociolog Avangade, analizează alegerile de la jumătatea mandatului din SUA, vorbeşte despre rolul crizelor suprapuse din societatea americană asupra rezultatelor acestui scrutin şi spune ce va urma după aceste alegeri.

Urmărește
1916 afișări
Imaginea articolului INSECURITATE. EXCLUSIV. Sociologul Vladimir Ionaş, despre alegerile din SUA: Electoratul american a dat o lecţie politicienilor

Foto: Facebook

Prezentăm principalele declaraţii ale sociologului Vladimir Ionaş, sâmbătă seara, la emisiunea InSecuritate, de la Aleph News:

„Acel tsunami a fost un mic val. Democraţia nu a murit”

Vladimir Ionaş: Nu, din punctul de vedere al democraţilor sau al mesajelor de campanie din ultimele zile pe care democraţii le-au folosit, nu este o exagerare, este realitatea, dar democraţii pentru a-şi impulsiona electoratul, acea parte a independenţilor care nu erau convinşi dacă să iasă să voteze sau nu, au folosit această sintagmă democraţia va muri, aşteptându-se la acel tsunami roşu despre care toată lumea vorbea. Iată că, la cum arată rezultatele, acel tsunami a fost un mic val care abia te-a clătinat puţin. Deci, putem spune iată că nu a murit democraţia, a reuşit să învingă, să câştige. Din punctul de vedere al republicanilor probabil nu este aşa, e exact invers, dar până la urmă, fiecare dintre cele două partide ar trebui să se uite mai degrabă acolo unde au pierdut şi de ce au pierdut pentru că, din punctul meu de vedere, electoratul american a dat o lecţie politicienilor.

Vladimir Ionaş: Aşteptările erau foarte mari în partea republicană, mai ales că dacă ne uităm în istorie, vedem că la alegerile de la mijlocul mandatului unui preşedinte, opoziţia câştigă la scoruri destul de mari tocmai pentru că e un vot de blam al electoratului pentru administraţia în funcţie, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat. Şi în primul rând nu s-a întâmplat pe o absenţă la vot a republicanilor, ceea ce surprinde multă lume pentru că acel tsunami de care se vorbea venea ca urmare a sondajelor de opinie făcute în SUA unde, într-adevăr, republicanii, inclusiv în sondajele democraţilor, apăreau cu o dorinţă mult mai mare de a participa la vot, erau mult mai entuziaşti de ziua votului, şi iată că totuşi nu au fost la vot.

Vladimir Ionaş: Mi s-a părut extrem de surprinzător faptul că în 12 dintre locurile unde s-au făcut referendumuri pentru utilizarea unui act de identitate pentru a putea vota a câştigat tabăra care spunea că nu a nevoie să ai un act asupra ta. Libertatea aceasta pe care o vede societatea americană e dincolo de capacitatea de a înţelege. Poate pentru unii europeni e destul de greu să înţelegi cum ai putea să desfăşori un act electoral fără să ai asupra ta un act de identitate, să te duci să votezi. Iată că cetăţenii americani consideră că asta ar trebui să fie normalitate. A fost şi o tactică importantă şi interesantă a unor candidaţi care au împins foarte mult pentru a fi susţinute şi aceste referendumuri pentru că i-a ajutat pe ei în cursă, susţinând acele teme, văzând probabil în sondajele de opinie că există o susţinere majoritară pentru acele teme a fost un moment oportun. Ştiţi că lucrul aceste se practică şi la noi. E o tactică politică, iată că pe unii dintre ei, mai ales pe democraţi, i-a ajutat în multe locuri.

„Partidul Republican este mulţumit şi cu controlul Camerei Reprezentanţilor. E o win-win situation”

Vladimir Ionaş: Dacă ne uităm care erau obiectivele Partidului Republican referitor la administraţia Biden cred că putem spune că Partidul Republican este mulţumit şi cu controlul Camerei Reprezentanţilor. Pentru că în acea Cameră pot înfiinţa acele comisii depre care se vorbeşte de mult timp pentru anchetarea diverselor  activităţii ale preşedintelui Biden şi ale altor membrii ai familiei sale. Era unul dintre obiectivele despre care republicanii vorbeau foarte mult, mai ales neoficial, la întâlniri neoficiale. Deci îşi pot îndeplini acest obiectiv în jurmătorii doi ani să-l hăituiască pur şi simplu pe preşedintele Biden pe modelul în care democraţii l-au hăituit pe preşedintele Trump în ultima perioadă a mandatului său. Un control al democraţilor şi la 50-50, cu vicepreşedintele care are drept de veto, controlul este al democraţilor. Un control al Senatului va face imposibilă de exemplu o procedură de impeachment dusă la finalitate pentru că Senatul poate bloca această procedură. În acelaşi timp, Senatul, comisiile de politică externă sunt cele care înaintează propunerile de ambasadori ale preşedintelui. Deci având un control pe Senat, din anumite puncte de vedere preşedintele Biden va sta liniştit pentru că îşi poate îndeplini anumite obiective.

Vladimir Ionaş: Cred că până la urmă e o win-win situation, chiar dacă nu va fi declarată de niciuna dintre tabere neapărat o victorie. E o situaţie perfectă pentru ambele partide. Ambele reuşesc oarecum să-şi spele imaginea din ultima perioadă. Partidul Democrat, pe fondul unei nemulţumiri uriaşe faţă de modul în care merg lucrurile în SUA, peste 80% sunt nemulţumiţi, consideră că preşedintele Biden a condus mai degrabă prost Statele Unite decât bine, a reuşit să păstreze controlul Senatului şi nu a fost învins aşa cum se aştepta toată lumea la Camera Reprezentanţilor, să fie măturaţi. Deci e un rezultat bun, iar Partidul Republican, având controlul Camerei, îşi îndeplineşte un obiectiv. Unul din obiectivele despre care s-a vorbit era înlăturarea doamnei Pelosi din conducerea Camerei Reprezentanţilor şi pe de altă parte i-au arătat lui Donald Trump că susţinerea pentru anumiţi candidaţi nu înseamnă neapărat victorie şi că electoratul nu e neapărat un electorat pro Donald Trump.

„Tot Statele Unite sunt cele care oferă şi astăzi securitate Europei”

Vladimir Ionaş: Este o societate divizată, dar din punctul meu de vedere, este o societate divizată aşa fiind de când a luat naştere această societate. Este o societate care s-a născut în violenţă şi continuă să-şi ducă existenţa în violenţă, dar este o chestiune absolut naturală şi normală pentru societatea americană. E o societate în care, într-adevăr, acel vis american despre care se vorbeşte poate fi atins dacă reuşeşti să-ţi urmăreşti cu foarte multă pasiune acel obiectiv. Are multe probleme, dar continuă să fie, din punctul de vedere cel puţin al securităţii, continuă să fie acel  jandarm despre care se vorbea la nivel global. Din nou cred că toată situaţia din Ucraina ar fi trebuit să arate întregii Europe, mie mi-a arătat, că tot Statele Unite sunt cele care oferă şi astăzi securitate Europei. E o problemă, nu e bine, dar nu este vina lor. Este vina noastră că nu am reuşit în atâţia ani să fim capabili să ne oferim singuri această securitate. Şi iată că e nevoie ca SUA să joace acest rol în continuare. O fac cu plăcere, o fac cu interes, da, pentru că dacă ne uităm Europa suferă azi foarte mult din punct de vedere economic, SUA mai puţin, dar o fac. Şi aici din nou, repet, este în primul şi în primul rând vina noastră.

Vladimir Ionaş: Din punctul meu de vedere nu se va schimba nimic în perspectiva modului în care SUA privesc războiul din Ucraina, chiar dacă am văzut foarte multe mesaje şi toată lumea îşi punea întrebări dacă, ca urmare a unei victorii a republicanilor susţinerea pentru Ucraina va continua. Eu le-am văzut mai degrabă ca pe nişte mesaje electorale pentru că în interiorul partidului republican, a electoratului republican, peste 80% dintre aceştia îşi doreau mai degrabă ca politicienii să se uite la problemele interne decât la ceea ce se întâmplă în alte părţi, inclusiv în Ucraina. Există un acord, şi asta cred că e important ca toată lumea să ştie, bipartizan, între cele două partide, de la începutul invaziei, prin care ambele partide acceptă susţinerea pe care SUA trebuie să o ofere Ucrainei. Că vor exista anumite schimbări referitoare la modul cum sunt controlate acele donaţii, cred că e absolut normal şi natural, asta ar trebui să existe, pentru că dacă şi Interpolul a vorbit despre lucruri mai puţin curate, normal, te întrebi ce se întâmplă cu banii contribuabililor tăi.

„Un sondaj naţional în SUA este aproape imposibil din cauza costurilor uriaşe”

Vladimir Ionaş: Mai degrabă nu au nimerit-o nici de această dată pentru că predicţiile, caselor de sondare a opiniei publice aveau cu totul altă previziune la rezultate. Dacă ne uităm la predicţiile pe care le-au făcut majoritatea pollsterilor o să vedem o hartă aproape complet roşie, şi iată că harta nu este atât de roşie, este împărţită. Este o iluzie şi o mare problemă pentru că eu, de exemplu, sunt adeptul total al sondajelor face to face pentru că, din punctul meu de vedere, e o metodă prin care reuşeşti să înţelegi mult mai bine opinia şi percepţia unui cetăţean. În SUA e foarte greu să mai faci. Poţi face la nivelul unor localităţi, exagerăm puţin, la nivelul unui stat, dar la nivel naţional e aproape imposibil să faci pentru că ar fi nişte costuri uriaşe. Iar sondajele prin intermediul telefonului sau sondajele online care sunt folosite în această perioadă nu reuşesc să surprindă din punct de vedere geografic în primul rând exact modul în care cetăţenii vor vota. Ei împart pe diverse categorii şi consideră, că, nu ştiu, dacă independenţii din nordul statului Washington spun că vor vota cu democraţii, toţi independenţii din acel stat vor vota cu democraţii, lucru care nu este valabil.

Vladimir Ionaş: Recent, vorbeam cu cineva din SUA, un profesor universitar de sociologie, care critica foarte mult modul acesta, spunea el, foarte liberal de a înţelege sociologia pentru că nu este aşa. Dacă independenţii din nordul statului Washington votează democraţii, cei din sud sau din vest sau din est pot vota cu republicanii fără nicio problemă sau să nu se prezinte la vot. Având foarte multe minorităţi, foarte multe grupuri sociale este foarte greu să le atingi pe toate şi să înţelegi exact cum vor vota aceştia. Cel mai bun exemplu este ceea ce s-a întâmplat în Miami unde hispanicii sau votat în proporţie uriaşă cu republicanii. A fost o surpriză pentru că hispanicii de obicei erau în fieful al democraţilor şi nu se aştepta nimeni la aceată surpriză. E o problemă, se discută foarte mult în SUA, au încercat tot felul de idei, dar e complicat. Rămân la părerea mea, inclusiv într-o ţară precum SUA în care acoperirea internetului este uriaşă, activitatea oamenilor pe internet e una uriaşă, e foarte greu să surprinzi fiecare pătură socială şi fiecare grup şi să-şi faci o imagine despre ce vor face. E o metodă foarte bună pentru tot ce ţine de  marketing, de a înţelege anumite obiceiuri de consum, dar când vine vorba despre comportament politic e dificil.

“Ucraina e văzută de români mai degrabă ca o ţară competitoare cu România”

Vladimir Ionaş: Ucraina este văzută de români mai degrabă ca o ţară competitoare cu România. Nu este printre ţările, de exemplu, cum e Republica Moldova, pe care o văd ca pe o ţară prietenă, apropiată. În schimb, agresiunea Federaţiei Ruse a sensibilizat cea mai mare parte a populaţiei din România pentru că, pe lângă faptul că îţi pasă de omul de lângă tine, şi ura faţă de Federaţia  Rusă în România este la cote foarte mari. Evident că vine un moment în care îţi pasă de omul de lângă tine, dar parcă mai mult îţi pasă de tine şi ceea ce se întâmplă cu cei apropiaţi ţie. Şi în momentul ăsta, în România, se apropie să avem o majoritate a populaţiei care şi-ar dori ca mâine sau poimâine să se găsească o soluţie ca războiul să se oprească.

Vladimir Ionaş: E dificil de spus cât vor reuşi politicienii să convingă cetăţenii că e nevoie de acest ajutor şi de această luptă a ucrainenilor pentru că,  indiferent câte argumente le aduci, în momentul în care tu, clasă politică, şi nu numai în România, la nivel internaţional s-a întâmplat lucrul ăsta, spui că toate crizele suprapuse care există, creşterea preţurilor la energie, carburanţi, alimente, sunt ca urmare a războiului din Ucraina, e normal ca la un moment dat oamenii să spună OK, opriţi cumva războiul. Dar dacă tu ai încercat cumva să-ţi ascunzi cumva incapacitatea, inclusiv în SUA s-a vorbit despre acest lucru, că războiul din Ucraina e vinovat şi Federaţia Rusă pentru preţurile de la pompă, în momentul în care porneşti o astfel de campanie trebuie să te aştepţi ca la un moment dat oamenii să spună OK, şi-atunci cum oprim războiul? Ei au creat asta, ei trebuie să iasă din asta şi va fi foarte, foarte greu, aproape imposibil.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici