- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INTERVIU: Bejinaru: Justiţia este singura care poate să îndrepte echilibrele, atunci când ele cad
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Florica Bejinaru, susţine, că, în societate, justiţia este singura care poate să spună modul în care poate fi rezolvat un dezechilibru, apreciind că viziunile diferite asupra textelor de lege generează cereri de rezolvare în instanţă.
INTERVIU: Bejinaru: Justiţia este singura care poate să îndrepte echilibrele, atunci când ele cad (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Rep.: Mai sunt bani pentru cursurile pentru Institutul Naţional al Magistraturii? Mă refer mai exact la faptul că sunt voci care spun că perioada de pregătire va fi redusă la un an de la doi.
F.B..: Nu. Deocamdată perioada este la doi ani. M-am bucurat alaltăieri[ cu ocazia întâlnirii despre care v-am spus, să constat că există foarte multe voci care spun că durata cursurilor la INM, dacă nu poate fi crescută, în mod obligatoriu trebuie menţinută. Nu, eu, cel puţin am susţinut acest lucru dintotdeauna şi cu argumente şi o să-l susţin în continuare şi cel puţin pe acest mandat nu se va întâmpla acest lucru. Nu, categoric nu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Alegerile prezidenţiale au fost contestate la CCR. Se cere anularea primului tur
-
Rusia foloseşte bombardiere transferate din Ucraina în 1999
-
CCR se reuneşte joi pentru a decide în privinţa cererilor de anulare a prezidenţialelor
-
Trupele israeliene au deschis focul în Liban la câteva ore după începerea armistiţiului
Rep.: Vorbind de mandat, sunteţi al şaselea preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii în aceşti şase ani. Aşa este legea, din an în an se schimbă preşedintele. Pot să spun că am remarcat că, în funcţie de personalitatea fiecărui preşedinte care a ocupat scaunul aici şi activitatea consiliului a fost ori prea în prim plan, ori a fost mai în spate, simt că totuşi în mandatul dumneavoastră parcă lucrurile s-au mai calmat şi parcă fiecare îşi vede de treaba lui. Ceea ce este mai dificil, este că anul acesta sunt alegerile pentru viitorul Consiliu Superior al Magistraturii, s-a început deja demararea procedurilor pentru candidaţi, cum vedeţi mai departe lucrurile ?
F.B.: Aşa cum vă spuneam un pic mai devreme, unul dintre obiectivele la care am ţinut şi ţin în continuare foarte mult a fost acela de a face această instituţie, Consiliul Superior al Magistraturii, să fie un factor de echilibru. Un factor de echilibru între ea însăşi, instituţia, şi sistemul judiciar, între sistemul judiciar pe care îl reprezentăm în societate, între puterea judecătorească şi celelalte puteri ale statului. Mi-am dorit acest lucru, pentru că eu consider că este o condiţie esenţială pentru a asigura rezultate în ceea ce dorim să întreprindem în acest an şi, în general, ceea ce cred că toţi preşedinţii şi-au dorit şi-şi vor dori să realizeze în cadrul Consiliul Superior al Magistraturii.
Nu poţi avea rezultate fiind într-o continuă dispută cu toată lumea. Mi-am propus să am această abordare echilibrată, această abordare echidistantă faţă de toate percepţiile venind dinspre interiorul sistemului sau din afara acestuia. Am încercat să am comunicare directă sau indirectă, dar să existe această comunicare. Şi în cadrul Consiliului şi cu sistemul şi cu asociaţiile de magistraţi şi cu toţi cei care la un moment dat, aşa cum vă spuneam, au influenţă asupra deciziei, deciziilor care vizează buna funcţionare a sistemului judiciar. Au influenţă în sensul legii şi competenţelor, ca să nu se înţeleagă altceva, pe care legea le conferă acestora.
Şi pentru că tot am vorbit mai devreme de acea campanie, nu pot să nu subliniez şi să nu apreciez că începând din acest an, am constatat, şi v-o spun cu onestitate şi cu bucurie, o normalizare, ca să nu spun altfel, a relaţiilor dintre Consiliu, dintre sistem şi dintre celelalte puteri ale statului.
Sigur, au existat aceste momente în care fiecare putere, în virtutea competenţelor şi a rolului pe care îl are în societate, a încercat sau încearcă să ia anumite măsuri de a adopta anumite hotărâri, anumite legi, care la un moment dat au venit într-o contradicţie cu ceea ce considerăm noi că este în spiritul democraţiei, în spiritul Constituţiei. Însă şi de această dată sau şi în acele împrejurări am considerat că este firesc să folosim căile pe care legea şi Constituţia ni le pune la dispoziţie, pentru a rezolva aceste abordări diferite, ca să spun elegant, a unor situaţii de către noi sau celalte puteri în stat.
Cred că aşa trebuie să privim lucrurile şi cred că rezultatele pe care le vom avea la sfârşitul acestui mandat vor confirma ceea ce am susţinut în toată această perioadă.
Avem nevoie de comunicare, cu respectarea competenţelor pe care fiecare le avem potrivit legii şi Constituţiei, pentru că nu trăim în afara societăţii. Este justiţia independentă, judecătorul este independent, dar toată activitatea noastră nu se desfăşoară în afara societăţii sau deasupra acesteia. Suntem o activitate în care societatea vine cu probleme şi pleacă mai mult sau mai puţin mulţumită de felul în care noi le rezolvăm. Cred că trebuia să avem în permanenţă în vedere aceste două componente ale ecuaţiei.
Rep.: Va veni Raportul de ţară. Credeţi că CSM şi-a îndeplinit condiţionalităţile impuse de Comisia Europeană ?
F.B.: Da, şi noi aşteptăm acest Raport, este corect, şi o să aşteptăm şi să vedem concluziile pe care le va cuprinde.
Ceea ce am încercat noi în aceste întâlniri, pe care le-am avut în cursul acestui an cu experţii de la Comisia Europeană a fost să transmitem o imagine foarte clară a evoluţiei sistemului judiciar pe de o parte şi să prezentăm de asemenea clar, să prezentăm onest, cu obiectivitate progresele pe care Consiliul Superior al Magistraturii le-a realizat, în direcţiile în care s-a menţinut această monitorizare, conform Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
Am crezut că este foarte important să le spunem ceea ce facem de la o perioadă la cealaltă, chiar ce putem face potrivit competeneţelor şi ceea ce nu se poate realiza, pentru că este nevoie şi de alte competenţe să intervină, pentru realizarea problemelor pe care sistemul judiciar le are.
Dacă am reuşit să-i convingem că am realizat progrese, că sistemul judiciar din România, deşi mai are anumite probleme pe resurse umane, pe Inspecţia judiciară şi pe transparenţă, deşi am făcut progrese, acesta este un domeniu în care cred că dumneavoastră percepeţi cel mai bine, în fiecare zi e loc de mai bine, şi trebuie să fim în continuu, eu ştiu, aplecaţi asupra acestui deziderat.
Deci, dacă i-am convins şi îi vom convinge în continuare, cât mai avem timp, că s-au realizat progese şi cu toate problemele care mai sunt în sistemul judiciar, putem spera la a primi statutul, eu ştiu, a unui sistem la nivelul pe care Uniunea Europeană îl pretinde de la sistemul judiciar din România - o să se reflecte în conţinutul Raportului de ţară, însă trebuie să nu uităm nicio clipă că acest Raport depinde nu numai de ceea ce a realizat Consiliul şi sistemul judiciar, mai sunt şi alte segmente pe care se menţin această monitorizare şi aceste condiţii.
Este nevoie ca şi acolo să se realizeze ceea ce se aşteaptă de la noi să realizăm. Însă, în ceea ce ne priveşte, subliniez încă o dată, eu cred că am reuşit să transmitem un mesaj foarte clar cu privire la progresele realizate de Consiliu şi de către sistemul judiciar şi că am reuşit să explicăm de ce nu am putut să facem mai mult acolo unde lucrurile încă nu sunt aşezate cum ar trebui. Că am reuşit să transmite ce-i obiectiv şi ce-i subiectiv în cauzalitatea acestor neîmpliniri.
Rep.: Ce mesaje aveţi pentru magistraţi în prag de Zi a Justiţiei?
F.B..: Să transmit magistraţilor în primul rând multă sănătate. Acum - dacă îmi permiteţi o glumă - sunt la vârsta la care înţeleg atât de bine ce înseamnă să fi sănătos, pentru că în tinereţe, şi cred că fiecăruia dintre noi i s-a întâmplat, doreai sănătate sau doreai altele, chiar asta este cel mai important acum. Pentru mine însă, viaţa şi înţelepciunea pe care o dobândeşti sau care se presupune că o dobândeşti cu trecerea anilor m-a făcut să realizez valoarea acestei stări. De aceea am început cu sănătate şi nu e o chestiune fără fond.
Le doresc multă sănătate şi puterea să creadă că lucrurile se vor aşeza, puterea să depăşească orice nemulţumire sau neîmplinire în activitatea personală, dar şi în activitatea profesională. Le doresc, de asemenea să, sau le transmit mai degrabă să fie convinşi că fiecare judecător şi procuror, indiferent de instanţa unde funcţionează în această ţară, de la cea mai mică judecătorie la cea mai înaltă instanţă, instanţa supremă în această ţară, sunt extrem de importanţi pentru imaginea sistemului judiciar, pentru credibilitatea acestuia, sunt extrem de importanţi pentru că depinde de fiecare dintre noi, de absolut fiecare dintre noi, să convingem societatea că justiţia funcţionează, că este independentă, că fiecare judecător este independent în darea soluţiilor, că fiecare procuror este independent în soluţionarea unei cauze şi că suntem preocupaţi în fiecare zi să ne perfecţionăm pregătirea profesională.
E un domeniu în care în fiecare zi trebuie să învăţăm, niciodată nu putem spune că ne-am format şi că de aici încolo nu mai avem această grijă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO