- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.11.2017, 12:04)
- Oana Despa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Interpretarea dată de ministrul justiţiei, Tudorel Toader, raportului MCV: Concluzia raportului este pozitivă. Pune accentul pe confirmarea rezultatelor. Se adaugă, astfel, cerinţe noi
Raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV pune accentul pe confirmarea rezultatelor, aspect care nu figurează în textul recomandărilor din ianuarie 2017, adăugându-se, aşadar, cerinţe noi, a declarat, miercuri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Urmărește
697 afișări
Comisia Europeană a publicat, miercuri, Raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
În urma publicării documentului, ministrul Justiţiei a anunţat, într-o declaraţie de presă, că raportul conchide că România îşi poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat al Comisiei, respectiv pe parcusul anului 2018.
„Raportul comisie pune accentul, în prezent, pe confirmarea rezultatelor, fapt care nu figurează în textul Recomandarilor din ianuarie 2017, adăugându-se cerinţe noi. Recomandarea era de adoptare a celor două coduri, fapt ce s-a realizat. Actualul raport vizează şi reglementarea aplicării acestora. În privinţa recomandării numărul 1, cu privire la numirea procurorilor de rang înalt, Comisia se referă la proiectele Legilor justiţiei, proiecte aflate în prima etapa a procesului legislativ. Aşadar, Raportul se referă la soluţii legislative care sunt la începutul dezbaterii parlamentare, nedefinitive, prin urmare, nu la soluţii legislative aplicabile în legislaţia în vigoare”, a spus Tudorel Toader.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Ministrul Justiţiei a subliniat, însă, de mai multe ori, că Raportul conţine concluzii în favoarea României.
„Concluzia raportului este pozitivă, în sensul că România îşi poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat. Este un raport de etapă, este un lucru foarte important de etapă, un raport care consemnează progresele de la ultimul raportul din ianuarie 2017. Raportul evidenţiază multe dintre progresele înregistrate de România faţă de momentul ianuarie 2017, fundamentând opinia Comisiei, în sesnul îndeplinirii recomandărilor MCV, cu orizont de timp anul 2018. Este şi angajamentul pe care ni l-am asumat, ca, la începtul anului 2019, România să nu se afle sub MCV. Evoluţiile se încadrează în acest anagajement”, a anunţat sursa citată.
Toader a mai spus că au fost reactivate şi operaţionalizate structuri înfiinţate în cadrul MCV.
„Am în vedere Comisia de monitorizare MCV, Consiliul de management strategic, prin mijlocirea cărora s-au realizat progrese prin colaborarea tuturor factorilor, decidenţilor participanţi la realizarea tuturor celor 12 recomandări. Am dinamizat implementarea Strategiei nationale anticorupţie. Prin experţii desemnaţi, realizăm misiuni de evaluare şi suntem încredinţati că această strategie are aptitudinea de a înlocui, printr-un mecanism intern, mecanismul prevenit de mecanismul european care şi-a atins parţial scopul, care îşi va atinge scopul final în anul următor, în 2018”, a precizat sursa menţionată.
Conform ministrul Justiţiei, România a înregistrat progrese la capitolul recomandărilor Comisiei în privinţa sistemului „Prevent” (sistem informatic iniţiat de Agenţia Naţională de Integritate), a codului de conduită pentru parlamentari şi miniştri, a transparenţei Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi referitoare la Agenţia Naţională de Aministreare a Bunurilor Indisponibilizate.
„Subliniem şi cerem tuturor autorităţilor implicate o cooperare constituţională loială, dezbateri reale şi fundamentate pe necesităţile sistemului judiciar, sens în care vom intensifica dialogul instituţional pentru a asigura deplina efectivitate a componentei de cooperare a Mecanismului Comisiei Europene. În acest sens. vom stabili termene de răspuns pentru partenerii instituţionali implicaţi în realizarea îndeplinirii recomandărilor MCV, pentru dinamizarea procesului de implementare a acestora”, a adăugat demnitarul.
Potrivit celui mai nou raport, privind reforma judiciară şi combaterea corupţiei, în contextul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare (MCV) instituit în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, ţara noastră a "realizat progrese în privinţa unora dintre aceste recomandări; este vorba, în special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achiziţiilor publice (PREVENT), care a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător. Comisia constată, de asemenea, că s-au înregistrat progrese şi în privinţa altor recomandări, sub rezerva aplicării lor în practică. În acelaşi timp, Comisia constată că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise. Provocările la adresa independenţei sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare", se arată în raport.
Totodată, comisia nu poate încă să concluzioneze că obiectivele de referinţă ale MCV sunt, în acest moment, îndeplinite în mod satisfăcător, "deşi datorită progreselor înregistrate unele obiective se apropie de acest stadiu. Comisia rămâne de părere că, printr-o cooperare loială între instituţiile statului, printr-o orientare politică ferm ancorată în realizările trecutului şi prin respectarea independenţei sistemului judiciar, România va putea, în viitorul apropiat, să pună în aplicare recomandările restante şi, prin urmare, să îndeplinească în mod satisfăcător obiectivele de referinţă ale MCV".
Comisia Europeană anunţă că o nouă evaluare va avea loc la finalul anului 2018.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe