"International Health Forum 2015" - Ciurchea: Dacă vrem să creştem consumul de generice, să convingem pacienţii că un medicament este bun

Consumul de medicamente generice poate să crească, dar trebuie ca pacienţii să fie convinşi că genericele sunt la fel de bune ca produsele originale şi, totodată, medicii prescriptori să prezinte alternativele terapeutice, a declarat marţi preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, la conferinţa "International Health Forum 2015".

Urmărește
103 afișări
Imaginea articolului "International Health Forum 2015" - Ciurchea: Dacă vrem să creştem consumul de generice, să convingem pacienţii că un medicament este bun

Vasile Ciurchea (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Dacă vrem să creştem consumul de generice, trebuie să convingem pacienţii că genericul nu este un medicament prost, ci doar care a ieşit de sub patent. Trebuie să convingem şi unii pacienţi, şi medicii. Încercăm să facem ceva pentru a fi puţin mai bine. Da, este adevărat că eu susţin taxa clawback, îmi convine să fie cât mai mare, pentru că aceşti bani revin la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi i-aş folosi pentru tratament. Taxa clawback rămâne la medicamente, reprezintă diferenţa dintre bugetul asumat şi consumul real", a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, la conferinţa "International Health Forum 2015", organizată de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România, cu sprijinul Asociaţiei Europene a Medicamentelor Generice şi Biosimilare.

Vasile Ciurchea a precizat că nu cunoaşte costurile intermediare, pentru că de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se decontează la preţul de raft al medicamentului, însă a subliniat că nu este deranjat ca taxa clawback să fie la preţ de producător.

Preşedintele CNAS a mai spus că, în spitale, taxa clawback nu face referire la preţul de raft, precizând că pentru clawback aplicat medicamentelor din spital se va găsi o soluţie.

"Tratamentele sunt incluse în plata pe caz rezolvat şi nu există o situaţie privind consumul de generice în spitale", a adăugat Ciurchea.

Preşedintele CNAS a mai spus că 98 la sută din raportările de la farmacii sunt foarte exacte, în schimb, la cele din spitale, procentul este mult mai mic.

Legat de taxa clawback diferenţiată, preşedintele CNAS a spus că nu are nicio problemă, întrucât este colectată aceeaşi sumă.

"Nu am avut niciun fel de problemă, colectăm aceeşi sumă, indiferent dacă taxa clawback este diferenţiată sau nu. La clawback avem o formulă matematică. Dacă mă pun în pielea unei companii, ea vrea un profit mai mare şi un cost mai mic. Dar şi eu îmi doresc un profit mai mare, nu suntem pe poziţii diferite", a adăugat Vasile Ciurchea.

Preşedintele CNAS a precizat că bugetul pentru generice este de aproximativ 28 la sută din bugetul total de medicamente, "dar ca şi volum, sunt mai mari decât originalele".

"Educaţia pentru generice trebuie să fie făcută pentru toată lumea, de la medic, pacient, farmacist. Poate că şi medicii ar trebuie stimulaţi dacă prescriu generice, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări", a mai spus Ciurchea.

Preşedintele CNAS a adăugat că în noul contract-cadru ar putea să fie găsită o soluţie pentru creştere prescrierilor de generice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici