Inspecţia Judiciară verifică dosarul privind violarea unei tinere de către patru bărbaţi din Deveselu

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în cazul dosarului privind violarea unei tinere din judeţul Olt de către patru bărbaţi din Deveselu, printre care şi un militar de la baza din localitate.

Urmărește
194 afișări
Imaginea articolului Inspecţia Judiciară verifică dosarul privind violarea unei tinere de către patru bărbaţi din Deveselu

Inspecţia Judiciar verifică dosarul privind violarea unei tinere de către patru bărbaţi din Deveselu

"Ca urmare a informaţiilor lansate în spaţiul public referitoare la cazul de agresiune sexuală din judeţul Olt, domnul judecător Marius Badea Tudose, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea identificării cauzei şi efectuării de verificări potrivit art. 74 alin. 1 lit. c din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare", arată luni CSM, într-un comunicat de presă.

Patru bărbaţi din judeţul Olt, printre care şi un militar de la baza din comuna Deveselu, sunt acuzaţi că, în 15 iunie, ar fi forţat o tânără de 18 ani să întreţină cu ei relaţii sexuale, după ce ar fi sechestrat-o pe un câmp, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Poliţie.

Dosarul, aflat iniţial la Parchetul Judecătoriei Caracal, a fost înaintat Parchetului Militar Bucureşti.

Tânăra a depus plângere la Poliţie în 16 iunie, ea spunându-le anchetatorilor că mergea la o întâlnire, alături de o prietenă, când s-a întâlnit cu un cunoscut din Deveselu, care s-a oferit să le ducă în localitate cu maşina. Ulterior, bărbatul ar fi oprit maşina în câmp şi, împreună cu trei prieteni pe care i-a chemat acolo, ar fi violat-o pe tânără.

În 23 iulie, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în cazul unui alt dosar, din 2013, de la Parchetul Giurgiu, în care iniţial a fost începută cercetarea pentru violarea unei fete de 14 ani de către şase tineri, apoi fapta a fost schimbată în întreţinere de acte sexuale cu un minor.

Dosarul a fost deschis în ianuarie 2013, şase tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 20 de ani fiind atunci acuzaţi că au agresat şi violat o fată de 14 ani, la locuinţa prietenului fetei, din comuna Roata de Jos, judeţul Giurgiu. De peste doi ani şi şase luni, dosarul este în cercetare, nefiind trimis în instanţă.

Cauza a fost readusă în atenţia opiniei publice în contextul în care se fac cercetări şi s-au cerut verificări şi în dosarul privind violarea unei tinere de 18 ani, de către şapte tineri din localitatea vasluiană Văleni.

În cazul de la Vaslui, pe 23 iunie, în urma unei sesizări făcute de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID), Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară să facă verificări privind eliberarea din arest a celor şapte tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, din localitatea Văleni, acuzaţi că au sechestrat şi violat, timp de mai multe ore, în noiembrie 2014, o fată de 18 ani.

"La data de 23 iunie 2015, preşedintele CSM a înaintat Inspecţiei Judiciare sesizarea formulată de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, în conţinutul căreia se solicita să se efectueze verificări cu privire la măsurile dispuse de judecători şi procurori în dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Vaslui, care are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de viol şi lipsire de libertate în mod ilegal. Sesizarea a fost înregistrată atât la Direcţia de inspecţie pentru judecători cât şi la Direcţia de inspecţie pentru procurori. În prezent se efectuează verificări prealabile pentru a se stabili dacă există indicii ale săvârşirii vreunei abateri disciplinare de către judecătorii care s-au pronunţat cu privire la măsurile preventive luate faţă de cei 7 inculpaţi din dosarul menţionat cât şi de către procurorii care au participat în şedinţele de judecată", se arăta într-un comunicat de presă al Inspecţiei Judiciare.

În 24 iulie, inspectorii din cadrul Direcţiei de inspecţie pentru judecători şi a Direcţiei de inspecţie pentru procurori au început cercetarea disciplinară faţă de unii dintre magistraţii implicaţi în dispunerea măsurilor preventive în cazul celor şapte tineri judecaţi de Judecătoria Vaslui pentru viol şi lipsire de libertate în mod ilegal.

Aceştia sunt cercetaţi disciplinar pentru exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă şi "nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente", potrivit Inspecţiei Judiciare.

Tot în 23 iunie, AID a sesizat Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în acest caz. Doi procurori de la PICCJ fac verificări la Parchetul Judecătoriei Vaslui şi la Parchetul Tribunalului Vaslui în cazul fetei violate, pentru a stabili dacă vor fi luate măsuri în acest caz şi care vor fi acestea.

În 25 iunie, mai multe organizaţii neguvernamentale şi asociaţii care promovează prevenirea şi combaterea violenţei sexuale au solicitat Ministerului Justiţiei şi Preşedinţiei să se implice în cazul elevei din judeţul Vaslui, după ce autorii au fost puşi în libertate de către instanţă. În acest sens, reţeaua "Rupem tăcerea despre violenţa sexuală", din care fac parte 15 asociaţii, grupuri şi ONG, a transmis o scrisoare deschisă celor două instituţii ale statului intitulată "Nu uitaţi drepturile victimelor".

De altfel, a fost lansată şi o petiţie on-line, semnată de sute de mii de persoane, prin care se cere judecarea în stare de arest preventiv a celor şapte tineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici