Instanţa le-a găsit nevinovate pe asistentele din Oneşti care au schimbat doi bebeluşi la naştere

Cele două asistente de la Spitalul Oneşti, care în urmă cu an au schimbat între ei doi bebeluşi la naştere, au fost găsite nevinovate de către instanţă, după ce mamele bebeluşilor au contestat soluţia procurorilor, care le-au scos de sub urmărire penală, amendându-le cu câte 1.000 de lei.

Urmărește
241 afișări
Imaginea articolului Instanţa le-a găsit nevinovate pe asistentele din Oneşti care au schimbat doi bebeluşi la naştere

Instanţa le-a găsit nevinovate pe asistentele din Oneşti care au schimbat doi bebeluşi la naştere (Imagine: Shutterstock)

Magistraţii Judecătoriei Oneşti le-au găsit nevinovate, din punct de vedere penal, pe cele două asistente ale Secţiei Neonatologie din cadrul Spitalului Municipal Oneşti care, în luna mai 2013, au schimbat la naştere între ei doi bebeluşi, decizia instanţei fiind definitivă.

Practic, instanţa a respins plângerea formulată de către mamele bebeluşilor împotriva ordonanţei de scoatere de sub urmărire penală a asistentelor medicale, dată de către Procurorii Pachetului Oneşti în toamna anului trecut.

În consecinţă, cadrele medicale au rămas cu sancţiunile administrative date de procurori, respectiv amenzi în valoare de 1.000 de lei fiecare, pentru neglijenţă în serviciu.

Doi bebeluşi care au venit pe lume în aceeaşi zi la Spitalul Oneşti au fost încurcaţi la naştere, familiile descoperind acest lucru după o lună, în urma unor teste ADN, fiecare mamă plecând acasă cu copilul celeilalte.

Astfel, în luna mai 2013, Ramona şi Ionela, două femei care au fost colege în salonul de spital, au născut, în aceeaşi zi, câte un băiat de trei kilograme, iar după câteva zile au fost lăsate să plece acasă. Ulterior, una dintre mame a observat că pe brăţara legată pe mâna copilului în spital era scris un alt nume de familie.

Mama celuilalt copil a cerut efectuarea de teste ADN, iar după trei săptămâni a aflat că bebeluşul nu avea cum să fie al ei. Ca urmare, a făcut un al doilea test, în regim de urgenţă, confirmându-se că micuţii au fost încurcaţi la naştere. În aceste condiţii, cele două mame au făcut schimbul de copii, fiecare luându-şi acasă bebeluşul.

În urma incidentului, atât conducerea spitalului din Oneşti, cât şi Poliţia, sub coordonarea procurorului de caz, au declanşat o serie de cercetări.

Odată cu finalizarea anchetei interne, un medic şef de secţie şi un asistent-şef au fost retrogradaţi din funcţii, cinci asistente au fost penalizate cu zece la sută din salariu pe o perioadă de trei luni, o infirmieră a fost sancţionată cu cinci la sută pe trei luni, iar alte patru infirmiere au primit avertismente.

Astfel, Cornelia Cămăraşu, şeful Secţiei de Neonatologie, a fost eliberată din funcţie, la fel ca şi asistentul-şef al aceleiaşi secţii, Luminiţa Antohi. De asemenea, cinci asistente din cadrul aceleiaşi secţii, respectiv cele care au făcut toaletarea bebeluşilor după naştere, care au dat copiii mamelor şi care au fost între ture atunci când se presupune că s-a făcut schimbarea între bebeluşi, au fost sancţionate cu câte zece la sută din salariu, pe o perioadă de trei luni.

Comisia de Disciplină a spitalului a mai decis diminuarea cu cinci la sută din salariu, tot pentru o perioadă de trei luni, pentru o infirmieră a Secţiei de Neonatologie, precum şi aplicarea de avertismente pentru alte patru infirmiere.

Toate sancţiunile dispuse de Comisia de Disciplină a spitalului din Oneşti au fost aplicate în conformitate cu Codul Muncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici